Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Attica Bank: Άρνητικά ίδια κεφάλαια με πρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ

Attica Bank: Άρνητικά ίδια κεφάλαια με πρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Attica Bank: Άρνητικά ίδια κεφάλαια με πρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ

Πρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ από ζημιές των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων Astir 1 και Metexelixis παίρνει η Attica Bank βάσει του σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων NPE που υλοποιεί, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για να λάβει προσφορές για τα πακέτα αυτά όπως και για το σύνολο των ανοιγμάτων της NPE το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Καθώς οι πρόσθετες προβλέψεις που λαμβάνει η τράπεζα ενόψει της πώλησης των πακέτων Astir 1 και Metexelixis κατεβάζουν το επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων η Attica Bank περνάει σε φάση αρνητικών ιδίων κεφαλαίων και η αύξηση κεφαλαίου είναι κομβική για τη συνέχεια.

Η πώληση των πακέτων επίσης είναι κομβική καθώς θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες προσφορές για τα πακέτα αυτά, ώστε να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο οι προβλέψεις και να προχωρήσει και η αύξηση κεφαλαίου η οποία έχει προγραμματισθεί, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Κατόπιν αυτών γίνεται φανερό πόσο επικίνδυνη για τους βιαστικούς επενδυτές ήταν η αγορά μετοχών της τράπεζας στο πρόσφατο ανεξήγητο ράλι, ενώ η τράπεζα είχε ενημερώσει για τις επικείμενες κινήσεις της και την επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου, όπως και για την πώληση κόκκινων δανείων ώστε να «καθαρίσουν» τα βιβλία της, με κόστος τώρα τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν.

Οι προβλέψεις σύμφωνα με την ενημέρωση των Αρχών στην οποία προχώρησε η τράπεζα, έχουν ως εξής:

Η Attica  αναφέρει ότι η λήψη –υπό την προϋπόθεση των δεσμευτικών προσφορών και προκαταρτικής  συμφωνίας για τη σχετική ως άνω aποεπένδυση–  των προβλέψεων αυτών έχει συμπεριληφθεί ως παραδοχή του Επικαιροποιημένου Επιχειρηματικού Πλάνου ετών 2022 – 2025, όπως εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Τράπεζας.

Αναλυτικότερη σχετική σημείωση περιλαμβάνεται στο υπό έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου που αφορά τη δημόσια προσφορά και εισαγωγή των νέων μετοχών στο πλαίσιο της υπό υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.  Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου εξελίσσεται σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων στις 30.12.2022.

Ανακοίνωση της Attica Bank

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Attica Bank αναφέρει:

Η Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία Attica Bank (εφεξής η «Τράπεζα»), κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 13-02-2023 ανακοινώσεως της, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι εξελίσσεται η υλοποίηση της εγκριθείσας από το Διοικητικό της Συμβούλιο Στρατηγικής Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), η οποία  μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη σταδιακή αποεπένδυση της Τράπεζας από τίτλους των τιτλοποιήσεων  της Τράπεζας ή/ και πωλήσεις χαρτοφυλακίων και ειδικότερα, στο παρόν στάδιο, από τους  τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis.

Εφόσον υπάρχει συμφωνία για τα άνω σκέλη της αποεπένδυσης σε χρόνο μέχρι τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων χρήσεως 2022,  αυτό θα συνεπαχθεί τη λήψη πρόσθετων προβλέψεων εκτιμώμενου ύψους περίπου 0,3 δις ευρώ, η οποία θα αποτυπωθεί στις άνω οικονομικές καταστάσεις.

Συνέπεια των ανωτέρω η λήψη πρόσθετων προβλέψεων ύψους 0,3 δις ευρώ θα είχε την ακόλουθη επίδραση επί των οικονομικών μεγεθών του  Ομίλου που δημοσιευτήκαν στις οικονομικές καταστάσεις της 30/9/2022.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη – υπό την προϋπόθεση των δεσμευτικών προσφορών και προκαταρτικής συμφωνίας για τη σχετική ως άνω αποεπένδυση -  των προβλέψεων αυτών έχει συμπεριληφθεί ως παραδοχή του Επικαιροποιημένου Επιχειρηματικού Πλάνου ετών 2022 – 2025, όπως εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Τράπεζας, ενώ αναλυτικότερη επ’ αυτών σχετική σημείωση περιλαμβάνεται στο υπό έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου που αφορά τη δημόσια προσφορά και εισαγωγή των νέων μετοχών στο πλαίσιο της υπό υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου εξελίσσεται σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων στις 30.12.2022.

Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη.

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text