Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο - Η πρώτη ετήσια πτώση από το 2020

Οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο - Η πρώτη ετήσια πτώση από το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο - Η πρώτη ετήσια πτώση από το 2020

Οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο καθώς η μείωση του κόστους των καυσίμων αντιστάθμισε τις αυξήσεις στα τρόφιμα, τα κεφάλαια και τα καταναλωτικά αγαθά, με αποτέλεσμα την πρώτη ετήσια πτώση από το 2020.

Οι τιμές των εισαγωγών υποχώρησαν 0,1% τον περασμένο μήνα μετά από μείωση 0,4% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι τιμές εισαγωγής, χωρίς τους δασμούς, θα υποχωρούσαν κατά 0,2%.

Στο 12μηνο έως τον Φεβρουάριο, οι τιμές εισαγωγής μειώθηκαν κατά 1,1%. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2020. Οι τιμές των εισαγόμενων καυσίμων μειώθηκαν κατά 4,9%, που αντιστοιχεί στην πτώση του Ιανουαρίου. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν βουτιά 55,6%.

Το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων αυξήθηκε κατά 1,3%. Εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν 0,3%. Αυτές οι αποκαλούμενες βασικές τιμές εισαγωγής κέρδισαν 0,1% τον Ιανουάριο. Η άνοδος των βασικών τιμών των εισαγωγών πιθανότατα αντανακλά την πρόσφατη υποτίμηση του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των κύριων εμπορικών εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι τιμές των εισαγόμενων κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ το κόστος των καταναλωτικών αγαθών εξαιρουμένων των μηχανοκίνητων οχημάτων εκτινάχθηκε 0,5%.

Αν και οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν, παραμένουν πολύ ισχυρές για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της Federal Reserve. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι οι μηνιαίες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν έντονα τον Φεβρουάριο, αλλά οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν απροσδόκητα τον περασμένο μήνα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text