Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Μπορεί να υπάρξει διόρθωση. Ε, και;

Μπορεί να υπάρξει διόρθωση. Ε, και;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται 5 συνεχόμενοι ανοδικοί μήνες. Βέβαια, δεν είναι συχνό φαινόμενο, όμως, έχει συμβεί και στο παρελθόν.

 

Συνέβη στην αρχή του 2019. Επτά συνεχόμενοι ανοδικοί μήνες, με κέρδη του ΓΔ κατά 46,7%. Βέβαια, τότε είχε προηγηθεί μία περίοδος με 5 συνεχόμενους πτωτικούς μήνες.

Συνέβη στις αρχές του 2017, με 5 συνεχόμενους ανοδικούς μήνες και κέρδη 34,6%.

Συνέβη και το 2013, με 5 συνεχόμενους μήνες και κέρδη 37,0% περίπου.

Συνέβη και το 2012 με 7 συνεχόμενους μήνες, με κέρδη 69% περίπου.

Συνέβη αρκετές ακόμη φορές, από το 1988 μέχρι και σήμερα.

 

(Σημειώνουμε ότι, από τα τέλη Οκτωβρίου που διαρκεί η παρούσα ανοδική φάση, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει άνοδο κατά +42,9%.)

 

Σημειώνονταν διόρθωση κάθε φορά που η ανοδική περίοδος τελείωνε;

Όχι απαραίτητα. Άλλες φορές συνέβη, άλλες δε συνέβη.

Η ύπαρξη μεγάλων κερδών, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εκδήλωση μιας διόρθωσης. Όμως, δεν είναι απαραίτητο να συμβεί έτσι. Υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση μιας διόρθωσης. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αποτρέπουν την εκδήλωση μιας διόρθωσης.

 

Στη χρηματιστηριακή μου καριέρα, πολλές φορές περιμέναμε μια διόρθωση που δεν ήρθε ποτέ. Και ήρθαν πολλές διορθώσεις που ποτέ δεν περιμέναμε. Και τέλος, ήρθαν πολλές διορθώσεις που κράτησαν ελάχιστα.

 

Δεν είμαστε υπέρ των προληπτικών πωλήσεων, σε αναμονή μιας διόρθωσης. Αυτό το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ μέσα.

 

Δε ξέρω πόσοι έχουν την ικανότητα να πουλούν προληπτικά πριν εκδηλωθεί η διόρθωση και αν αυτή δε συμβεί να “ξαναπηδούν” μέσα στην αγορά, έγκαιρα. Και που οδηγεί αυτή η πρακτική; Σε κέρδη; Δε νομίζω.

 

Πάντα είμαστε υπέρ των λίγων πράξεων. Και υπέρ των μακροχρόνιων τοποθετήσεων. Και υπέρ της χρήσης συστημάτων με μακροπρόθεσμων ορίζοντα.

 

Αν υπάρχει κάτι προληπτικό που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι απλά να μην αγοράσουμε για ένα διάστημα -αν και αυτό πάλι ελέγχεται, επειδή στην ουσία συνιστά μια “προληπτική” πράξη.

 

Συμπερασματικά, πολλοί αρχίζουν να μιλούν για διόρθωση. Το ίδιο κάνουμε και μεις -το κάνουμε με μικρότερη ένταση και πιο “σεμνά”- στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο. Όμως, ακόμη και συμβεί, δε ξέρουμε πότε θα συμβεί, πόση ένταση θα έχει και πόσο θα διαρκέσει.

Η προσωπική μας άποψη είναι ότι, ακόμη και αν υπάρξει διόρθωση, αυτή θα είναι σύντομη και δε θα είναι έντονη, ώστε να είναι αμφίβολο εάν θα αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος μαζί της.

 

Θα πρέπει να πιστέψουμε ότι βιώνουμε μια μεγάλη αλλαγή στην αγορά. Βιώνουμε μία “δομικά ανοδική αγορά”. Δεν είναι πολλές οι φορές που έχουμε την τύχη να βιώσουμε κάτι τέτοιο. Η αγορά αυτή θα μας εκπλήξει.

Βέβαια, πέραν από τους 5 ανοδικούς μήνες, υπάρχου προβλήματα στο εξωτερικό, αλλά και εκλογές που ουδείς γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσουν.

Τέλος πάντων. Προς το παρόν, τα πράγματα δείχνουν ότι βιώνουμε μία έντονα ανοδική αγορά. Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” εκφράζει ανοδικότητα. Η εκτίμησή μας είναι πως, όλα βαίνουν μια χαρά. Αν συμβεί κάτι αρνητικό, εκτιμώ ότι θα προλάβουμε να το εντοπίσουμε.

 

Καλό σας βράδυ.

 

Το σημερινό σχόλιο γράφτηκε με βαριά καρδιά, όπως με βαριά καρδιά πέρασε όλη η μέρα. Η ανείπωτη θλίψη βαραίνει επάνω μας και στη σκέψη μας. Μεγάλη θλίψη για τους ανθρώπους, για να νέα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text