Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πολύ θετική η αγορά. Εκτιμούμε ότι δεν έχει αποβάλλει ακόμη τον κίνδυνο. Σημαντικότατη η αυριανή απόφαση της FED

Πολύ θετική η αγορά. Εκτιμούμε ότι δεν έχει αποβάλλει ακόμη τον κίνδυνο. Σημαντικότατη η αυριανή απόφαση της FED

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 1.050 μονάδες ή περίπου 2,9% από το χαμηλό (σε όρους κλεισίματος) των 1,020 μονάδων, αυτής της “περιπέτειας”. Η εξέλιξη αυτή συνιστά μια νίκη, όμως ακόμη είναι νωρίς για να θεωρήσουμε ότι η σημερινή αγχώδης κατάσταση τείνει να ολοκληρωθεί.

 

Ο ΚΜΟ-200 ημερών, βρίσκεται στις 907,77 μονάδες (δείτε τα στοιχεία του απόλυτου συστήματος, εδώ), ανεβαίνει με ρυθμό 0,75 μονάδων την ημέρα και απέχει, κατά 13,5% από την καμπύλη του Γενικού Δείκτη. Θεωρούμε ότι, δε θα μας απασχολήσει σύντομα, το ενδεχόμενο συνάντησης και “τομής” των δύο καμπυλών.

 

Η μετοχή της UBS (αφού, αυτή είναι που παρακολουθούσαμε χθες και σήμερα) κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 12,12% (δείτε εδώ) , ενώ καταγράφει κέρδη 9,7% από την αρχή του έτους. Θεωρούμε την UBS, πλέον, ως την κερδισμένη από τη μίνι τραπεζική κρίση που εμφανίστηκε αυτές τις μέρες στην Ευρώπη. Με τη “νίκη” της UBS, νικάει και η ηρεμία και η ασφάλεια, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Η μετοχή της Deutsche Bank (δείτε εδώ) κέρδισε σήμερα 6,05% και απομακρύνεται από τα επίπεδα της κρίσης.

 

Είναι η πρώτη μέρα που, μετά από 2 βδομάδες, το πρωτοσέλιδο της Bloomberg, δεν αναφέρεται σε τράπεζες. Αναφέρεται όμως στις απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Κατά τα φαινόμενα, η οικονομική ύφεση εμφανίζεται στο προσκήνιο. Αν θα είναι μικρή ή μέτρια, ή μεγάλη, μένει να το δούμε. Πάντως, το επόμενο διάστημα και -όπως εκτιμούμε- μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή μέχρι το τέλος του έτους, δίνουμε πολλές πιθανότητες να ανησυχούμε έντονα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Έχουμε αναφερθεί στο ενδεχόμενο αυτό, τόσες φορές στο τελευταίο έτος. Και γι’ αυτό άλλωστε πιστεύαμε και υποστηρίζουμε ότι, οι αγορές στις ΗΠΑ, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα.

 

Ίσως από μεγάλη εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, πιστέψαμε ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να ξεφύγει από το αρνητικό κλίμα που είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί διεθνώς. Εξακολουθούμε να το πιστεύουμε, αν και με μικρότερη θέρμη απ’ ότι το πιστεύαμε πριν από ένα μήνα.

 

Η μεγάλη μέρα θα είναι αύριο για τις ΗΠΑ και η Πέμπτη για τον υπόλοιπο κόσμο (λόγω της διαφοράς της ώρας). Κάποιος θα μπορούσε να πει πώς, όποια απόφαση και αν λάβει αύριο το πρόεδρος της FED κ. J. Powell, θα είναι χαμένος και θα κατηγορηθεί. Με βάση τα όσα διαβάσαμε, αλλά και σκεφτήκαμε και μεις, όλες αυτές τις μέρες, μια ανατροπή στις αγορές θα μπορούσε να έρθει σε κάθε σενάριο απόφασής του.

Εκτιμούμε ότι, αν περάσουμε “αναίμακτα” και την αυριανή μέρα στις αγορές των ΗΠΑ, τότε το αίσθημα της ηρεμίας θα είναι μεγαλύτερο και καλύτερα αιτιολογημένο.

 

Εκτιμούμε ότι η ελληνική αγορά θα δυσκολευτεί να βρει σημεία ισορροπίας. Θα είχαμε εμπιστοσύνη στην πορεία της αγοράς, μόνον εφόσον σχηματίσει νέο υψηλό 20 ημερών, το οποίο σήμερα βρίσκεται στις 1.133 μονάδες, ενώ θα υποχωρήσει στις 1.083 μονάδες, προς τα τέλη του μήνα.

 

Συμπερασματικά, στις αγορές εξελίχθηκε το θετικό σενάριο. Ο πανικός άρχισε να υποχωρεί και οι αγορές ανακάμπτουν.

Βασικό δίδαγμα της παρούσας κρίσης είναι ότι, πριν πανικοβληθούμε ή πριν κάνουμε βιαστικές κινήσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητούμε τα αίτια των όσων συμβαίνουν και το εάν αυτά είναι σοβαρά και εάν μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι χειρότερο. Πρέπει δηλαδή να καταλαβαίνουμε τί συμβαίνει γύρω μας και γιατί συμβαίνει.

 

Εκτιμούμε ότι πετύχαμε να αναλύσουμε τα όσα συνέβαιναν, αρκετά καλά. Και αντιληφθήκαμε τις παραμέτρους της κρίσης, χωρίς να πανικοβληθούμε, αλλά διατηρώντας και μια “συντηρητική σοβαρότητα”.

 

Σήμερα, οι τιμές των μετοχών κινήθηκαν πολύ επιθετικά, ιδίως οι τράπεζες -οι οποίες όμως είχαν υποστεί πολύ μεγάλες και γρήγορες απώλειες στις προηγούμενες μέρες.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: α) Ότι μεγάλη μερίδα των επενδυτών όντως πιστεύει σ’ αυτές και στις αναβαθμισμένες προοπτικές τους. Αυτό είναι καλό. β) Ότι οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν εξαιρετικά επιθετικές. Αυτό δεν είναι καλό. Αν οι τραπεζικές μετοχές θέλουν να ξαναβρούν το ρόλο που τους αρμόζει στην αγορά μας, θα πρέπει να μειωθεί η επιθετικότητά τους. Δε μπορείς να πείσεις τον κόσμο κάτι που κινείται είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, με τέτοια ταχύτητα. Καλύτερα να τους πεις να ασχοληθούν με το bitcoin, αφού αυτό το “περίεργο κατασκεύασμα” τους τελευταίους μήνες κάνει μικρότερες διακυμάνσεις.

 

Εξακολουθούμε να νιώθουμε άβολα με την αγορά. Ίσως νιώθουμε πιο καλά μετά την αυριανή συνεδρίαση στις ΗΠΑ. Και σίγουρα θα νιώθουμε πιο βολικά, αν και όταν ο ΓΔ καταγράψει νέο υψηλό 20 ημερών.

 

Από σήμερα ξεκινήσαμε τις προδημοσιεύσεις (εδώ). Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και από αύριο αυτές θα είναι περισσότερες.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text