Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Τί σημαίνει το σημερινό επεισόδιο της Credit Suisse; Γιατί υποχωρούν οι αγορές;

Τί σημαίνει το σημερινό επεισόδιο της Credit Suisse; Γιατί υποχωρούν οι αγορές;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τί σημαίνει το σημερινό επεισόδιο της Credit Suisse; Γιατί υποχωρούν οι αγορές;

Η κρίση της μετοχής (υποθέτουμε και της τράπεζας) της Credit Suisse ήρθε ξαφνικά, αν και από προχθές ακούγονταν φήμες ότι, η ελβετική τράπεζα, “δυσκολεύεται” στη σύνταξη και τη δημοσίευση των οικονομικών της καταστάσεων, ενώ ήταν γνωστό εδώ και μήνες ότι αντιμετώπιζε κεφαλαιακά ζητήματα. Όμως, το πρόβλημα “έσκασε” σήμερα ξαφνικά. Τόσον η ελληνική αγορά, όσο και οι ευρωπαϊκές αιφνιδιάστηκαν, αφού ξεκίνησαν ανοδικά για να υποχωρήσουν έντονα στη συνέχεια.

 

Στη χρηματιστηριακή αγορά, η μετοχή της Credit Suisse, πριν από ένα χρόνο, βρισκόταν στα $8,15 (με τη μορφή που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης). Υποχωρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών (δείτε εδώ). Χθες έκλεισε στα $2,51 (πτώση 69,2%). Σήμερα, πριν από το άνοιγμα της αγοράς στις ΗΠΑ, με βάση την τιμή που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η μετοχή (στις 3:00 μμ) διαπραγματεύεται στα $1,845, δηλαδή υποχωρεί κατά -26,5%.

 

Το ότι η μετοχή υποχωρεί τόσο πολύ, επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλό. Σημαίνει ότι, όλοι γνωρίζουν ότι “κάτι δεν πάει καλά”. Και αυτό, περιορίζει τον “διατραπεζικό κίνδυνο” και τον κίνδυνο της εξάπλωσης μιας τραπεζικής κρίσης.

 

Συνεπώς, κατά τα φαινόμενα, ούτε η περίπτωση της Credit Suisse συνιστά έναν σοβαρό ή συστημικό κίνδυνο.

 

Τότε, γιατί υποχωρούν -και μάλιστα τόσο πολύ- οι αγορές;

 

Υποχωρούν επειδή είναι το δεύτερο σοβαρό τραπεζικό επεισόδιο μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η άνοδος των επιτοκίων κατά τους προηγούμενους μήνες, κάνει την τραπεζική αγορά νευρική. Παράλληλα, το προηγούμενο επεισόδιο της αμερικανικής SVB, έχει προκαλέσει “ερεθισμό” και συνεπώς, το σημερινό με την Credit Suisse, πυροδοτεί πολύ εύκολα εντάσεις.

 

Υποχωρούν επειδή, η Credit Suisse είναι πολύ μεγάλη τράπεζα και επειδή πολλοί επενδυτές καλώς ή κακώς, θυμούνται την περίπτωση της Lehman Brothers.

 

Υποχωρούν επειδή, όταν κάτι παθαίνει ο τραπεζικός τομέας, δημιουργούνται προβλήματα σε ολόκληρη την οικονομία.

 

Αυτή είναι όμως η επιφάνεια. Στο βάθος των πραγμάτων, όλοι γνωρίζουμε ότι, για να νικηθεί ο πληθωρισμός, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξάνουν τα επιτόκια, έως ότου κάτι “σπάσει”. .

 

Ήταν το επεισόδιο της SVB, αυτό που έπρεπε να “σπάσει” για να πάρει το μήνυμα του κιινδύνου η FED και οι άλλες κεντρικές τράπεζες; (Ας μην ξεχνάμε ότι, αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι έτοιμη να αυξήσει το ευρωπαϊκό επιτόκιο κατά 0,50%.)

Είναι το πρόβλημα της Credit Suisse, αυτό που έπρεπε να σπάσει;

 

Δε γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι, ο τρέχον ανοδικός κύκλος των αμερικανικών επιτοκίων, είναι ο πιο έντονος, σε μια περίοδο πολλών δεκαετιών. Είναι η πρώτη φορά που τα επιτόκια ανεβαίνουν τόσο πολύ, σε τόσο λίγους μήνες. Αυτό μάλλον δε θα μπορέσει να ξεπεραστεί χωρίς κάτι σοβαρό να "σπάσει".

 

 

Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι, για να καμφθούν οι πληθωριστικές κρίσεις, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τις εμπορικές τράπεζες να νιώσουν νευρικά, θα πρέπει να κάνουν τα δάνεια πιο ακριβά και τις εταιρίες να υπολογίζουν περισσότερο το ρίσκο.

 

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι, η ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος θα έρθει και πάλι στην επιφάνεια. Αυτό θα σημαίνει στένεμα των πιστώσεων. Και “ψαλίδισμα” της ανάπτυξης. Όταν λέγαμε ότι, δε μας φοβίζει τόσο η αύξηση των επιτοκίων, αλλά όσα αυτή φέρνει, αυτό εννοούσαμε.

 

Η ελπίδα μας -και πιστεύουμε ότι είναι εκατό τοις εκατό βάσιμη- είναι ότι, η χώρα μας, δε θα επηρεαστεί τόσο από αυτό το “ψαλίδισμα” της ανάπτυξης ή την ύφεση που μπορεί να συμβεί σε ΗΠΑ και σε Ευρώπη. Έχουμε εξηγήσει πού στηρίζεται η ελπίδα αυτή και εκτιμούμε ότι, αυτή, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό, θα επαληθευτεί.

 

Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον -και όχι με αγωνία- τη σημερινή εξέλιξη της συνεδρίασης στις αγορές της Νέας Υόρκης και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι και αυτό το επεισόδιο θα ξεπεραστεί. Όμως, αυτά τα μικρά ή μέτρια επεισόδια, είναι που, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, θα περιορίσουν τη μελλοντική ανάπτυξη και πορεία των αμερικανικών -και ενδεχομένως και των ευρωπαϊκών δεικτών.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text