Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | Πληθωρισμός 55,2% στην Τουρκία τον Φεβρουάριο

Πληθωρισμός 55,2% στην Τουρκία τον Φεβρουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πληθωρισμός 55,2% στην Τουρκία τον Φεβρουάριο

Ο τουρκικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, αν και οι κρατικές δαπάνες μετά από θανατηφόρους σεισμούς και τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πλαίσιο νέας επιτάχυνσης της ανόδου των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 55,2% τον περασμένο μήνα, έναντι 57,7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους ήταν 55,7%

Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται στην Τουρκία τους τελευταίους τέσσερις μήνες αφού εκτοξεύτηκε το 85%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998. Σε μεγάλο βαθμό η απότομη πτώση είναι αποτέλεσμα στατιστικών επιπτώσεων, επειδή η νομισματική κρίση του 2021 που οδήγησε τις τιμές σε σπειροειδή άνοδο δημιούργησε υψηλή βάση σύγκρισης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πρόγραμμα τόνωσης για την αντιστάθμιση των οικονομικών ζημιών από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Περίπου 100 δισεκατομμύρια λίρες (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια) έχουν διατεθεί για προσπάθειες ανακούφισης μαζί με δωρεές μετρητών σε οικογένειες.

«Οι υποκείμενες πιέσεις τιμών στην Τουρκία παραμένουν ανησυχητικές και πιθανόν να έχουν επιδεινωθεί λόγω του σεισμού», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs. με επικεφαλής τον Kevin Daly σε έκθεση πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. «Και παρόλο που αναμένουμε εξαιρετικά υψηλά αποτελέσματα βάσης να οδηγήσουν τον πληθωρισμό χαμηλότερα στο μέλλον, πιστεύουμε ότι ο ρυθμός αυτής της πτώσης θα είναι πιο αργός από ό,τι αναμενόταν πριν».

 

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text