Αρχική | Εταιρίες | Αγορά Ακινήτων | Φουντώνουν οι προσδοκίες για νέα deals από τις εταιρείες ακινήτων

Φουντώνουν οι προσδοκίες για νέα deals από τις εταιρείες ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φουντώνουν οι προσδοκίες για νέα deals από τις εταιρείες ακινήτων

Η συμφωνία Briq Properties - ICI δείχνει τον δρόμο για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Όλες οι ΑΕΕΑΠ της αγοράς, με μόνη εξαίρεση την Prodea, έχουν χαρτοφυλάκια με αξία που δεν ξεπερνά το όριο των 500 εκατ. ευρώ.

Σε νέες συμφωνίες εξαγορών - συγχωνεύσεων προσβλέπουν κύκλοι της αγοράς στον τομέα των ακινήτων μετά από το πρόσφατο ντιλ της Briq Properties με την ICI. Παρά τις ισχυρές προοπτικές του κλάδου, καθυστερούν οι νέες συμμαχίες των ΑΕΕΑΠ οι οποίες επενδύουν όλο και περισσότερο σε νέα ακίνητα, αλλά οι προσπάθειες τους για την εξεύρεση νέων στρατηγικών επενδυτών δεν αποφέρουν καρπούς.

Τόσο τα χαμηλά free float των εταιρειών στο ΧΑ, όσο και τα μικρά μεγέθη, αποτελούν τροχοπέδη στην είσοδο νέων επενδυτών στα σχήματα τους, τη στιγμή που τα αυξανόμενα επιτόκια και ο πόλεμος της Ουκρανίας μειώνουν τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου των επενδυτών διεθνώς.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι εταιρείες με χαρτοφυλάκια που δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ ίσως αποτελέσουν στόχο στο επόμενο βήμα συγκέντρωσης που αναμένεται, καθώς οι «μικροί» παίκτες δύσκολα μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια από στρατηγικούς επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο, με την εξαίρεση της Prodea,  τα ακίνητα της οποίας ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της Trastor ανέρχεται στα 392 εκατ. ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της Noval Property και της Premia Properties φθάνουν τα  490 εκατ ευρώ και 270 εκατ ευρώ αντίστοιχα.

Μετά τη συγχώνευση με την ICI, η αξία του χαρτοφυλακίου της Briq ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ ενώ διευρύνεται, επίσης, και η σύνθεση του. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που ακόμα θεωρείται μικρό, ωστόσο ολοκληρώνεται ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της εταιρείας που το 2017 αποσχίστηκε από την Quest Συμμετοχών λαμβάνοντας «προίκα» τα ακίνητα του ομίλου.

«Εχει μαγιά αυτή η συμφωνία»

Αν και οι προβλέψεις για το επόμενο ντιλ της αγοράς ποικίλλουν, πολλά στελέχη της αγοράς έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην πώληση του project Skyline από την Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι σε δεσμευτική συμφωνία προχώρησε πρόσφατα η Alpha Bank με την κοινοπραξία Dimand και Premia Properties για τη δημιουργία μετοχικής συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων ακινήτων με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 438 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα που μεταβιβάζονται ανέρχονται στα 573, ενώ οι εταιρείες ακινήτων θα έχουν το 65% της νέας εταιρείας. Αναφορικά με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου σε αξίες, το 45% αφορά γραφεία, το 30% εμπορικά καταστήματα, το 15% κατοικίες, το 8% βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή logistics και το 2% ξενοδοχεία.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς και ότι πιθανόν να οδηγήσει σε νέες εξαγορές η μεταφορά των ακινήτων στη Skyline Real Estate που δεν θα γίνει μαζικά, αλλά τμηματικά με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 12 μήνες.

«Έχει μαγιά αυτή η συμφωνία. Πιθανόν να δούμε νέες συμφωνίες που θα βγάλει το Skyline», τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

Η συμφωνία της Briq Properties

Στη μεταβίβαση 17 ακινήτων από το χαρτοφυλάκιο της Intercontinental International έναντι συνολικού τιμήματος 60.577.000,00 ευρώ προχωρά η Briq Properties, ενώ όπως έγινε γνωστό σε συνέχεια της συναλλαγής ακολουθεί συγχώνευση δια απορροφήσεως της Intercontinental International από αυτήν.

Ειδικότερα, τα βασικά στάδια έως την ολοκλήρωση της Συναλλαγής πρόκειται να είναι τα εξής:

Α. Μεταβίβαση δεκαεπτά (17) ακίνητων της ICI στην BriQ έναντι συνολικού τιμήματος 60.577.000,00 ευρώ. Από το ποσό του τιμήματος πρόκειται να αποπληρωθούν δανειακές υποχρεώσεις που συνδέονται με τα ως άνω ακίνητα. Η διαφορά μεταξύ του τιμήματος και του ποσού αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων πρόκειται να διανεμηθεί στους μετόχους της ICI δια μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου και διανομής προσωρινού μερίσματος.

Β. Μετά την ολοκλήρωση του Σταδίου Α, η Ajolico θα μεταβιβάσει λόγω πώλησης στην BriQ, μετοχές έκδοσης της ICI, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 25,92% του μετοχικού κεφαλαίου της ICI, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τις διανομές του Σταδίου Α έναντι ποσού δέκα εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων ευρώ (€10.200.000,00), συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της BriQ στην απόληψη μερίσματος της ICI για τη χρήση 2022.

Γ. Κατόπιν της ολοκλήρωσης του Σταδίου Β, τα μέρη θα προχωρήσουν σε συγχώνευση δια απορροφήσεως της ICI από την BriQ, σύμφωνα με τις ως άνω αναφερόμενες διατάξεις, με σχέση ανταλλαγής που έχει καταρχήν συμφωνηθεί ως μία (1) μετοχή έκδοσης ICI για κάθε 1,41787307238 νέες μετοχές έκδοσης BriQ, ενώ οι μέτοχοι της BriQ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό κοινών μετοχών που κατέχουν.

Η σχέση ανταλλαγής θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους των συμβατικών κειμένων και θα τελεί υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης του δίκαιου και ευλόγου της από τους ορκωτούς ελεγκτές που θα οριστούν όπως προβλέπεται από την κειμένη- κείμενη  νομοθεσία. Έκαστο εκ των ως άνω σταδίων τελεί υπό σχετικές και αντίστοιχες για όμοιες συναλλαγές αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εγκρίσεων από τα αρμόδια εταιρικά όργανα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.



Στέλιος Μπούρας

Πηγή: businessdaily.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text