Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τα σημερινά γεγονότα στις αγορές. Πώς ερμηνεύονται, τί δείχνουν και προς τα πού οδηγούν

Τα σημερινά γεγονότα στις αγορές. Πώς ερμηνεύονται, τί δείχνουν και προς τα πού οδηγούν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα σημερινά γεγονότα στις αγορές. Πώς ερμηνεύονται, τί δείχνουν και προς τα πού οδηγούν

Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι, η χρηματιστηριακή αγορά, ήταν πτωτική σήμερα το πρωί. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι η πτώση, έφτασε σε μεγάλα μεγέθη.

 

Αντιλαμβανόμαστει ότι, ένας ανοδικός κύκλος επιτοκίων, ιδίως όταν είναι χρονικά και ποσοτικά μεγάλος, πάντα κλείνει με “προβλήματα” στην οικονομία και, μερικές φορές και στο τραπεζικό σύστημα. Ίσως, η “μίνι-κρίση” (δε μπορούμε, τουλάχιστον ακόμη, να την ονομάσουμε “κρίση” -και ίσως να μη τη χαρακτηρίσουμε ποτέ ως τέτοια) που προέκυψε από το κλείσιμο (επειδή δεν πρόκειται ούτε για χρεοκοπία, αλλά ούτε και για πτώχευση) της Silicon Valley Bank, να είναι το “πρόβλημα” που έρχεται να κλείσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων.

Με βάση τα “μηνύματα” των αγορών, η FED θα σταματήσει τον ανοδικό κύκλο, στην προσεχή της συνεδρίαση. Αυτό δείχνει η κατάρρευση των επιτοκίων μέσα σε τρεις μέρες (Πέμπτη, Παρασκευή και σήμερα) -δείτε το παρακάτω διάγραμμα (συμπεριλαμβάνει τιμές μέχρι την 1:30 μμ, σήμερα). Δείτε το καλά, επειδή τέτοια πτώση στα επιτόκια, δε θα ξαναδείτε ποτέ -ή μάλλον, θα δείτε, αλλά θα τη δείτε μετά από ένα μεγάλο "κραχ", μετά από διοικητική παρέμβαση. Σήμερα, η πτώση είναι από την αγορά και η "διοικητική παρέμβαση" ίσως ακολουθήσει σε μερικές μέρες, από τη FED.

 

 

 

Το ότι, οι ανοδικοί κύκλοι πάντα κλείνουν με κάποιο πρόβλημα, είναι κάτι που το έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που παραμέναμε αρνητικοί για την πορεία των αμερικανικών αγορών.

Κατά τα φαινόμενα, το πρόβλημα με την SVB θα τελειώσει, εντός των ημερών. Ενδεχομένως μάλιστα να υπάρξουν προβλήματα και σε άλλες τράπεζες. Όμως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδρασε αστραπιαία και δημιούργησε έναν τρόπο αντίδρασης σε τέτοια περιστατικά.

 

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές -το αναφέραμε και σε άρθρο μας την Παρασκευή (εδώ)- ότι, οι χρηματοοικονομικές κρίσεις (και δη, οι τραπεζικές) δε συμβαίνουν σε μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, επειδή, μετά από μία μεγάλη κρίση (όπως αυτή του 2008), το σύστημα “θωρακίζεται” και δημιουργεί μηχανισμούς προστασίας. Θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια (περισσότερο από μια γενιά) για να “χαλαρώσει”, να υπάρξουν καινούργια χρηματοοικονομικά προϊόντα (όπως ήταν τα “δομημένα ομόλογα” πριν από το 2008) που θα προκαλέσουν τη “χαλάρωση” και την αστοχία του συστήματος.

Μεταξύ του 2008 και σήμερα, σχεδόν οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκονται στα πράγματα (στις θέσεις λήψης αποφάσεων). Ο σημερινός πρόεδρος Biden, το φθινόπωρο του 2008 έκανε προεκλογική εκστρατεία με τον B. Obama για να κερδίσουν τις εκλογές. Γνωρίζει το πρόβλημα και την αναστάτωση που, μία τραπεζική κρίση, μπορεί να προκαλέσει. Σήμερα, πήρε άμεσες αποφάσεις.

 

Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε ένα παλαιότερο άρθρο μας για το πώς τελείωσε η πτωτική πορεία των αγορών, το 1974. Δείτε εδώ. Είναι άρθρο του τεύχους του Σεπτεμβρίου του 2022. Η κρίση τότε, τελείωσε μετά από την πτώχευση μιας μεσαίου μεγέθους (όπως και η SVB) τράπεζας, της Franklin National. Μετά από το περιστατικό αυτό, σταμάτησε η αύξηση των επιτοκίων. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, η “πτώση” μιας τράπεζας, πάντα χτυπά μια μεγάλη καμπάνα συναγερμού.

(Βέβαια, τα προβλήματα εμφανίστηκαν και πάλι λίγο αργότερα, όμως οι χρηματιστηριακοί δείκτες, τότε, δεν έπεσαν χαμηλότερα.)

 

Εκτίμησή μας είναι ότι, το περιστατικό της SVB ανατρέπει το σχεδιασμό της FED για τα επιτόκια. Όμως, αυτό δε λύνει το πρόβλημα του πληθωρισμού. Εκτιμούμε ότι, ο κ. Powell (πρόεδρος της FED), σήμερα νιώθει αρκετά “μπερδεμένος”, για το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι, αύριο ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Και είναι πιθανό να εκπλήξει (αρνητικά).

Εκτίμησή μας είναι επίσης ότι, ακόμη και αν σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων, δε θα τελειώσουν τα προβλήματα για την οικονομία. Θα υπάρξουν “απόνερα” αυτής της κατάστασης.

 

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι, μας φόβισε η σημερινή πτώση της αγοράς. Εκτιμούμε ότι, μέχρι το τέλος της μέρας ή μέσα στην εβδομάδα, η κατάσταση θα “μαζευτεί”. Όμως, θα έχει υπάρξει ένα τραύμα.

 

Μπορεί να συνεχιστεί η πτώση στην ελληνική αγορά; Ουδείς γνωρίζει. Δίνουμε περισσότερες πιθανότητες στο να μη συνεχιστεί, όμως, αυτό ειναι η δική μας εκτίμηση (ούτε καν άποψη). Πάντα μετράει τί “λέει” η αγορά.

Με βάση τη δική μας εκτίμηση, νομίζουμε ότι δεν θα ήταν ορθό να ρευστοποιήσουμε τις θέσεις μας. Χωρίς να αποτελεί ακόμη “ανακοίνωση” κάποιας απόφασής μας, για την έξοδο από την αγορά, ίσως χρησιμοποιήσουμε κάποια από τις δύο παραλλαγές των “εξομανλυντών”. Δεν έχουμε μελετήσει ακόμη πιθανά σενάρια, αφού το θέμα της “εξόδου” είχε πάψει να μας απασχολεί. Θα το κάνουμε σήμερα και αύριο θα επανέλθουμε.

 

Θα υπάρξει ένα σύντομο σχόλιο και το απόγευμα, γύρω στις 6:30 μμ.

 

Καλή σας μέρα. Και καλή εβδομάδα.

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text