Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Μία πτώση 2,92% είναι σημαντική, αλλά δεν είναι και καθοριστική.

Μία πτώση 2,92% είναι σημαντική, αλλά δεν είναι και καθοριστική.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή πτώση ήταν η μεγαλύτερη (σε ποσοστό) από την 5/7/2022. Δεν είναι αμελητέα, ούτε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δεν έγινε τίποτα.

Η διόρθωση, ή έστω μια πτώση των δεικτών (σημειώνουμε ότι, ως “διόρθωση” θεωρείται μια πτώση μεγαλύτερη από -10% από το υψηλό της περιόδου, ενώ είσοδος σε πτωτική αγορά, θεωρείται μία πτώση μεγαλύτερη από -20% από το υψηλό της περιόδου) είχε διαφανεί ακόμη και πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη. Η πτωτική διάθεση, ενισχύθηκε, είτε για αντικειμενικούς, είτε και για κερδοσκοπικούς λόγους, μετά το δυστύχημα.

 

Θα επανέλθουμε με επιχειρήματα που είχαμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Η μεσομακροπρόθεσμη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, χαράσσεται από “κύρια” γεγονότα.

Το δυστύχημα στα Τέμπη, είναι από τα πιο τραγικά πράγματα που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών -και είναι κάτι που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια, όπως επίσης θυμόμαστε το τραγικο δυστύχημα με τους μαθητές -επίσης στα Τέμπη- τον Απρίλιο του 2003. Όμως, δε συνιστά ένα κύριο γεγονός, ακόμη και αν απειληθεί να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμη και αν η ΝΔ δεν πετύχει στις εκλογές, εκτιμούμε ότι και πάλι δεν θα είναι ένα “κύριο γεγονός”. Κύρια γεγονότα είναι αυτά που επηρεάζουν την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και την κερδοφορία των εταιριών.

 

Κατά το τελευταίο διάστημα, η χρηματιστηριακή αγορά είχε εμφανίσει μία εντονότατη ανοδική τάση και η κίνηση του δείκτη είχε “βαρύνει”. Αν δεν ήταν το δυστύχημα, θα ήταν κάτι άλλο, που θα προκαλούσε μια πρόσκαιρη πτώση.

Η απώλεια του ΓΔ, από το υψηλό της 1/3/2023 (ΓΔ: 1133,11  μονάδες), σήμερα βρίσκεται στο -4,50%. Δε νομίζουμε ότι πρόκειται για μια τρομερή απώλεια, μετά από μία άνοδο της τάξης του 43,5%.

Αν θέλουμε να δούμε σχηματικά την απώλεια αυτή, ας δούμε τα δύο παρακάτω διαγράμματα.

Γενικός Δείκτης, 52 εβδομάδες - εδώ.

Γενικός Δείκτης, από το 2014 - εδώ.

Διαπιστώνουμε ότι, κατά τη διάρκεια ανοδικών φάσεων στα περασμένα χρόνια (τα οποία μάλιστα ήταν και από τα χειρότερα στη χρηματιστηριακή ιστορία) υπήρξαν πολύ μεγαλύτερες διορθώσεις, οι οποίες δεν ανέτρεψαν τις φάσεις και της τάσεις εκείνων των περιόδων.

 

Η αγορά έχει δώσει το στίγμα της. Και η μακροχρόνια πορεία της, δεν θα επηρεαστεί -πόσο δε μάλιστα, να διακοπεί- επειδή κάποιες δημοσκοπήσεις, ίσως δείξουν ότι το κυβερνών κόμμα, μπορεί να χάσει κάποιες μονάδες.

 

Είναι σαφές ότι η χρηματιστηριακή αγορά προτιμά τα συντηρητικά κόμματα στην εξουσία. Βέβαια, το χρηματιστηριακό παρελθόν δεν επιβεβαιώνει απόλυτα την ορθότητα της παραπάνω αντίληψης. Όμως, η εκτίμησή μας είναι ότι, η δυναμική της ανάπτυξης, είναι ισχυρότερη από τα πρόσωπα που θα κάθονται στις κυβερνητικές καρέκλες.

 

Ανησυχούμε -με κάθε γεγονός που θα έριχνε το Δείκτη κατά 2,92% θα ανησυχούσαμε. Όμως, μέσα στη φύση της δικής μας οπτικής για την αγορά, δεν είναι να “κυνηγούμε” κάθε κίνηση, η οποία άλλωστε είναι αμφίβολο εάν μπορεί να “πιαστεί”.

 

Η αντίδραση κατά την αυριανή συνεδρίαση θα είναι μεγάλης σημασίας. Θετικό είναι το γεγονός ότι, στο εξωτερικό, τα πράγματα είναι περισσότερο ήρεμα.

 

Αύριο το πρωί, θα δημοσιεύσουμε μερικά στατιστικά των “διορθώσεων” που συνέβησαν στις τελευταίες δεκαετίες.

 

Καλό σας βράδυ.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text