Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Σκέψεις περί κρίσεων. Οι αγορές σήμερα. Τα επιτόκια σε ΕΚΤ και FED

Σκέψεις περί κρίσεων. Οι αγορές σήμερα. Τα επιτόκια σε ΕΚΤ και FED

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σκέψεις περί κρίσεων

 

Οι μεγάλες κρίσεις, ούτε προαναγγέλονται, αλλά ούτε και προβλέπονται μέσω δημοσιεύσεων σε μεγάλα έντυπα ή sites. Όλα αυτά που διαβάζουμε για τον τάδε ή τον δείνα αναλυτή ή “γκουρού” που προβλέπει και προαναγγέλει κρίσεις και καταστροφές, είναι μπούρδες.

Όντως, υπάρχουν κάποιοι αναλυτές που, μέσα στις τόσες προβλέψεις τους, έχουν και μερικές πετυχημένες. Αυτές, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αφού έχει συμβεί το περιστατικό.

 

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, μέσα από τους προεξοφλητικούς τους μηχανισμούς, οι αγορές, προεξοφλούν, κάθε πρόβλεψη και κάθε προειδοποίηση που θεωρούν ως αξιόλογη. Συχνά μάλιστα, καθώς έρχονται μνήμες από το παρελθόν, η προεξόφληση είναι πολύ ισχυρότερη απ’ ότι θα έπρεπε να είναι.

 

Μπορεί μία “υπερβολική προεξόφληση” μιας θεωρούμενης ως απειλητικής εξέλιξης, να προκαλέσει η ίδια, μια “μη απαραίτητη” κρίση; Δηλαδή μια κρίση χωρίς λόγο, από το πουθενά;

Ναι, αυτό μπορεί να συμβεί. Όμως, οι προεκτάσεις και οι παρενέργειες είναι μικρού βαθμού. Το σύστημα ισορροπεί γρήγορα στην προηγούμενη κατάστασή του.

 

Οι πραγματικά μεγάλες κρίσεις, έρχονται μετά από χρόνιες ανισορροπίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σήμερα, μετά από μία τόσο μεγάλη περίοδο μηδενικών (ή και αρνητικών) επιτοκίων, η οποία ακολουθήθηκε από μία τόσο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων σε ένα τόσο μικρό διάστημα, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι, όντως έχει υπάρξει μια χρόνια ανισορροπία.

Η περίπτωση της Silicon Valley Bank, είναι ένα αποτέλεσμα της ανισορροπίας αυτής (η περίπτωση της Credit Suisse, είναι εντελώς διαφορετική).

 

Το ερώτημα που προκύπτει και που η απάντησή του μας αφορά όλους είναι εάν, ενώ οι εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές γνώριζαν ότι έχουν δημιουργηθεί ανισορροπίες, έλαβαν κάποια μέτρα για τις θεωρούμενες ως “ασθενείς” τράπεζες ή χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν να έχουν επισημάνει αυτές τις καταστάσεις και αυτές τις τράπεζες, μέσα από τα διαρκή “stress test” στα οποία υποβάλλουν όλο το σύστημα (διαφορετικά, γιατί τα κάνουν; για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια; ).

Εκτιμούμε ότι έλαβαν. Ή καλύτερα, πιστεύουμε ότι, έλαβαν, όμως, με βάση την εμπειρία που έχουμε πια, δεν είμαστε βέβαιοι ότι το έκαναν.


Η εξέλιξη των αγορών

 

Το ζήτημα της Credit Suisse δεν είχε μεγάλη κάλυψη από τον αμερικανικό Τύπο. Και όπου υπήρξε, επισημάνθηκε ότι η Τράπεζα είναι σχετικά υγιής και ότι θα μπορούσε να αντέξει ισχυρά σοκ. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την CS με ποσό έως 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου € 51 δισεκατομμύρια) στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτό έγινε για να καθησυχάσουν οι αγορές, αφού μάλλον δε θα υπάρξει ανάγκη.

Η μετοχή, μετά το άνοιγμα, κερδίζει (στις 10:20 πμ) περίπου 9,2% (εδώ).

Οι αμερικανικές αγορές, μείωσαν σημαντικά τις αρχικές ζημιές, χθες το βράδυ. Δεν παρατηρήθηκε νευρικότητα ή ένταση.

Ο δείκτης Vix, είχε βρεθεί σε πολύ υψηλά (και επικίνδυνα) επίπεδα (άνω των 28 μονάδων), έκλεισε χθες στις 26,5  μονάδες. Σήμερα το πρωί, υποχωρεί περισσότερο (εδώ).

Οι ευρωπαϊκές αγορές, άνοιξαν ανοδικά. Χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά ανοδικά (εδώ).

Η εκτίμησή μας είναι ότι, η ένταση τείνει να μειωθεί και το περιστατικό να λήξει.

Εν τούτοις, οι αγορές θα παραμείνουν σε νευρικότητα.

 

 

Τα επιτόκια σε ΕΚΤ και FED

 

Σήμερα αποφσίζει η ΕΚΤ για τα επιτόκια. Κατά την άποψή μας, αν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια, θα επιδεινώσει την χρηματοοικονομική “οξύτητα” και “ευαισθησία” που υφίσταται σήμερα, σε όλη την Ευρώπη. Αν δε τα αυξήσει, θα περάσει ένα μήνυμα ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στις τράπεζες, που την αναγκάζουν να ανακαλέσει την πολιτική της, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει εδώ και καιρό. Αν έπρεπε, αναγκαστικά, να δώσουμε μία απάντηση, αυτή θα ήταν ότι, εκτιμούμε πως θα υπάρξει αύξηση κατά 0,50%.

Αύριο αποφασίζει, για τα επιτόκια, η FED. Εκεί και αν υπάρχει πρόβλημα και διχογνωμίες. Στο τί θα μπορούσε να κάνει η FED, δε μπορούμε να απαντήσουμε.

 

Το απόγευμα όμως, στο σχόλιό μας, στις 7:30 μμ, θα απαντήσουμε σε ερωτήματα συνδρομητών μας, για το εάν “είδαμε” αυτό που έρχονταν, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και γιατί δε ρευστοποιήσαμε τις τραπεζικές μας μετοχές.

Θα απαντήσουμε και στο τί θα κάνουμε στο προσεχές μέλλον.

 

Καλή σας μέρα.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text