Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΊΟΥ: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το 2023

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΊΟΥ: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΊΟΥ: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΊΟΥ


Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το 2023


Με οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 0,8% (στα € 41,9 εκατομμύρια) και με αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 33,0% έκλεισε το 2022 για τον Όμιλο Γενική Εμπορίου. Οι βασικοί παράγοντες, που επηρέασαν τα μεγέθη του 2022, ήταν η εκκίνηση σημαντικών έργων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο καθώς και η ανατίμηση των τιμών των χαλυβουργικών προϊόντων, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Παράλληλα, η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου, σε συνδυασμό με την αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών του α΄εξαμήνου 2022, που μηδένισε την ανάγκη για νέα χρηματοδότηση, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων και την συρρίκνωση του αρνητικού καθαρού δανεισμού στις € 605 χιλιάδες από € 1,9 εκατομμύρια το 2021.


Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο σχολιασμό μας, για την εταιρία (διαβάστε εδώ), η κύρια δραστηριότητα της, είναι ο τομέας του βιομηχανικού υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές, ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Συνεπώς, η εξέλιξη των μεγεθών της, επηρεάζεται από το ύψος της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες, που λειτουργεί, καθώς και από την εξέλιξη των τιμών των χαλυβουργικών προϊόντων.


Στην οικονομική έκθεση, η διοίκηση επισημαίνει ότι σε διεθνές επίπεδο, οι κομβικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το 2023 είναι, α) πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση των πρώτων υλών μετά το άνοιγμα της Κίνας, β) το ενεργειακό κόστος και ο αντίκτυπος της μετακύλισης του κόστους αυτού στο σύνολο της οικονομίας και γ) ο ανταγωνισμός.

Σε εγχώριο επίπεδο οι κομβικοί παράγοντες είναι, α) η ταχύτητα με την οποία θα απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και κατ΄επέκταση η ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθούν ιδιωτικά και δημόσια έργα και β) ο βαθμός που το αυξανόμενο χρηματοοικονομικό και ενεργειακό κόστος, θα  επηρεάσει  τα  περιθώρια  κέρδους  και  τη  βιωσιμότητα διαφόρων προγραμματισμένων επενδύσεων.

Όσον αφορά τις ανατιμήσεις στις τιμές των χαλυβουργικών προϊόντων, η διοίκηση αναφέρει ότι, από το δ΄τρίμηνο του 2022 μέχρι σήμερα οι τιμές παρουσιάζουν μεταβλητότητα με επί το πλείστων πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις. Μια πιθανή πτώση των τιμών, εκθέτει την εταιρία σε κίνδυνο αρνητικών ταμειακών ροών. Δείτε εδώ την εξέλιξη της τιμής χάλυβα.


Η άποψη μας για την εταιρία είναι θετική, καθώς παρουσιάζει μια υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση που διαρκώς βελτιώνεται. Παράλληλα, από την ίδρυση της, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (1990) διανέμει κάθε χρόνο μέρισμα (εκτός των ετών 2011 και 2013). Από τα κέρδη της χρήσης 2022, αναμένεται να προταθεί μέρισμα € 0,075 ανά μετοχή (από € 0,055 πέρυσι). Δείτε διάγραμμα με την διανεμητική απόδοση, εδώ. Γενικά, πρόκειται για μία μικρομεσαίου μεγέθους παραδοσιακή εταιρία, συμμαζεμένη και χωρίς ακρότητες και διακυμάνσεις, η οποία, ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα. Δεν είναι από τις εταιρίες που θα εντάσσαμε στη λίστα “top-25”, όμως, δεν έχουμε κάτι αρνητικό να προσάψουμε.


Το 2023, πρόκειται να είναι μια χρονιά αβεβαιότητας όσον αφορά στο διεθνές περιβάλλον και τις τιμές των εμπορευμάτων, ωστόσο εκτιμούμε ότι το επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα, θα παραμείνει ισχυρό, ενισχύοντας την δραστηριότητα της εταιρίας. Ως πρώτη εκτίμηση, αναμένουμε ένα κύκλο εργασιών που θα κυμανθεί μεταξύ των € 45 και € 47 εκατομμυρίων και κέρδη, περί τα € 4,0 εκατομμύρια.


Χρηματιστηριακά, η μετοχή έχει μικρή εμπορευσιμότητα (μ.ο. ημερήσιων πράξεων 17 και μ.ο. ημερήσιου όγκου 4.501 τεμάχια) και από την αρχή του έτους, διαμορφώνει απόδοση +5,4%. Η μετοχή δεν κατέχεται από κανένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο.


Δείτε τον ειδικό πίνακα στοιχείων για την εταιρία, εδώ.

 

(Ο “ειδικός πίνακας στοιχείων”, περιέχει οικονομικά στοιχεία, ιστορικά στοιχεία μετοχής και αποτελεσμάτων, πίνακες αποδόσεων, προβλέψεων κλπ).


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text