Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τραπεζική κρίση. Τί γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;

Τραπεζική κρίση. Τί γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο “εκνευρισμός” στις αγορές, συνεχίστηκε μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, στη Wall Street, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν την υποχώρησή τους, με ήπιους όμως τόνους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει πανικός στις αγορές ή στα ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παραμένουν “ήρεμα”, δημοσιεύουν επισκοπήσεις με το τί έγινε και γνώμες για το εάν και πόσο κινδυνεύει το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Το ίδιο έγινε και στα ελληνικά οικονομικά sites και στον ελληνικό Τύπο.

Αυτό που αναδύεται από τα δημοσιεύματα είναι ότι: α) Οι περιπτώσεις του 2023 δεν έχουν καμία ομοιότητα (ως προς τα αίτια ή και το μέγεθος) με τις περιπτώσεις της περιόδου του 2008. β)Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη, ούτε επιλυθεί, αλλά ούτε και ολοκληρωθεί. γ) Δύσκολα θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες.

 

Από περιπτώσεις τραπεζικών κρίσεων του παρελθόντος, γνωρίζουμε ότι αυτές έχουν επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη στο διάστημα που ακολουθεί. Γνωρίζουμε επίσης -στην Ελλάδα το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι- ότι προβλήματα μπορούν να ανακύψουν και μετά από μεγάλο διάστημα από τη θεωρητική λήξη της κρίσης.

 

Η ουσία είναι πως, η αύξηση των επιτοκίων -αφού αυτή είναι η βάση των προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί- θα προκαλέσει ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες, με απλά λόγια, θα σημαίνουν αύξηση των ρυθμιστικών κανόνων και μείωση των πιστώσεων προς την οικονομία. Ακόμη και αν θεωρούσαμε ότι, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη (εμείς δεν είχαμε αποδεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο) θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το διάστημα των υψηλών επιτοκίων με μία “ήπια επιβράδυνση της δραστηριότητας), τώρα αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Οι εξελίξεις αυτές, είναι πολύ πιθανό να παρασύρουν τις χρηματιστηριακές αγορές σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

 

Από τις εξελίξεις θα επηρεαστεί και η Ελλάδα. Αν όχι στο βαθμό που θα επηρεαστεί μια μεγάλη βιομηχανική ή εξαγωγική οικονομία (όπως για παράδειγμα η Γερμανία ή η Ολλανδία), εν τούτοις, θα πρέπει να περικόψουμε κάποιους “πόντους” από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης για τη χώρα μας, τόσο για το 2023, όσο και για το 2024. Πόσους πόντους, αυτό δε μπορεί ακόμη να είναι γνωστό.

 

Μέχρι αυτή την ώρα (περίπου 6:00 μμ) δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το μέλλον της Credit Suisse. Αρχικά είχε αναφερθεί ότι η (ελβετική) UBS είχε υποβάλει προσφορά 1ενός δισεκατομμυρίου ελβετικών φράγκων για την τράπεζα, κάτι που η Credit Suisse έδειχνε να μην αποδέχεται, ενώ υπάρχει ενεργή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και της κυβέρνησης της Ελβετίας. Αν αποτύχει η εξαγορά, ως δεύτερη λύση εξετάζεται η εθνικοποίηση του συνόλου ή μέρους της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση και η Δευτέρα αναμένεται να είναι μια “νευρική” μέρα για τις χρηματιστηριακές αγορές. Εκτίμησή μας είναι ότι, η όλη υπόθεση θα απαιτήσει ακόμη αρκετές μέρες για να ολοκληρωθεί και κυρίως να “ξεχαστεί” χρηματιστηριακά.

Όμως, έχει υπάρξει ένα σοβαρότατο “κτύπημα” στις τραπεζικές μετοχές σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές. Η εξέλιξη αυτή, οπωσδήποτε θα επηρεάσει και τη μελλοντική πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, για κάποιο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.




 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text