Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Ένα ξαφνικό πρόβλημα σε τράπεζα στις ΗΠΑ, ανασύρει μνήμες από το 2008. Πτώση των τραπεζικών μετοχών σε όλο το κόσμο.

Ένα ξαφνικό πρόβλημα σε τράπεζα στις ΗΠΑ, ανασύρει μνήμες από το 2008. Πτώση των τραπεζικών μετοχών σε όλο το κόσμο.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένα ξαφνικό πρόβλημα σε τράπεζα στις ΗΠΑ, ανασύρει μνήμες από το 2008. Πτώση των τραπεζικών μετοχών σε όλο το κόσμο.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street. Ο τραπεζικός δείκτης KBW, ο οποίος περιλαμβάνει 24 από τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση τράπεζες των ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 7,7% σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020, όταν οι μετοχές υποχώρησαν λόγω του οικονομικού σοκ από την πανδημία του κορωνοϊού. Παρόμοια πορεία ακολούθησε και ο χρηματοοικονομικός τομέας του S&P 500, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 4,0%. Σημαντικές συστημικές τράπεζες, όπως η Bank of America και η Wells Fargo είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν έως και 6,2%.

 

Κατά τα φαινόμενα, η πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών πυροδοτήθηκε από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μια σχετικά μικρή τράπεζα που εστιάζει στην τεχνολογία, η Silicon Valley Bank (SVB). Η SVB έλαβε μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακής της θέση και να αναπληρώσει τις εκροές κεφαλαίων από τη  μείωση των καταθέσεων των πελατών της. Τα μέτρα αυτά περιλάμβαναν την πώληση μακροπρόθεσμων ομολόγων και μετοχών. Ως αποτέλεσμα της διάθεσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων, η τράπεζα κατέγραψε απώλειες περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι εξελίξεις προκάλεσαν την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 60,0%.

 

Οι συσταλτικές πολιτικές νομισματικής σύσφιξης που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Η άνοδος του κόστους δανεισμού αυξάνει τις αποδόσεις των ομολόγων και μειώνει τις τιμές τους. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες, που έχουν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου τους επενδυμένο σε ομόλογα, έρχονται αντιμέτωπες με την υποτίμηση της αξίας των χαρτοφυλακίων τους λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων. Έτσι, όταν και αν αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, προκειμένου να τονώσουν την κεφαλαιακής τους επάρκεια, θα καταγράψουν ζημιές. Η ανησυχία αυτή γιγαντώνεται, όταν λαμβάνεται υπόψιν ένα σενάριο μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων, όπου θα απαιτούσε από τις τράπεζες να έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις των πελατών τους.

 

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι οι μικρότερες τράπεζες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίσει κάποιο οικονομικό ή χρηματιστηριακό “σοκ”. Οι τράπεζες με χαμηλή κεφαλαιοποίηση και οι μη συστημικές τράπεζες έχουν λιγότερο διαφοροποιημένες δραστηριότητες και χαρτοφυλάκια, σε σχέση με τις μεγαλύτερες τράπεζες.

Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, από την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008 και μετά, έκαναν μεγάλες προσπάθειες και προχώρησαν σε σημαντικές ρυθμιστικές μεταβολές, προκειμένου να διασφαλίσουν την σταθερότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των μεγάλων συστημικών τραπεζών, εφαρμόζοντας λιγότερο αυστηρό έλεγχο στις μικρές τράπεζες και δίνοντας τους περισσότερη ευελιξία.

 

Καταληκτικά, η πτώση των τραπεζικών μετοχών επηρεάζει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο δεν είναι ενδεικτική της κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες έχουν υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι περισσότερες από αυτές (ιδιαίτερα οι συστημικές τράπεζες), εφαρμόζουν πιο ολοκληρωμένους ελέγχους και έχουν ήδη προβεί σε αρκετές δράσεις (μειώσεις προσωπικού, επικέντρωση στις βασικές τους δραστηριότητες και συσσώρευση κεφαλαίων και μετρητών) ώστε να είναι προετοιμασμένες έναντι του ενδεχομένου ύφεσης.

 

Κυρίως όμως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κάτι σημαντικό, που προκύπτει μέσα από την ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών: Ποτέ δε σημειώνονται δύο παρόμοιες κρίσεις και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή, μια μεγάλη κρίση, προκαλεί κινητοποίηση των ρυθμιστικών αρχών και πραγματοποιούνται μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί ότι, κάτι παρόμοιο δε θα επαναληφθεί στο μέλλον. Μέσα απ’ αυτή την οπτική, αλλα και λόγω του έργου που πραγματικά έχει γίνει, σήμερα δε κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα, ούτε στις ΗΠΑ, αλλά ούτε και στην Ευρώπη, επειδή, έχουν γίνει πολλές κανονιστικές και ρυθμιστικές μεταβολές που διασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών τραπεζών, απέναντι και σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, όπως αυτές του 2008. Θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, να δημιουργηθούν νέα προϊόντα και νέες καταστάσεις, ώστε να “χαλαρώσει” η εποπτεία, ή να παύσει να είναι επαρκής. Κάποια τραπεζική κρίση, σίγουρα θα υπάρξει στο μέλλον. Άλλωστε, οι τραπεζικές και χρηματοοικονομικές κρίσεις, είναι ενδογενείς καταστάσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος. Όμως, αυτή θα συμβεί μετά από πολλά χρόνια, με τρόπο που ακόμη δε μπορούμε να φανταστούμε. Σήμερα, δε θα πρέπει να ανησυχούμε για τις τράπεζες. Μπορούμε να ανησυχούμε για μια επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά όχι για τις τράπεζες.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text