Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Επιβεβαιώθηκε το ρεκόρ του δομικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Επιβεβαιώθηκε το ρεκόρ του δομικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιβεβαιώθηκε το ρεκόρ του δομικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Την ελαφριά υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή αλλά και την εκτίναξη των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, επιβεβαίωσε η Eurostat για τον Φεβρουάριο στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η τελική μέτρηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχαν δείξει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη επιβράδυνε οριακά στο 8,5% ετησίως τον Φεβρουάριο από το 8,6% του Ιανουαρίου.

Σε γενικές γραμμές, το κόστος της ενέργειας είχε υποχωρήσει έντονα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά το όποιο όφελος αντισταθμίστηκε από τις αυξήσεις των τιμών σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους τομείς.

Ανησυχητική ήταν ωστόσο η επιτάχυνση που παρουσίασε ο λεγόμενος δομικός ή υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τομέων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και ως εκ τούτου θεωρείται πιο ενδεικτικό μέτρο των μελλοντικών τάσεων.

Η Eurostat επιβεβαίωσε στην τελική μέτρηση την άνοδο του δομικού πληθωρισμού στο υψηλό επίπεδο ιστορικά στην ευρωζώνη του 5,6% από το 5,3% που είχε προηγηθεί.

Κάτι που, όπως σημειώνει το Reuters, πιθανώς να προβληματίσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ καθώς η υποκείμενη αύξηση των τιμών, η οποία κατά βάση τροφοδοτείται από την αύξηση των μισθών, τείνει να πιέζει ανοδικά τον γενικό πληθωρισμό καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον περιορισμό του.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ παρέλειψε τη συνήθη αξιολόγηση κινδύνου για τον πληθωρισμό στη χτεσινή δήλωση της, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,5%, ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι της έχουν δηλώσει ήδη ότι οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί λόγω δομικού πληθωρισμού.

Ενδεικτικό είναι ότι όντως η συνιστώσα των υπηρεσιών στον συνολικό πληθωρισμό διπλασίασε ρυθμό μέσα σε ένα χρόνο, ένα ανησυχητικό δεδομένο καθώς πρόκειται για τον πλέον ευαίσθητο κλάδο στην αύξηση των μισθών.

Τόσο αξιωματούχοι της ΕΚΤ όσο και αναλυτές εκτιμούν ότι ο γενικός πληθωρισμός ενδέχεται να συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω χαμηλότερων τιμών ενέργειας, αλλά η υποκείμενη αύξηση των τιμών μπορεί επίσης να συνεχίσει να επιταχύνεται και να αργήσει η πτώση τους.

Σημειώνεται ότι όπως ενημέρωσε επίσης σήμερα η Eurostat, το κόστος εργασίας στην ευρωζώνη παρουσίασε σημαντική αύξηση στο κλείσιμο του έτους, ενώ παράλληλα αναθεωρήθηκαν ανοδικά και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, το κόστος εργασίας στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κατά 5,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα έτος νωρίτερα. Στις επιμέρους συνιστώσες, οι μισθοί αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,1% ενώ το εκτός μισθού κόστος ενισχύθηκε κατά 7,7%.

Την ίδια ώρα, το κόστος εργασίας στο τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ανοδικά από το 2,9% ετησίως της αρχικής μέτρησης στο 3,7%, με την αύξηση των μισθών στο 3% από το 2,1% που είχε ανακοινωθεί.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά το κόστος εργασίας προκειμένου να εντοπίσει το βαθμό στον οποίο το σοκ στις τιμές της ενέργειας, λόγω Ουκρανίας, έχει περάσει σε άλλους τομείς της οικονομίας και ειδικά αν παγιώνονται οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text