Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Μια “εύθραυστη ηρεμία” στις αγορές…

Μια “εύθραυστη ηρεμία” στις αγορές…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μια “εύθραυστη ηρεμία” στις αγορές…

 

Η πρώτη συνεδρίαση μετά από κρίσιμα γεγονότα, όπως αυτό με την τραπεζική κρίση και την (αναγκαστική) εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, είναι πάρα πολύ σημαντική.

 

Δύο είναι τα στοιχεία που θα μας δείξουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα:

α) Η πορεία της μετοχής της UBS.

β) Η αντίδραση των αμερικανικών αγορών.

 

Η μετοχή της UBS, όλη τη νύχτα, κινείτο θετικά, όπως θετικά κινούνταν και τα αμερικανικά παράγωγα. Στο άνοιγμα της αγοράς στη Ζυρίχη (εκεί γίνεται η κύρια διαπραγμάτευση της μετοχής) υποχώρησε έως και -14%, στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης (δείτε εδώ). Τώρα, στις 11:30 πμ, η τιμή της έχει βελτιωθεί και η υποχώρηση φτάνει στο -8,50%.

 

Τα αμερικανικά παράγωγα ξεκίνησαν θετικά, αργά χθες το βράδυ. Γύρισαν αρνητικά, με απώλειες που έφταναν έως και το -1,5%, αμέσως μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, στις 10:00 το πρωί. Στη συνέχεια, η πτώση περιορίστηκε, ενώ είναι πιθανό να γυρίσουν και σε θετικά (ήδη, τα παράγωγα του S&P και του Nasdaq, κινούνται κοντά στο 0,0%).

 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε αρνητικά και έφτανε να χάνει μέχρι και -2.1%, ενώ το χαμηλό της ήταν 998,29 μονάδες (το ότι έπεσε κάτω από τις 1.000 μονάδες, και ψυχολογικά, αλλά και τεχνικά, ήταν κακό).

Στη συνέχεια, οι ζημιές περιορίστηκαν, ενώ μεταξύ 11:30 και 12 το μεσημέρι, βρέθηκε και ελαφρά θετική (το υψηλό της ημέρας, μέχρι στιγμής είναι 1022,45.

 

Τελείωσε το πρόβλημα;

Όχι, δεν τελείωσε. Και ουδείς γνωρίζει το πώς θα τελειώσει.

Η πορεία της (spot) αμερικανικής αγοράς το απόγευμα, θα μας δείξει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι, οι τραπεζικές κρίσεις είναι πολύ περίεργα γεγονότα. Το τοπίο δεν θα ξεκαθαρίσει αμέσως. Θα πάρει μήνες για να νιώσουμε ότι το τραπεζικό σύστημα (σε διεθνές επίπεδο) δεν κινδυνεύει από κάτι παρόμοιο.

Βέβαια -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- ακόμη δεν έχουμε θέματα ουσίας, δηλαδή θέματα φερεγγυότητας τραπεζών. Τα προβλήματα που ανέκυψαν, ήταν προβλήματα εμπιστοσύνης (κατά πόσο οι τράπεζες είναι ασφαλείς για τις καταθέσεις). Αυτά, ακόμη δεν έχουν μεταλλαχθεί σε προβλήματα φερεγγυότητας -και ίσως να μη μεταλλαχθούν ποτέ. Όμως, θα πρέπει να περάσει αρκετός ακόμη καιρός.

Για όσους θυμούνται τα γεγονότα του 2008, θα θυμούνται ότι αυτά δεν ξεπρόβαλαν ξαφνικά. Συσσωρεύονταν από το φθινόπωρο του 2007 και άρχισαν να “ενοχλούν” από την άνοιξη του 2008. Η Lehman Brothers, εμφανίστηκε στο ραντάρ στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008 (θυμηθείτε, εδώ).

Θυμηθείτε (εδώ) και την πορεία του δείκτη Dow Jones, από τον Απρίλιο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009 (σημειώνουμε ότι το “χαμηλό” της όκης κρίσης, καταγράφηκε στις 9/3/2009.

 

Αυτό σημαίνει ότι, για αρκετό διάστημα, θα υπάρχει επιφυλακτικότητα απέναντι στις τραπεζικές μετοχές. Δυστυχώς, ο τραπεζικός κλάδος, διεθνώς, πάει πίσω. Αυτό, αναπόφευκτα, θα επηρεάσει και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

 

Όμως, είναι ακόμη νωρίς για να δούμε τί θα γίνει στη συνέχεια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τί γίνεται σήμερα. Και, όπως εξελίσσονται σήμερα, μέχρι τις 12:40 μμ τα πράγματα, φαίνεται ότι αρχίζει και επικρατεί μια “εύθραυστη ηρεμία”. Θα είναι πολύ σημαντικό, να υπάρξει άνοδος σήμερα. Έστω και μικρή. Αν είναι μεγάλη, τότε ακόμη καλύτερα. Αρκεί όμως να είναι άνοδος.

 

Θα επανέλθουμε το απόγευμα στις 7:30 μμ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text