Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Λήξη του “συναγερμού”. Όμως, η πλήρης ομαλότητα, ίσως καθυστερήσει.

Λήξη του “συναγερμού”. Όμως, η πλήρης ομαλότητα, ίσως καθυστερήσει.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή άνοδος επέτρεψε στις καρδιές πολλών, να επιστρέψουν πίσω στις θέσεις τους.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι ανησυχήσαμε.

Η άλλη αλήθεια είναι ότι, όπως γράφαμε χθες (δείτε τα προηγούμενα σχόλια, εδώ), ό,τι και να γίνει στη συνέχεια, έχει περάσει η περίοδος της “ανέμελης ανόδου” και στην αγορά υπάρχει ένα τραύμα.

 

Εκτιμούμε ότι, το τραύμα θα μπορέσει να “επουλωθεί”. Στην Ελλάδα, θα επουλωθεί πιο γρήγορα, επειδή “βολεύει” η συγκυρία, όπου, αφενός μεν έχουμε: α) άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης, β) την “ταμπέλα” μίας turnaround κατάστασης που πολλοί σπεύδουν να εκμεταλλευθούν, γ) ένα τραπεζικό σύστημα που βελτιώνει τις επιδόσεις του και δ) μία “αναβάθμιση” της πιστοληπτικής μας ικανότητας, αργότερα μέσα στο έτος.

 

Σήμερα, πολλοί “έτρεχαν” να καλύψουν τις ανοικτές τους θέσεις. Βέβαια, για κάποιους, αυτό το συνεχές “μέσα-έξω” από την αγορά, ίσως είναι τρόπος ζωής -αμφιβάλλουμε αν ποτέ κερδίζουν- όμως εμείς, δε μπορούμε να το αντέξουμε.

 

Εκτιμώ ότι, τόσον η δική μας αίσθηση για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα, ή ποιές “καταστάσεις” ήταν επικίνδυνες και ποιές όχι, λειτούργησαν αρκετά ικανοποιητικά κατά τα τελευταία χρόνια και δεν πήραμε λανθασμένες αποφάσεις. Το ίδιο καλά λειτούργησε και το “απόλυτο σύστημα” (με εξαίρεση βέβαια το “ατασικό” διάστημα, στα μέσα του περασμένου χρόνου, το οποίο βέβαια, δεν προκάλεσε ουσιαστικές ζημιές).

 

Όπως έχετε διαπιστώσει, κάθε φορά που νιώθουμε ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, προσπαθούμε να το αναλύουμε -ώστε να δούμε αν και πόσο σοβαρό είναι- και να το εξηγούμε. Δε νοείται να προχωρούμε σε μεγάλες κινήσεις, χωρίς να αναλύουμε μια κατάσταση και χωρίς να ζητήσουμε τη γνώμη περισσότερων. Τις μέρες αυτές, επικοινώνησε μαζί μας αρκετός κόσμος. Ίσως μερικούς συνδρομητές δε μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε όσο θα θέλαμε, τουλάχιστον τηλεφωνικά. Όμως, τα ερωτήματά τους, κάθε φορά, μας απασχολούν και προσπαθούμε να τα απαντήσουμε, είτε γραπτά (κάποια στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα), είτε μέσα από τα κείμενά μας στις συνδρομητικές (ή και τις ανοικτές) σελίδες.

Όμως, πρέπει να αναλύουμε την κάθε κατάσταση και να αντλούμε πληροφορίες και απόψεις, απ’ όπου μπορούμε.

 

Κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε, από τη δική μας πλευρά και βέβαια να σας το μεταδώσουμε, είναι να αντιληφθούμε πότε έρχεται κάτι “μεγάλο”. Πότε έρχεται κάποια μεγάλη πτώση ή μια μεγάλη αλλαγή στο ψυχολογικό κλίμα της αγοράς. Το τελευταίο περιστατικό, το αναφέραμε άλλωστε, δεν ήταν κάτι “μεγάλο”.

 

Νομίζουμε ότι, προς το παρόν “νίκησε” ο “ρυθμιστικός” τομέας. Δηλαδή, όλη η δουλειά που έγινε μετά τη μεγάλη κρίση του 2008 και που διασφαλίζει ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα δε θα ξαναμπεί -τουλάχιστον για μερικά χρόνια- σε παγίδες ανάληψης υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, το περιστατικό της Silicon Valley Bank, θα οδηγήσει σε μία “επικαιροποίηση” της λειτουργίας των συστημάτων ελέγχου, κάτι που θα απομακρύνει, ακόμη περισσότερο χρονικά, το ενδεχόμενο μιας νέας συστημικής τραπεζικής κρίσης.

 

Βέβαια, προς το παρόν, δεν αναμένουμε κάτι σημαντικό από τις αγορές στις ΗΠΑ, ή ακόμη και από την ελληνική αγορά -για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μία.

 

Στις μεν ΗΠΑ, εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τα φαινόμενα ύφεσης, αφού η απειλή της ύφεσης, δε θα φύγει ούτε εύκολα, αλλά ούτε και αναίμακτα. Το περιστατικό που συνέβη αυτές τις μέρες, είναι ένα από τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν, ή που θα μπορούν να συμβούν και στο μέλλον.

 

Στη δε Ελλάδα, υπολογίζουμε το αυξημένο “πολιτικό ρίσκο”, το οποίο θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό ακόμη.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι έχουμε εισέλθει στη φάση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Κάτι που μέχρι στιγμής λειτουργεί θετικά.

Από αύριο, νωρίς το πρωί -ήδη πολλά άρθρα είναι έτοιμα και απλά πρέπει να τα δω για τελική έγκριση- θα ξεκινήσουμε το σχολιασμό των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται. Νωρίς αύριο το πρωί θα δημοσιεύσουμε το σχολιασμό μας για τα αποτελέσματα της ΕΤΕ και της Autohellas. Και βέβαια, τις προβλέψεις μας για τη χρήση του 2023, οι οποίες, για μεν την ΟΤΟΕΛ είναι εξαιρετική, ενώ για την ΕΤΕ είναι επίσης -αλλά υπό όρους- πολύ ικανοποιητική.

 

Συμπερασματικά, ο συναγερμός τείνει να λήξει. Δεν έχει τελειώσει ακόμη -αυτά δε τελειώνουν έτσι εύκολα. Όμως, τα πράγματα δείχνουν ότι θα εξομαλυνθούν.

 

Θα επανέλθουμε αύριο το πρωί. Καλό σας βράδυ!

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text