Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αγορά αντιστέκεται στις δυνάμεις της "διόρθωσης". Θεωρούμε θετική τη συμπεριφορά της.

Η αγορά αντιστέκεται στις δυνάμεις της "διόρθωσης". Θεωρούμε θετική τη συμπεριφορά της.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ικανοποιητική θεωρούμε την αντίδραση της αγοράς σήμερα, αλλά κυρίως χθες.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τόσο λόγω της πτώσης στις αγορές των ΗΠΑ, όσο και λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που κατά τα φαινόμενα θα προκαλέσει εκλογικά προβλήματα στην Κυβέρνηση (δυστυχώς, έτσι σκέφτεται η “αγορά”), ο δείκτης ξεκίνησε ιδιαίτερα πτωτικά και έφτασε να χάνει μέχρι και -2,80%. Όμως, οι απώλειες “μαζεύτηκαν” στη συνέχεια και μάλιστα, αρκετά εύκολα, ώστε τελικά ο δείκτης να κλείσει στο -1,26%, με αξία συναλλαγών κοντά στα € 115 εκατομμύρια.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση (μια μέρα που ομως οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν ανοδικές), υπήρξαν και πάλι απώλειες, οι οποίες εν τούτοις ήταν μικρές (-0,37%). Η αξία των συναλλαγών σήμερα ήταν χαμηλότερη και, για πρώτη φορά μετά από πολλές συνεδριάσεις, κάτω από τα € 100 εκατομμύρια (η αξία έφτασε στα € 95,5 εκατομμύρια).

 

Δεν έχουμε κάποιο λόγο να ανησυχούμε. Απεναντίας, εκτιμούμε ότι, η αγορά μάλλον έδειξε ισχύ κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αφού η πρώτη απόπειρα “διόρθωσης”, μετά από μια τόσο μεγάλη άνοδο, μάλλον απέτυχε.

Από την πλευρά μας, διατηρούμε την άποψη που εκφράσαμε και στο προχθεσινό σχόλιο και εκτιμούμε ότι, η αγορά μπορεί να “ταλαιπωρηθεί” για κάποιο διάστημα, πλην όμως, δε θα κινδυνέψει να διαγράψει ό,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

 

Σε άρθρο μας που θα δημοσιευθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή για τις αντιδράσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1989. Εκτιμούμε ότι, η παρούσα περίοδος, έχει -χρηματιστηριακά, αλλά και εκλογικά- πολλές ομοιότητες με το 1989 και, το να θυμηθούμε (για όσους τα ζήσαμε) ή να μάθουμε (για όσους δε τα έζησαν) τί είχε συμβεί τότε, έχει σημασία. Σε κάθε περίπτωση, η γενικότερη εκτίμησή μας είναι ότι, ακόμη και αν “ταλαιπωρηθεί” η αγορά με τα αποτελέσματα των εκλογών, ο ανοδικός κύκλος που έχουμε μπροστά μας, δε θα διαταραχθεί σημαντικά ή μόνιμα.

 

Στις 14/3 θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ. Στις 22/3, θα γίνει η συνεδρίαση της FED για τα επιτόκια. Για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, θεωρούμε την ανακοίνωση του πληθωρισμού, πιο σημαντική από τις ανακοινώσεις του κ. Powell. Ο πληθωρισμός δείχνει να “τσιμπάει” σε όλο το δυτικό κόσμο και η εξέλιξη αυτή, ίσως οδηγήσει τα επιτόκια της αγοράς, σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα. Κατά τα φαινόμενα, η εξέλιξη του δείκτη δεν είναι αυτή που αναμένουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις αγορές. Από την πλευρά μας, δεν έχουμε ακόμη πεισθεί ότι, τα χαμηλά του Οκτωβρίου, είναι τελικά και τα χαμηλά αυτής της πτωτικής φάσης, τουλάχιστον για τον S&P και το Nasdaq.

