Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΟΠΑΠ: Εταιρία επιδόσεων, μετοχή παντός καιρού

ΟΠΑΠ: Εταιρία επιδόσεων, μετοχή παντός καιρού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΠΑΠ: Εταιρία επιδόσεων, μετοχή παντός καιρού

Από τις λίγες εισηγμένες εταιρίες που οι μετοχές τους μπορούν να θεωρηθούν παντός καιρού είναι ο ΟΠΑΠ. Δεν είναι μόνο η παραγωγή χρήματος και τα μερίσματα που πλουσιοπάροχα μοιράζονται στους μετόχους δίνοντας δυνατότητα επανεπένδυσης του μερίσματος και της απόκτησης μετοχών. Είναι το εξαιρετικό στήσιμο που έχει πλέον η εταιρία διατηρώντας την δεσπόζουσα θέση στην Ελλάδα στα επίγεια και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ο ΟΠΑΠ δείχνει πιο δυνατός μετά την απελευθέρωση του διαδικτυακού ανταγωνισμού κλείνοντας μια εκκρεμότητα που είχε θέσει σε αμφισβήτηση την παντοδυναμία του.

Η περυσινή χρονιά ολοκληρώθηκε με το γκάζι πατημένο στο πάτωμα φέρνοντας εντυπωσιακά νούμερα σε όλες τις γραμμές των αποτελεσμάτων: Σε επίπεδο τρίμηνου σημειώθηκε η μεγαλύτερη παραγωγή GGR όλων των εποχών με σημείο αναφοράς την επίδοση των VLTs. Με την σειρά τους τα λειτουργικά αποτελέσματα ξεπέρασαν με άνεση την αρχική εκτίμηση των 720 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής της Betano αποτυπώθηκε κάτω από τα λειτουργικά κέρδη ενισχύοντας την τελική γραμμή. Τα 180 εκατ. ευρώ της Betano στο δ’ τρίμηνο οδήγησαν την κερδοφορία στα 592 εκατ. ευρώ αλλά το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το ποσοστό της Betano πουλήθηκε 60 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ θα έρθουν από την μελλοντική απόδοση της εταιρίας που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης σε 17 χώρες.

Η ισχυρή εικόνα της κερδοφορίας αποτυπώθηκε στην ρευστότητα: Ο ΟΠΑΠ έφερε πάνω από 650 εκατ. ευρώ σε ελεύθερες ταμειακές ροές αποπληρώνοντας 100 εκατ. ευρώ σε δάνεια και πληρώνοντας προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή μέσα στο 2022. Το μέρισμα και η επιστροφή κεφαλαίου που θα πληρωθούν τον Ιούνιο είναι 1,15 ευρώ και μαζί με το προμέρισμα συνιστούν μια απόδοση κοντά στο 10%. Το κυριότερο από όλα είναι ότι αυτή η επίδοση είναι αμιγώς λειτουργική και άρα ο ΟΠΑΠ έχει την δυνατότητα να την επαναλάβει και το 2023 (και όχι μόνο) το μέρισμα που έδωσε το 2022.

Με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Παιγνίων ο Ιανουάριος ξεκίνησε δυνατά για το σύνολο των παιχνιδιών. Τα πρακτορεία και τα VLTs είναι πάνω 14,1%, τα λαχεία και τα ξυστά 43%, ο Ιππόδρομος 12% και το διαδίκτυο 14,4%. Το όλον μας δίνει μια εκτίμηση 15,9% για τα μικτά έσοδα του ΟΠΑΠ. Στην παρουσίαση της εταιρίας πάντως οι στόχοι που τέθηκαν για το σύνολο της χρονιάς είναι 6,2 -10,4% αύξηση στα μικτά έσοδα και 0,5 - 3,3% στα λειτουργικά κέρδη (740-760 εκατ. ευρώ).

Η προβολή αυτής της λειτουργικής κερδοφορίας δίνει με άνεση 450 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας. Στα τρέχοντα επίπεδα το ΡΕ βρίσκεται στις 11,7 φορές και δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβό, το μέρισμα δικαιολογεί μια απόδοση άνω του 8% και ο ΟΠΑΠ ακόμα και με κλειστά πρακτορεία κατά την διάρκεια της πανδημίας δεν έβγαλε ζημιές. Δύσκολα θα βρει κανείς μετοχή ανάλογων χαρακτηριστικών, όχι μόνο στο ΧΑ αλλά σε οποιαδήποτε οργανωμένη αγορά.

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text