Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | Κίνα: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε χαμηλό ενός έτους

Κίνα: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε χαμηλό ενός έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εντυπωσιακή πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Φεβρουάριο καθώς περιορίστηκε στο 1%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο εδώ κι έναν χρόνο κι απέχει παρασάγγας από την κατάσταση στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Από την πλευρά τους οι τιμές παράγωγου συνέχισαν επίσης να πέφτουν (–1,4%), ένδειξη χαμηλής ζήτησης και μειωμένων περιθωρίων για τις εταιρείες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), η κυριότερη αντανάκλαση του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά μόλις 1% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, από το 2,1% που καταγραφόταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Αν και η υποχώρηση του πληθωρισμού ήταν αναμενόμενη, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οικονομολόγοι ερωτηθέντες σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg: ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα κυμαινόταν περί το 1,9%.

Η πτώση θεωρείται πως οφειλόταν στη συνηθισμένη "μείωση της ζήτησης των καταναλωτών μετά την περίοδο των εορτών και στην επαρκή προσφορά στην αγορά", εξήγησε η Ντονγκ Λιτσουάν, στέλεχος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η βάση σύγκρισης ήταν υψηλότερη από την περασμένη χρονιά, όταν το νέο σεληνιακό έτος έπεσε Φεβρουάριο, κάτι που θολώνει τη σύγκριση του 2022 και του 2023.

Οι τιμές των προϊόντων διατροφής στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση.

Παρά την ανάφλεξη σε παγκόσμια κλίμακα των τιμών των πρώτων υλών και των προϊόντων διατροφής, η Κίνα συγκριτικά μένει αλώβητη από αυτές, όπως και από τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κινεζική οικονομία ωστόσο επλήγη το 2022 από τα lockdowns και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στο πλαίσιο της πολιτικής "zero COVID", που εντέλει ήρθησαν στις αρχές του Δεκεμβρίου, οδηγώντας σε προοδευτική αποκατάσταση της κατανάλωσης και της δραστηριότητας.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text