Οι ειδοί του Μαρτίου…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι ειδοί του Μαρτίου (δηλαδή, το μέσον του μηνός Μαρτίου), είναι μια δύσκολη μέρα για την παγκόσμια ιστορία. Σήμερα, ήταν μια (πολύ) δύσκολη μέρα για τις διεθνείς αγορές. Η ιστορία μας λέει ότι, σε εκείνες τις ειδούς του Μαρτίου του 44 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας, πριν κατευθυνθεί -για τελευταία φορά- στη Σύγκλητο, προειδοποιήθηκε ότι, κάτι κακό θα του συμβεί. Και ότι, δεν έδωσε σημασία στις προειδοποίησεις αυτές. Δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, τα όσα έγιναν στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, κατά τις προηγούμενες μέρες, ήταν μια προειδοποίηση για το τί θα συμβεί σήμερα στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), όμως, πολλοί θα πουν ότι ήταν. Άλλοι βέβαια θα πουν ότι, οι  “μετά Χριστόν προφήτες” είναι είδος σε μεγάλη αφθονία στην Ελλάδα, αλλά και στο χρηματιστηριακό Τύπο σε όλο το κόσμο..

 

Τα προβλήματα της Credit Suisse, είναι γνωστά από το 2021 (εδώ), όταν η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο, το οποίο της στοίχισε περίπου € 10 δισεκατομμύρια. Υπήρξαν και κάποιες εμπλοκές με ερωτήσεις από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τις τελευταίες μέρες, όμως, δε εμφανίζονταν ως σοβαρές. Χθες, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το 2022, όπου εμφανίζει ζημιές € 8 δισεκατομμυρίων. Τίποτα άγνωστο και τίποτα που θα μπορούσε να προμηνύει αυτό που συνέβη σήμερα.

 

Οι εξελίξεις ήταν πολύ ξαφνικές. Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ανοδικά το πρωί. Ανοδικές ήταν και οι πρώτες ενδείξεις από την ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά. Και ξαφνικά άρχισε η πτώση. Η περίπτωση της Credit Suisse, πρώτα σχολιάστηκε στο Bloomberg, με ένα σύντομο άρθρο, δύο ώρες μετά την έναρξη της πτώσης στις αγορές. Τα άλλα, μεγάλα ΜΜΕ, άργησαν ακόμη περισσότερο.

 

Τώρα, μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, προσπαθούμε να δούμε τί γράφει ο ξένος Τύπος και ποιοί είναι οι κίνδυνοι για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μετά τη μεγάλη πτώση της μετοχής της CS (περίπου -25%, εδώ).

 

Ουδείς αναφέρεται (τουλάχιστον ακόμη) σε κάποιο συστημικό κίνδυνο που προκύπτει από το πρόβλημα της CS. Ουδείς κρατικός παράγοντας ή εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βγήκε να συστήσει “ψυχραιμία” και να διαβεβαιώσει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι “θωρακισμένο”. Το μόνο που διαβάσαμε είναι ότι, η CS, ανεπισήμως, ζητά τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, ενώ, σε άλλα άρθρα αναφέρεται ότι, η σημερινή εξέλιξη δε δείχνει να ματαιώνει την αυριανή αύξηση του επιτοκίου της EKT.

 

Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυσή της, η βρετανική Guardian (εδώ) αναρωτιέται εάν τελικά το πρόβλημα της CS είναι μεγαλύτερο από το πρόβλημα που αντιμετώπισαν πριν από λίγες μέρες, μία σειρά από μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες και αν, τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας μπορούν να ξεκινήσουν μία παγκόσμια κρίση ή είναι απλά ένα “μεμονωμένο” περιστατικό. Η εφημερίδα, αναγνωρίζει ότι η CS ήταν, εδώ και καιρό, μια προβληματική τράπεζα, ενώ αναφέρει ότι δεν είναι η μόνη τράπεζα που είχε χαμηλή ή και καθόλου κερδοφορία κατά τα τελευταία χρόνια. Και αυτό, δεν προκάλεσε κάποια πτώση στις αγορές. Επισημαίνει όμως ότι, η CS είναι το τρίτο “μεμονωμένο” περιστατικό μέσα σε μικρό διάστημα. Το πρώτο ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα βρετανικά ομόλογα το Σεπτέμβριο, το δεύτερο ήταν η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα και το τρίτο, η σημερινή μεγάλη πτώση της αξίας της Credit Suisse. Και καταλήγει ότι, θα ήταν απρονοησία να πιστέψει κάποιος ότι δε θα εμφανιστούν και άλλα “μεμονωμένα” περιστατικά.

 

Η δική μας άποψη, στηρίζεται στη γνώση που έχουμε μέχρι τώρα και στις παρατηρήσεις μας από την κίνηση των αγορών. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος για κάτι πιο σημαντικό στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε διεθνές επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι θα δούμε πολλά περιστατικά -άλλωστε, αυτό το επισημαίνουμε εδώ και πολύ καιρό- όμως, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι κάτι θα μπορούσε  να προκαλέσει ένα σοβαρό συστημικό σοκ.

Από την παρατήρηση των αγορών, δε διαβλέπουμε κάτι σημαντικό ή ασυνήθιστο. Ιδίως στην αγορά της Νέας Υόρκης. Θα αναμένουμε όμως να δούμε και το κλείσιμο. Θα καταγράψουμε τις σκέψεις μας σε ένα σύντομο σημείωμα αύριο το πρωί.

(Βέβαια, τα άρθρα για τα αποτελέσματα μερικών εταιριών, αναβάλλονται για αύριο. Σήμερα δεν υπήρχε ούτε ο χρόνος, αλλά ούτε και η διάθεση για αυτά.)

 

H Wall Street, κινείται πτωτικά, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και χωρίς (τουλάχιστον μέχρι τις 7:00 μμ) να συμβαίνει κάτι το τρομερό (εδώ).

 

Όμως, λένε ότι, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Για να αντιδρούν έτσι οι αγορές, κάτι μπορεί να συμβαίνει και δεν είναι μόνο η μεγάλη ευαισθησία που δημιουργήθηκε από το περιστατικό της SVB πριν από λίγες μέρες.

 

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως “υπερβολική” τη σημερινή αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας, αλλά επιφυλασσόμαστε, έως ότου δούμε τί πραγματικά συμβαίνει και πώς επηρεάζεται το ελληνικό ή το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, από το επεισόδιο της Credit Suisse.

 

Ας δούμε μερικά στοιχεία:

Κλείσιμο Γενικού Δείκτη: 1.025,22 μονάδες

Αξία συναλλαγών: 177,7 εκατομμύρια - πολύ υψηλός, κάτι αρνητικό για τη σημερινή μέρα.

Μ.Ο. αξίας συναλλαγών κατά το 2023: 113 εκατομμύρια

Τιμή καμπύλης ΚΜΟ-200: 905,66 μονάδες

Απόσταση από ΓΔ: 11,72%

Χαμηλό 20 ημερών: 1.025,22 (δηλαδή, το σημερινό κλείσιμο)

Υψηλό 20 ημερών: 1.133,11  μονάδες (το κλείσιμο της 1/3/2023)

Θέση παραλλαγών συστήματος: Παραμένουν όλα εντός αγοράς.

 

Καλό σας βράδυ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text