Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Λαγκάρντ – ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα καθορίσει τα επιτόκια

Λαγκάρντ – ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα καθορίσει τα επιτόκια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λαγκάρντ – ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα καθορίσει τα επιτόκια

Την άποψη πως οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μόλις αρχίζουν να επιδρούν στην οικονομία, εξέφρασε η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει ισχυρότερη ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη, εάν χρειαστεί, των τραπεζών.

Το ευρώ ενισχύθηκε από τα σχόλια της προέδρους της ΕΚΤ κατά 0,2% κατά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 1,08 δολ. ΗΠΑ.

«Μια σημαντική προσαρμογή της πολιτικής βρίσκεται ήδη πίσω μας: από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του έχει αυξηθεί. Αυτό καθιστά απαραίτητη μια ισχυρή στρατηγική για το μέλλον», δήλωσε η Λαγκάρντ σε σημερινή ομιλία της.

«Ο κόσμος μπορεί να είναι σίγουρος για ένα πράγμα: θα επιτύχουμε σταθερότητα των τιμών και η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα είναι δύο βασικοί παράμετροι για μεταγενέστερες αποφάσεις που αφορούν τα επιτόκια.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ επικρίθηκε για τη στάση της, καθώς τα δυο αυτά ζητήματα μπορεί να έρθουν σε άμεση σύγκρουση, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να κάνει μια επιλογή. Το επιχείρημα αυτό απέρριψε κατηγορηματικά η Λαγκάρντ.

«Δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών από τη μια πλευρά και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από την άλλη», είπε η Λαγκάρντ. «Για καθεμία από αυτές τις δύο σταθερότητες χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία», τόνισε.

 

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text