Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η FED κινήθηκε όπως αναμενόταν. Η προσοχή των αγορών τώρα φεύγει από τις τράπεζες και στρέφεται στις οικονομίες.

Η FED κινήθηκε όπως αναμενόταν. Η προσοχή των αγορών τώρα φεύγει από τις τράπεζες και στρέφεται στις οικονομίες.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όπως αναμενόταν, η FED αύξησε το επιτόκιό της κατά 0,25%. Η εξέλιξη αυτή, αρχικά έγινε θετικά αποδεκτή από την αγορά, όμως, στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που ακολούθησε, η αγορά υποχώρησε και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν αρκετά αρνητικά (μεταξύ -1,60% και -1,65%).

 

Παρά την πτώση των δεικτών, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι στην αγορά δεν υπήρξαν κάποιες ιδιαίτερες ανησυχίες, ιδίως για το τραπεζικό σύστημα. Αν ισχύει, αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

 

Εκτιμούμε ότι, οι τραπεζικές ανησυχίες, ανήκουν στο παρελθόν και μάλιστα, κακώς χαρακτηρίζεται το επεισόδιο των δύο προηγούμενων εβδομάδων, ως “τραπεζική κρίση”. Τελικά, είναι απλά ένα ακόμη επεισόδιο. Κατά την άποψή μας, η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τις τιμές στις τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα.

 

Η προσοχή των αγορών, θα στραφεί πλέον στην ύφεση. Είναι σαφές ότι η αμερικανική οικονομία και ενδεχομένως και η ευρωπαϊκή, θα μετακυλίσουν σε περιβάλλον ύφεσης.

 

Τελικά, όπως πάντα πιστεύαμε, η εξέλιξη των οικονομιών και των αγορών, κατά την τρέχουσα κρίση 2022-2023, μοιάζει πολύ με την κρίση της περιόδου 1973-1974. Μετά την πληθωριστική κρίση, ακολούθησε η ύφεση της οικονομίας. Αν και οι αγορές κάνουν την ίδια περίπου κίνηση, τότε, θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω πτώση των δεικτών και αργή (πολύ αργή) ανάκαμψη, όταν κλείσει ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων και ξεκινήσει η διαδικασία πτώσης τους.

 

Βεβαίως, όπως έχουμε πολλές φορές εξηγήσει, έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι, η ελληνική οικονομία και η ελληνική αγορά, θα ξεφύγουν από την “παράδοση” των γεγονότων της δεκαετίας του 1970, αφού υπάρχουν ισχυρότατες θεμελιώδεις μεταβολές στη λειτουργία και την υπόσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, σε σχέση με τότε. Δηλαδή, εξακολουθούμε να επιμένουμε, ότι η ελληνική οικονομία και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα κινηθούν πολύ καλύτερα.

 

Σε άρθρο μας την 4/10/2022 (δηλαδή πριν από 6 μήνες), με τίτλο “Οι θέσεις μας, για τη χρηματιστηριακή κρίση και την εξέλιξή της”, είχαμε αναφερθεί στο πώς βλέπαμε τότε, την εξέλιξη των επιτοκίων, των οικονομιών και των αγορών. Ξαναδιαβάστε το εδώ. Στις επόμενες μέρες, στα πλαίσια της κυκλοφορίας του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023), θα κάνουμε τον απολογισμό μας και τις αναπροσαρμογές που θα περιλαμβάνουν και τις τρέχουσες εξελίξεις.

 

Η χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά της Αθήνας, έδειξε αυτό που αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, ότι δηλαδή, η αναπήδηση θα χάσει ορμή.

Αυτό δεν είναι κακό.

Ως το πιο πιθανό σενάριο, αναμένουμε μία φάση “προσαρμογής” και “φθοράς”, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτό θα είναι καλό, αφού θα βοηθήσει τις αγορές να ηρεμήσουν. Παράλληλα, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του 2022 και αυτό λειτουργεί θετικά.

Από τις συζητήσεις που γίνονται για τις προοπτικές του 2023, μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι θα υπάρξει αύξηση στα συνολικά κέρδη των επιχειρήσεων, όμως, αυτή θα είναι σημαντικά μικρότερη της αύξησης του 2022. Η εκτίμησή μας κινείται κοντά στο +10% για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών.

 

Σε άρθρο μας στο τεύχος 251, προγραμματίζαμε να αναφερθούμε, με θετικό σχόλιο, στη Space Hellas. Τις ημέρες αυτές, η μετοχή υποχώρησε γύρω από τα € 6,00, τιμή που κατά την άποψή μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Αρκεί να δείτε την ιστορική εξέλιξη της τιμής, από την ημέρα εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, πίσω στο 2000 (δείτε εδώ, την ενότητα “Χρηματιστηριακή εξέλιξη”). Εκτιμούμε ότι η μετοχή έχει ενδιαφέρον.

Θα επανέλθουμε το απόγευμα, γύρω στις 7:30 μ μ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text