Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο: Τοποθετήσεις 1,5 δισ. ευρώ από τους ξένους στο πρώτο δίμηνο

Χρηματιστήριο: Τοποθετήσεις 1,5 δισ. ευρώ από τους ξένους στο πρώτο δίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Τοποθετήσεις 1,5 δισ. ευρώ από τους ξένους στο πρώτο δίμηνο

Καθαροί πωλητές από την αρχή της χρονιάς εμφανίζονται οι Έλληνες, με τουλάχιστον 200,06 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πώλησαν μετοχές αξίας 1,16 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, με τους ξένους επενδυτές, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, να βγαίνουν καθαροί αγοραστές. Συνολικά από την αρχή του χρόνου οι ξένοι αγόρασαν μετοχές αξίας 1,493 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον μήνα με τον μήνα φαίνεται να αυξάνει για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 1.321 νέοι λογαριασμοί πελάτη, σε σχέση με 1.141 τον Ιανουάριο.

Έτσι, λοιπόν, οι ενεργοί κωδικοί αυξήθηκαν στους 28.333 από 24.422 τον Ιανουάριο.

Μόνο τον Φεβρουάριο οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, όπως λέγονται, πραγματοποίησαν εισροές ύψους 102,15 εκατ., σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους 102,15 εκατ. τον Φεβρουάριο.

Καθαρές πωλήσεις στα 147 εκατ. ευρώ

Τις περισσότερες πωλήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών το περασμένο δίμηνο πραγματοποίησαν οι ιδιώτες επενδυτές και τα αμοιβαία κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών, με τις καθαρές πωλήσεις να ανέρχονται στα 147 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, με καθαρές πωλήσεις 52,7  εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως, την προσφορά απορρόφησαν οι ξένες τράπεζες και funds, με 167,3 εκατ. ευρώ καθαρές αγορές, αλλά και τα ξένα αμοιβαία κεφάλαια, με 50,26 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον μήνα Φεβρουάριο ήταν οι ΗΠΑ, με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €8,66 δισ., η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €6,96 δισ. και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου €5,03 δισ.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 56,4% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Φεβρουάριο 2023 (σε σχέση με το 54,5% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 43,6% των συναλλαγών, σε σχέση με το 45,5% τον προηγούμενο μήνα.

Το γεγονός αυτό, καθώς και οι εισροές, αποδίδονται και στην προσθήκη της Motor Oil στον δείκτη MSCI στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση που ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, κατά την οποία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος τζίρος της χρονιάς με 377,6 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η καλύτερη από την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση MSCΙ στην τελευταία συνεδρίαση του περσινού Μαΐου. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις κεφαλαιοποιήσεις αυξήθηκε κατά μία μονάδα, στο 67,16%, τον Φεβρουάριο, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Απριλίου του 2020.

 

Νίκος Φορτούνης

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text