Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Το μικρό ανοδικό γύρισμα της αγοράς. Σκέψεις και σχόλια.

Το μικρό ανοδικό γύρισμα της αγοράς. Σκέψεις και σχόλια.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δεν θα πανηγυρίσουμε για το σημερινό -μικρό- γύρισμα της αγοράς.

 

Αποδεικνύει ότι, ναι μεν η αγορά δε θα “γκρεμιστεί”, όμως νομίζουμε ότι θα δυσκολευτεί να ανακάμψει.

 

Κατά την άποψή μας, θα “ταλαιπωρηθεί” για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι αβεβαιότητες μπροστά μας, είναι αρκετές.

 

Η εκτίμησή μας είναι ότι, μέχρι τις εκλογές, η αγορά δε θα κάνει μεγάλες κινήσεις. Όπως θα φανεί σε αυριανό δημοσίευμά μας, με βάση τα στατιστικά του παρελθόντος, εκτιμούμε ότι, εάν η ΝΔ δεν πετύχει καλό εκλογικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει ένα βραχυχρόνιο πρόβλημα στην αγορά. Διατηρούμε όμως την άποψη ότι, μία κυβερνητική μεταβολή, δε θα ανατρέψει τη μακροχρόνια ανοδική πορεία, η  οποία ήδη εξελίσσεται και πριν από το 2019.

 

Θα πρέπει να αναμένουμε νέο “υψηλό” περιόδου, για να θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε. Ή έστω ένα “Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών”.

Μπορεί να μην παρακολουθούμε διαρκώς τη (λεγόμενη) “τεχνική κατάσταση” της αγοράς, τουλάχιστον με τον τρόπο και την επιμονή που την παρακολουθεί ένας τεχνικός αναλυτής, όμως, εκτιμούμε ότι το “υψηλό 20 ημερών” ή και το “χαμηλό 20 ημερών”, στην προκειμένη περίπτωση, θα έχουν μεγάλη σημασία.

 

Στις αρχές του μήνα, αναφέραμε ότι, οι ανοδικές συνεδριάσεις, ήταν το 72% των μέχρι στιγμής συνεδριάσεων του έτους, όταν η αμέσως επόμενη καλύτερη επίδοση (για ένα ολόκληρο έτος) ήταν το 2019, με 59,5%. Το να παραμείνει το ποσοστό των ανοδικών συνεδριάσεων στο 72% για το σύνολο του έτους, δε θα μπορούσε να συμβεί. Με κάτι τέτοιες διαδικασίες και περιστατικά, τα ποσοστά ισορροπούν. Σήμερα, οι ανοδικές συνεδριάσεις, από την αρχή του έτους, έχουν υποχωρήσει στο 63,8% (εδώ).

 

Η αξία των συναλλαγών παραμένει σε υψηλά επίπεδα (ως μέσος όρος από την αρχή του έτους) και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό (δείτε εδώ). Όσο η αξία παραμένει υψηλή, η επιστροφή και η πορεία σε νέα υψηλά θα είναι αρκετά εύκολη.

 

Επιμένουμε ότι, ο κίνδυνος δε βρίσκεται τόσο στις εθνικές κάλπες, όσο στις αγορές του εξωτερικού. Σήμερα, ανακοινώθηκε το (εβδομαδιαίο) μέγεθος των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και αυτό ήταν αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μ’ αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι αγορές στις ΗΠΑ, αρχικά αντέδρασαν θετικά στη λογική του “bad news, is good news”, αφού κάτι τέτοιο, ελπίζουν ότι θα ανακόψει την ανοδική κίνηση των επιτοκίων. Όμως, αν το νούμερο αυτό συνεχίσει να αυξάνεται, θα γίνει κατανοητό ότι η οικονομία των ΗΠΑ διολισθαίνει σε ύφεση και αυτό θα είναι κάτι πάρα πολύ κακό. Δε θα καταστρέψει τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά δε θα είναι και για καλό.

 

Δε βλέπουμε κάτι επικίνδυνο ή άσχημο μπροστά μας. Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη μακροπρόθεσμη τάση. Εν τούτοις, ένα διάστημα “ταλαιπωρίας” δε θα ήταν κάτι αφύσικο. Στις περιπτώσεις αυτές, ένας έμπειρος επενδυτής, απλά θα περίμενε. Θα απέφευγε τις αγορές, μέχρις ότου επανεμφανιστεί δυναμική στην αγορά.

 

Κατά το διάστημα της “ταλαιπωρίας” (αν τελικά υπάρξει τέτοιο) θα δούμε “εξισορρόπηση” στις τιμές των μετοχών. Ήδη βλέπουμε ότι, αυτές που ανέβηκαν πολύ κατά το τελευταίο διάστημα, σταδιακά ισορροπούν.

 

Βασικό στοιχείο που θα παίξει ρόλο στην πορεία της αγοράς είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Προβλέψεις για το 2023. Αυτό, μπορεί να αλλάξει την πορεία της αγοράς και -κυρίως- να προσδώσει δυναμική για αργότερα. Το εάν θα δώσουν ή δε θα δώσουν μέρισμα, θα είναι κάτι σημαντικό, αλλά δε θα χαρακτηρίσει την πορεία του κλάδου και, ό,τι και αν γίνει, θα ξεφουσκώσει γρήγορα.

 

Θα συνεχίσουμε αύριο.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text