Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Ο διακρατικός ανταγωνισμός προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και το παράδειγμα της Intel

Ο διακρατικός ανταγωνισμός προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και το παράδειγμα της Intel

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο διακρατικός ανταγωνισμός προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και το παράδειγμα της Intel

Πολλές χώρες, αλλά και πολιτείες, προκειμένου να επιτύχουν ορισμένους εθνικούς στόχους στρατηγικής ή/και οικονομικής σημασίας παρέχουν κίνητρα σε ξένες επιχειρήσεις και μεγάλες πολυεθνικές ώστε να προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Πρόκειται για έναν συγκεκριμένο και -συχνά- σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών που περιλαμβάνει ευνοϊκή φορολόγηση προς τις ξένες εταιρίες που επενδύουν στην χώρα, δημιουργία οικονομικών ζωνών με διαφορετική και συνήθως πιο “φιλική” προς τις επιχειρήσεις οικονομική νομοθεσία και παροχή κρατικών επιδοτήσεων, όπως συμμετοχή στην ανάληψη του κόστους μιας επένδυσης, παροχή γης και ενεργειακές επιδοτήσεις.

 

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές εταιρίες όταν αποφασίζουν να προβούν σε μια επένδυση εξετάζουν διάφορους παράγοντες προκειμένου να επιλέξουν την τοποθεσία που θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. Ένας από τους βασικότερους είναι η ευνοϊκή στάση του κράτους απέναντι στην εταιρία και τα οικονομικά κίνητρα που μπορεί να εκμεταλλευτεί. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση επένδυσης σε μια χώρα είναι η τεχνογνωσία, η εξειδίκευση και το κόστος του εργατικού δυναμικού και ο ρόλος της χώρας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

 

Ενδεικτικό παράδειγμα της παροχής κινήτρων από μια χώρα προς μια εταιρία είναι η συμφωνία μεταξύ της εταιρίας κατασκευής μικροτσίπ Intel και της γερμανικής κυβέρνησης για την παροχή κρατικής επιδότησης προκειμένου η εταιρία να προβεί σε κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπ.

 

Η Intel διεκδικεί -και το κάνει ανοιχτά- επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για να κατασκευάσει ένα συγκρότημα κατασκευής τσιπ στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η εταιρία είχε ήδη συνάψει συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου με την προϋπόθεση ότι θα λάβει 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις. Ωστόσο, λόγω της αναθεώρησης προς τα πάνω του κόστους κατασκευής του εργοστασίου, η Intel πλέον αναμένει να λάβει υψηλότερη επιδότηση, προκειμένου να προχωρήσει στην ανάληψη του έργου.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text