Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ανάσα ανακούφισης. Είναι όμως και το τέλος της “περιπέτειας”;

Ανάσα ανακούφισης. Είναι όμως και το τέλος της “περιπέτειας”;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο έκτακτο πρωινό μας σχόλιο, αναφέραμε δύο παράγοντες οι οποίοι θα έπρπε να ικανοποιηθούν, ώστε να θεωρήσουμε ότι η κρίση (τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση) κινείται προς την εξομάλυνση:

α) Η πορεία της μετοχής της UBS.

β) Η αντίδραση των αμερικανικών αγορών.

 

Η πορεία της μετοχής της UBS, παρά την αρχική απώλεια του -14% που είχε στο άνοιγμά της, τελικά έκλεισε θετικά, με κέρδος +1,26% (δείτε εδώ). Δεν πρόκειται για εντυπωσιακό κέρδος (μέσα στη μέρα έφθασε να κερδίζει και 6,4%), όμως είναι κέρδος. Το ζητούμενο για τη συγκεκριμένη μετοχή σήμερα δεν ήταν να πετύχει κέρδη, αλλά να μην καταγράψει ζημιές. Αυτό επιτεύχθηκε.

 

Η αντίδραση των αμερικανικών αγορών, είναι θετική. Και μάλιστα, σε μέρες όπως η σημερινή, δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην πορεία του Dow Jones, αφού αυτός είναι τελικά ο δείκτης που δημιουργεί τις εντυπώσεις και αυτός είναι ο δείκτης προς τον οποίο στρέφονται όλοι, αφού θεωρείται ως ο πιο “ασφαλής”. Στις 7:30 μμ, ο δείκτης κερδίζει +1,24%, ενώ υπήρξε από το άνοιγμά του θετικός.

 

Οι ευρωπαϊκές αγορές, κινήθηκαν θετικά κατά το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας και έκλεισαν με ικανοποιητικά κέρδη (εδώ).

 

Η ελληνική αγορά κινήθηκε με σημαντικές διακυμάνσεις και πολλές εναλλαγές προσήμου. Το ότι τελικά έκλεισε με κέρδη και μάλιστα, το ότι έκλεισε στο ανώτερο σημείο της ημέρας, είναι ικανοποιητικό, όμως δεν είναι αρκετό.

Οι διακυμάνσεις και οι εναλλαγές προσήμου, δείχνουν μία “αβεβαιότητα” για την πορεία της αγοράς. Αυτό είναι φυσιολογικό. Σε τέτοιες περιστάσεις, οι επενδυτές, κινούνται προς ασφαλείς αγορές και προς ασφαλείς αγορές. Η ελληνική αγορά είναι μία μικρή περιφερειακή αγορά, με τις αβεβαιότητες του κράτους (τα ομόλογα του οποίου δεν αξιολογούνται στην επενδυτική βαθμίδα -όσο και να “ωραιοποιείται” η κατάσταση για διάφορους λόγους), ενώ η αγορά, ως αγορά έχει κακό πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα, είναι δύσκολο για τις τράπεζες, να πείσουν, στο εξωτερικό, ότι έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της ταχύτατης κατάρρευσης των τιμών τους κατά τη φάση της κρίσης.

 

Τέλος, ο όγκος των συναλλαγών (€ 107 εκατομμύρια), υψηλότατος για άλλες περιόδους, είναι χαμηλός, σε όρους όγκων του 2023. Αυτό, δείχνει αμφιβολίες και αδυναμία. Εν τούτοις, προς το παρόν αφορά μόνον σε μία μέρα και δε δίνουμε τόση μεγάλη σημασία.

 

Συμπερασματικά, η σημερινή μέρα ήταν θετική και μας έδωσε μια ανάσα. Όμως, έκανε πιο εμφανείς τις αδυναμίες της χρηματιστηριακής μας αγοράς.

Εκτιμούμε ότι, μετά τη σημερινή μέρα, η τραπεζική κρίση που εκδηλώθηκε τόσο ξαφνικά, ηρεμεί. Όμως, θα πρέπει να περάσει το “τεστ” της μεθαυριανής (Τετάρτη βράδυ) απόφασης της FED για τα επιτόκια.

 

Το απόλυτο σύστημα, μας κρατάει μέσα στην αγορά. Αν, για κάποιους λόγους παραμέναμε εκτός αγοράς, δεν είμαι βέβαιος ότι θα θέλαμε να μπούμε, τώρα, άμεσα. Και δεν είναι θέμα τιμής του Δείκτη. Είναι θέμα ψυχολογίας και της “ευαισθησίας” που έχει υπάρξει.

Δεχθήκαμε το ερώτημα αν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τη σύνθεση και να μειώσουμε ή να μηδενίσουμε τη μεγάλη μας θέση στις τράπεζες. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη, μετά την απόφαση της FED και την αντίδραση των αγορών. Μέχρι τότε, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

 

Εκτιμούμε ότι ο κ. Powell, θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25%. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω, μετά από ανάγνωση πάρα πολλών άρθρων. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ, αλλά και κατά, μιας τέτοιας κίνησης. Κατά την άποψή μας, αυτή η αύξηση, ίσως να είναι και η τελευταία. Θα έρθει η ύφεση και θα κάνει αυτή πλέον, τη δουλειά των αυξημένων επιτοκίων.

 

Αργότερα, εκτιμώ σε 1-2 ώρες, θα δημοσιεύσουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Έχουμε αρκετό υλικό έτοιμο για δημοσίευση. Όμως, τα μηνύματα που λαμβάνουμε (αλλά και τα τηλέφωνα) είναι πολλά και θεωρώ ότι πρέπει να απαντούμε άμεσα. Αυτό, συν την ανάγκη για αυξημένη παρακολούθηση των αγορών και του Τύπου, μας έχουν καθυστερήσει. Όμως, θα επανέλθουμε.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text