Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Moody’s: Ισχυρές άμυνες ρευστότητας και χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες από την αύξηση των καταθέσεων

Moody’s: Ισχυρές άμυνες ρευστότητας και χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες από την αύξηση των καταθέσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Moody’s: Ισχυρές άμυνες ρευστότητας και χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες από την αύξηση των καταθέσεων

Η αύξηση των καταθέσεων υποστηρίζει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει και η Moody’s σε νέα της έκθεση, όπου υπογραμμίζει πως οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν το 2022 στην κερδοφορία μετά από πολλά χρόνια ζημιών, παρουσιάζοντας ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη με τα υψηλότερα επιτόκια και τις χαμηλότερες απομειώσεις δανείων να ενισχύουν τα κέρδη του κλάδου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Moody’s, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σημείωσαν ισχυρά κέρδη το 2022, υποστηριζόμενα από την υψηλή πιστωτική ανάπτυξη και τα επιτόκια, ενώ κατάφεραν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να αυξήσουν περαιτέρω τις καταθέσεις των πελατών τους.

Τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω, αν και περισσότερες βελτιώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα είναι πρόκληση για τον κλάδο, τονίζει ο οίκος. Πιο αναλυτικά, τα NPEs, όπως αναφέρει, συνέχισαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς και οι τέσσερις τράπεζες ολοκλήρωσαν τις τιτλοποιήσεις NPE μειώνοντας τον σταθμισμένο μέσο όρο NPE σε περίπου 6,3% το 2022, από 10% το 2021 και 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Κατά τη διάρκεια του 2023, οι ελληνικές τράπεζες θα δουν ωστόσο ότι είναι πιο δύσκολο να επιτύχουν οποιεσδήποτε σημαντικές μειώσεις NPE λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα κεφαλαίων ο οίκος τονίζει πως παραμένουν άνετα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, αν και η ποιότητά τους εξακολουθεί να υπονομεύεται από το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC). Και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες σημείωσαν σχετικά επαρκείς  εποπτικούς δείκτες κεφαλαίου το 2022, μετά τη σημαντική κατανάλωση κεφαλαίου από τις περισσότερες τα τελευταία χρόνια. Ο μέσος δείκτης CET1 ήταν 13,5% το 2022 σε σύγκριση με 12,4% το 2021, αν και η Moody’s αναμένει ότι οι δείκτες ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (TCE) θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τους δείκτες CET1.

Moody’s: Ισχυρές άμυνες ρευστότητας και χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες από την αύξηση των καταθέσεων

Βελτιωμένη κερδοφορία το 2022, ισχυρές καταθέσεις

Τα συνολικά καθαρά επιτοκιακά έσοδα ΝΙΙ των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 5,2% το 2022, υποστηρίζοντας τα βασικά λειτουργικά έσοδα με τον κύριο θετικό άνεμο να προέρχεται από μια ισχυρή αύξηση δανείων κατά μέσο όρο περίπου 5,8%, που ήταν κυρίως εταιρικός δανεισμός ο οποίος συνδέθηκε με χρηματοδότηση έργων. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού ταχύτερα από τα επιτόκια καταθέσεων.

Τέλος, όπως επισημαίνει η Moody’s, η αύξηση των καταθέσεων υποστηρίζει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Οι συνολικές καταθέσεις πελατών των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 5,8% το 2022, υποστηρίζοντας τη ρευστότητά τους με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 198% στο τέλος του 2022. Περίπου το ήμισυ των ρευστοποιήσιμων assets τους είναι σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, ενώ οι υφιστάμενες αντισταθμίσεις περιέχουν τυχόν μη πραγματοποιηθείσες ζημίες. Επιπλέον, και οι τέσσερις τράπεζες συνέχισαν να αξιοποιούν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές κατά το 2022, προκειμένου να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις τους για ίδια κεφάλαια και αποδεκτές υποχρεώσεις (MREL) και ο οίκος αναμένει ότι φέτος θα συνεχίσουν να το κάνουν αν και με υψηλότερο κόστος.

nvfb

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text