Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | Η αβεβαιότητα παραμένει στις αμερικανικές αγορές

Η αβεβαιότητα παραμένει στις αμερικανικές αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αβεβαιότητα παραμένει στις αμερικανικές αγορές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η αβεβαιότητα παραμένει στις αμερικανικές αγορές

 

Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, συμπλήρωσαν 14 μήνες πτωτικής πορείας. Ο δείκτης Nasdaq Composite, βρίσκεται στον 16ο μήνα της πτώσης του. Οι απώλειες από τα υψηλά τους, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η κρίση για τον Dow Jones φτάνουν στο -10,3%, για τον S&P 500 στο -17,0%, ενώ για το δείκτη Nasdaq είναι σημαντικά υψηλότερες και φτάνουν στο -28,6% (στοιχεία της 2/3/2023).

 

Οι απώλειες αυτές του Dow Jones και του S&P, είναι σημαντικά μικρότερες απ’ ότι είχαμε αρχικά εκτιμήσει ότι θα είναι. Γιατί συνέβη αυτό;

Συνέβη επειδή η κάμψη της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας, ήταν σημαντικά μικρότερη απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Στην πράξη, η οικονομία των ΗΠΑ, ουδέποτε βρέθηκε σε ύφεση, παρά την ανατροπή που προκάλεσαν ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια, ενώ η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 55 ετών.

 

Κατά το μήνα Ιανουάριο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν ανοδικοί. Ο Dow Jones κέρδισε 2,83%, ο S&P 6,18% και ο Nasdaq 10,68%. Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε μεγάλο μέρος των αναλυτών να πιστέψουν ότι, η “μάχη των αγορών” είχε πλέον κερδηθεί και ότι, οι ανησυχίες θα έπρεπε να μειωθούν. Όμως, μεγάλο μέρος των κερδών αυτών, “χάθηκε” κατά τον Φεβρουάριο, έτσι ώστε, από την αρχή του έτους, η απόδοση των δεικτών μειώθηκε σε -1,48% για τον Dow Jones, σε +3,40% για τον S&P και σε +9,45% για τον Nasdaq.

 

Στο τέλος Φεβρουαρίου, η αυξητική πορεία των επιτοκίων (δείτε εδώ), προκάλεσε νέες ανησυχίες. Καθώς τα βασικά επιτόκια (των 3 μηνών, 2 ετών και 10 ετών) ήδη κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα απ’ αυτά του Οκτωβρίου του 2022, η χρηματιστηριακή αγορά το εκλαμβάνει αρνητικά, αφού η αγορά των επιτοκίων θα δείχνει ότι, ούτε ο πληθωρισμός έχουν καμφεί, αλλά ούτε και η FED βρίσκεται κοντά στον τερματισμό της ανοδικής πορείας και ακόμη περισσότερο, στην έναρξη της φάσης μειώσεων.

 

Συμπερασματικά, η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία των οικονομικών και των χρηματιστηριακών μεγεθών, δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. Είναι σαφές ότι, όσο θα κινούμαστε μέσα στο χρόνο, τα υψηλά επιτόκια θα επιδρούν αρνητικά στην οικονομία. Παράλληλα, καθώς θα καθυστερεί η φάση μείωσής τους, οι αγορές θα νιώθουν επιφυλακτικά. Μία πιθανή μείωση των κερδών κατά το 2023, θα τις οδηγήσει σε νέες διακυμάνσεις. Με άλλα λόγια, το τοπίο στις ΗΠΑ, απέχει πολύ από το να είναι ξεκάθαρο. Κατά τα φαινόμενα, ακόμη και αν οι χαμηλές τιμές του Οκτωβρίου του 2022, ήταν ο “πάτος” της παρούσας κρίσης, οι πιθανότητες, η εξέλιξη στο μέλλον, να έχει τις διακυμάνσεις που είχαν υπάρξει και κατά τη διάρκεια της παρομοιότυπης κρίσης της δεκαετίας του 1970 (δείτε εδώ), είναι αυξημένες.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text