Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | SSM-SRB-EBA: Ανθεκτικός ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας - Διαχωρίζουν τη θέση τους από την Ελβετία για τους τίτλους ΑΤ 1

SSM-SRB-EBA: Ανθεκτικός ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας - Διαχωρίζουν τη θέση τους από την Ελβετία για τους τίτλους ΑΤ 1

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) με κοινή ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τη συνολική δέσμη μέτρων που έλαβαν εχθές οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Παράλληλα, οι τρεις φορείς επισημαίνουν ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, καθώς διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα.

Όπως τονίζουν, το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωματώσει τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση ορίζει, μεταξύ άλλων, τη σειρά σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας υφίστανται τις ζημίες.

Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους απαιτείται η απομείωση των ομολόγων κατηγορίας AT 1 (Additional Tier 1).

Όπως επισημαίνουν, αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες τραπεζικής εποπτείας του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων.

Τα ομόλογα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν σημαντική συνιστώσα της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγουν οι εποπτικοί φορείς.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text