Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Societe Generale: Έρχεται νέα κρίση σε τράπεζες και χρέη; Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο

Societe Generale: Έρχεται νέα κρίση σε τράπεζες και χρέη; Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τον βαθμό στον οποίο οι χώρες της Ευρωζώνης κινδυνεύουν από μια νέα κρίση χρέους εξετάζει η Societe Generale, έπειτα και από τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά και με φόντο τους τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι αναλυτές του γαλλικού επενδυτικού οίκου δεν βλέπουν κάποιον άμεσο κίνδυνο κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, όμως τονίζουν ότι τα θεμελιώδη αναμένεται να επιδεινωθούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με την SocGen, Ιταλία και Βέλγιο είναι οι πιο ευάλωτες χώρες αυτή τη στιγμή, ενώ αντίθετα η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις οικονομίες υψηλού κινδύνου, καθώς έχει αντιμετωπίσει κάποια από τα δομικά ζητήματά της.

Societe Generale: Έρχεται νέα κρίση σε τράπεζες και χρέη; Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο-1

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα θεμελιώδη στοιχεία κάθε χώρας, δηλαδή τα επίπεδα του ελλείμματος και του χρέους ως προς το ΑΕΠ, καθορίζουν το πόσο επηρεάζονται οι αποδόσεις των ομολόγων της από τα spreads παγκοσμίως.

Societe Generale: Έρχεται νέα κρίση σε τράπεζες και χρέη; Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο-2

Για παράδειγμα, εάν τα επίπεδα του χρέους και του ελλείμματος της Ελλάδας και της Ιταλίας ήταν παρόμοια, τότε τα spreads των δύο χωρών θα κινούνταν παράλληλα. Όμως, τα θεμελιώδη των χωρών έχουν αλλάξει από την τελευταία κρίση, σημειώνει η Societe Generale.

Societe Generale: Έρχεται νέα κρίση σε τράπεζες και χρέη; Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο-3

Ειδικότερα, η Ελλάδα, όπως  η Ιρλανδία αλλά και η Πορτογαλία, έχουν διαχειριστεί κάποια από τα δομικά  θέματά τους, ενώ η Ιταλία, η Γαλλία  και το Βέλγιο έχουν κολλήσει στα δικά τους προβλήματα, εκτιμάται.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ομόλογα του Βελγίου αναμένεται να υπο-αποδώσουν έναντι των άλλων χωρών της ημι-περιφέρειας, ενώ η Ιταλία θα βρίσκεται σε διαφορετική θέση από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς πάνω από το 10% των εσόδων της θα κατευθύνεται στην κάλυψη του κόστους των  τόκων από το 2025. Εάν η οικονομία επιβραδύνει όσο η ζήτηση για δαπάνες παραμένει υψηλή, τότε τα πράγματα περιπλέκονται, προειδοποιεί η Societe Generale.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος τονίζει ότι η ΕΚΤ είναι πλέον λιγότερο αυστηρή (hawkish), κάτι το οποίο θα είναι υποστηρικτικό για τα spreads των χωρών σε σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του 2021 και μετά.

Νέα τραπεζική κρίση;

Αναφερόμενοι στις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, οι αναλυτές της Societe Generale πιστεύουν ότι η κατάρρευση της Silicon Valley  Bank αποτελεί μεμονωμένο γεγονός που αφορά τις ΗΠΑ και δεν είναι μέρος μιας  συνολικής κατάρρευσης του συστήματος. Την ίδια στιγμή, η δυσκολία της Credit  Suisse να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον παγκόσμιο κύκλο των αυξήσεων επιτοκίων. Όμως και οι δύο περιπτώσεις μας θυμίζουν πόσο γρήγορα μπορούν να «γυρίσουν» οι αγορές, εξηγούν οι αναλυτές.

Societe Generale: Έρχεται νέα κρίση σε τράπεζες και χρέη; Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο-4

Σε κάθε περίπτωση, η Societe Generale τονίζει ότι ο τραπεζικός τομέας είναι πολύ ισχυρότερος τώρα, από ό,τι στο παρελθόν. Ο οίκος αναγνωρίζει ότι οι σημερινές δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα θυμίζουν τους κινδύνους από τις παρενέργειες των αυξήσεων επιτοκίων, καθώς στον τελευταίο κύκλο αύξησης των επιτοκίων, προκλήθηκε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να  διασώσουν τις τράπεζές τους, κάτι που οδήγησε τελικά στην κρίση χρέους. Όμως, με βάση τα δεδομένα των οίκων αξιολόγησης, η Societe Generale τονίζει πως δεν βλέπει ανάλογα προβλήματα αυτή τη φορά.  Οι χώρες που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα ζητήματα στην προηγούμενη κρίση έχουν πλέον βελτιώσει την πιστωτική ποιότητα των τραπεζών τους και επιπλέον, οι τραπεζικοί τομείς τους είναι τώρα μικρότεροι.

Societe Generale: Έρχεται νέα κρίση σε τράπεζες και χρέη; Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο-5

Η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει βελτιωθεί, με τα επίπεδα των κεφαλαίων και της ρευστότητας να είναι υψηλότερα. Άλλωστε, η ΕΚΤ επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να στηρίξει με ρευστότητα το σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες εντάσεις, καταλήγει η SocGen.

 

ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text