Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΟΟΣΑ: Να συνεχίσουν με αυξήσεις επιτοκίων συστήνει στις κεντρικές τράπεζες

ΟΟΣΑ: Να συνεχίσουν με αυξήσεις επιτοκίων συστήνει στις κεντρικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΟΣΑ: Να συνεχίσουν με αυξήσεις επιτοκίων συστήνει στις κεντρικές τράπεζες

Να παραμείνουν στην πορεία που έχουν χαράξει αυτή της σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής και της αύξησης των επιτοκίων προέτρεψε σήμερα Παρασκευή ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις κεντρικές τράπεζες διά στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου του. Σύμφωνα με τον Αλβάρο Περέιρα, παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από την πορεία της αύξησης των επιτοκίων, καθώς όπως επισήμανε η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή του 2008: ναι μεν οι αναταράξεις είναι μικρότερου βαθμού, εντούτοις ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός.

Ο ΟΟΣΑ σήμερα δημοσίευσε τις ενδιάμεσες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναθεωρώντας ανοδικά τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης (την οποία όμως τη χαρακτηρίζει εύθραυστη) στο 2,6% για το 2023 έναντι 2,2% τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Περέιρα οι καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, σημαίνει ότι η νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών «πρέπει να παραμείνουν περιοριστικές έως ότου υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν αισθητά».

Τα επιτόκια

Η προτροπή αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης. Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας εν μέσω των αναταράξεων στον τραπεζικό κλάδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη από τα προβλήματα σε Silicon Valley Bank και Credit Suisse.

Σε αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις αναφέρθηκε και ο Περέιρα, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να τις αποπροσανατολίσουν όπως και να τις αποτρέψουν από την προσπάθειά να απορροφήσουν τις πιέσεις των τιμών. Μάλιστα όπως προσθέτει, ενώ ο βασικός πληθωρισμός δείχνει σημάδια υποχώρησης, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.

Ο Περέιρα δεν αναμένει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν πριν από το 2024 το νωρίτερο, εκτός και υπάρξει μια δραστική επιδείνωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στις τιμές της ενέργειας, τον αρνητικό πρωταγωνιστή του 2022 οι οποίες πλέον έχουν μπει σε τροχιά καθόδου. Με αυτή την συνθήκη σύμφωνα με τον ίδιο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης καθώς πλέον κάποια εξ αυτών δεν χρειάζονται.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text