 

Σήμερα η μετοχή της ΦΡΙΓΟ εισήλθε σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας κατά την 1η Μαρτίου και τη μεγάλη πτώση της 1ης και της 2ας Μαρτίου. Η ανακοίνωση, όσο και αν μας δυσκόλεψε να την καταλάβουμε, εν τούτοις δε μας ξάφνιασε, αφού το ότι, ήταν πιθανή η μεταβίβαση ποσοστών της εταιρίας στους ομολογιούχους, δε μας παραξένεψε. Μας ξάφνιασε εν τούτοις, η απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς να θέσει τη μετοχή σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Οι κίνδυνοι για τη μεταβίβαση μεγάλου μέρους των μετοχών σε ομολογιούχους, είναι γνωστοί εδώ και μήνες και τους έχουμε επισημάνει σε άρθρο μας προ δύο μηνών (εδώ). Στο άρθρο αυτό, καταλήγαμε:

“Η εταιρία βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης και χρηματιστηριακά η εμπορευσιμότητα της είναι χαμηλή. Παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό τις εξελίξεις στην εταιρία και την πορεία της μέχρι την πυρκαγιά στη Ρουμανία, αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, το μετοχικό και επιχειρηματικό “δέσιμό” της με τον όμιλο της Coca Cola - ΕΕΕ, μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της ύπαρξής της, όμως, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα και τη διασφάλιση της θέσης των μετόχων. Προς το παρόν, θα αποφεύγαμε την αγορά της μετοχής, ενώ εκτιμούμε ότι, αυτή δύσκολα θα μπορούσε να ανακάμψει. Εν τούτοις, εξακολουθούμε να την παρακολουθούμε.”

 

Σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε από χθες, στη στήλη “Χρηματιστηριακές επισημάνσεις” του νέου τεύχους (νο 250), αναφέρουμε:

“Με μια περίεργη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την 1/3/2023, η οποία αναπαράχθηκε απ’ όλα τα ΜΜΕ (δείτε εδώ), χωρίς να είναι βέβαιο ότι την πολυκατάλαβαν, η Frigoglass, κατεβαίνει ακόμη ένα σκαλοπάτι στην προσπάθεια εξυγίανσης και διάσωσής της, ενώ στην αγορά, με συνοδεία ενός υψηλού όγκου συναλλαγών, η μετοχή απώλεσε ένα ακόμη -20,0%. Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε τις χρηματοπιστωτικές και κυρίως τις οικονομικές της εξελίξεις. Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι η εταιρία δε θα αφεθεί να καταρρεύσει, αφού αποτελεί έναν βασικό συνεργάτη της Coca Cola HBC, στον ευρύτερο όμιλο της οποίας, άλλωστε, ανήκει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραμένει, για πάντα, αλώβητο και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, ή η θέση της στο Χρηματιστήριο. Εξακολουθούμε να διατυπώνουμε “θετική” άποψη για τη μετοχή, κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ανορθόδοξο και επικίνδυνο, όμως, αυτό το κάναμε, αφού έχουμε εξηγήσει την επικίνδυνη φύση και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της μετοχής. Ήδη, από το περασμένο φθινόπωρο, επισημάναμε τους κινδύνους για ένα “dilution” στις μετοχές και υποστηρίξαμε την αποφυγή αγοράς της μετοχής της. Θα πρέπει να αναμένουμε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της καταβολής της αποζημίωσης για τη ζημιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τα τελικά αποτελέσματα (χωρίς την αποζημίωση υπολογίζαμε σε πωλήσεις € 475 εκατομμυρίων και σε ζημιές € 6,5 εκατομμυρίων). Τελικά, ίσως υπάρξει έκπληξη.”

 

Παράλληλα σήμερα δημοσιεύτηκε άρθρο στο New Money (δείτε εδώ), το οποίο είναι και πρόχειρο (όπως συνήθως είναι τα άρθρα αυτού του είδους), αλλά και περιέχει ανακρίβειες.

Η οικογένεια Δαυίδ, δεν αποσύρεται από τη ΦΡΙΓΟ; Πώς θα το κάνει άλλωστε, αφού η ΦΡΙΓΟ είναι βασικός προμηθευτής της Coca Cola HBC, σε ψυγεία και φιάλες. Παράλληλα, οι “ομολογιούχοι” δεν είναι τρίτα πρόσωπα, αλλά πρόσωπα και εταιρίες του ευρύτερου Ομίλου.

 

Δε ξέρουμε αν θα υπάρξει εύκολη απεμπλοκή της ΦΡΙΓΟ από την περιπέτεια της αναστολής. Όμως, πάντα πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, η εταιρία ήταν και βιώσιμη, αλλά και να “προχωρήσει” στο Χρηματιστήριο μπορούσε. Εν τούτοις, η αγορά έχει κινδύνους. Το θέμα μας λυπεί.

 

Θα επανέλθουμε από τη Δευτέρα. Καλό Σαββατοκύριακο. Ας μας βοηθήσει αυτή η διακοπή, να ξαλαφρώσουμε λίγο, από τα όσα τραγικά βιώσαμε, στη χώρα, αυτή την εβδομάδα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text