Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αγορά, οι τράπεζες και το (λεγόμενο) “πολιτικό ρίσκο”

Η αγορά, οι τράπεζες και το (λεγόμενο) “πολιτικό ρίσκο”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή συνεδρίαση μας ήταν θετική. Σήμερα μπορούμε πλέον να πούμε ότι, η κατάσταση που πήγε να εξελιχθεί σε κρίση, ξεπεράστηκε.

Ο χαμηλός τζίρος, αυτές τις μέρες, δε θα πρέπει να μας ανησυχεί. Η αγορά είναι “παγωμένη”, οι επενδυτές (εγχώριοι) διστακτικοί και οι ξένοι ψάχνουν να βρουν πού πατάνε.

 

Το γεγονός ότι, ο Γενικός Δείκτης, δε βρέθηκε καν σε κατάσταση “διόρθωσης”, είναι πολύ θετικό. Όπως γνωρίζουμε, ένας δείκτης ή μια μετοχή, βρίσκεται σε κατάσταση “διόρθωσης”, όταν οι απώλειες από το προηγούμενο “υψηλό κλείσιμο” γίνονται μεγαλύτερες από το 10%. Πολλοί -κυρίως επενδυτές που ακολουθούν τα σήματα της Τεχνικής Ανάλυσης- λαμβάνουν το σημείο αυτό, σοβαρά υπόψη τους. Διαβάστε πρόσφατο άρθρο μας για τις "διορθώσεις", εδώ.

Ο Γενικός Δείκτης θα βρισκόταν σε κατάσταση διόρθωσης, εάν έκλεινε κάτω από τις 1.020,07 μονάδες. Την 17/3/2023, έκλεισε στις 1.020,19 μονάδες. Πιθανότατα ήταν μία τυχαία κατάσταση. Όμως, για μας ήταν σημαντική.

 

Ας μην μας παραξενέψει το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης θα δυσκολευθεί να επανέλθει στα υψηλά επιπεδα που είχε πετύχει στην αρχή του μήνα. Έτσι κινείται η αγορά. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ο Γενικός βρισκόταν στις 854,88 μονάδες και πριν από ακριβώς δύο χρόνια, στις 831,86, “κολλημένος” στο στενό εύρος των 800-900 μονάδων, το οποίο ξεπέρασε με τόση δυσκολία, ενώ φέτος, συγκρατήθηκε με (σχετική) ευκολία πάνω από τις 1.000 μονάδες.

 

Αν οι ΗΠΑ έχουν το δικό τους πρόβλημα ανάπτυξης -και ίσως και η Ευρώπη- η Ελλάδα έχει το δικό της πολιτικό πρόβλημα, το οποίο στη χρηματιστηριακή ορολογία λέγεται “πολιτικό ρίσκο”.

Προσωπικά, διαφωνώ με το να θεωρούμε το ενδεχόμενο μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το συντηρητικό κόμμα, ως “πρόβλημα” και την όλη κατάσταση ως “ρίσκο”. Βέβαια, σημασία δεν έχει τί σκεφτόμαστε ή λέμε εμείς, αλλά το τί λέει η αγορά.

Από την άλλη πλευρά όμως, η Ελλάδα είναι μία Δημοκρατία και έχει πολιτικούς θεσμούς (τουλάχιστον αυτοί λειτουργούν ικανοποιητικά). Θεωρούμε δε ως μη πρέπουσα την έκφραση “πρόβλημα”, για κάτι που, εάν συμβεί, θα αποτελεί απόφαση της κοινωνίας. Παράλληλα, έχει -ήδη από το μακρινό παρελθόν- αποδειχθεί ότι τα “συστημικά” κόμματα του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου, είναι σε θέση να κυβερνήσουν και να πετύχουν αποτελέσματα.

 

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Αυτά τα γράφουμε επειδή, θα πρέπει να οδεύσουμε στην προεκλογική περίοδο με το μυαλό “καθαρό και ανοιχτό”. Και να μη θεωρήσουμε ως “καταστροφή” την περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Η χώρα θα βρει τη λύση της. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το πώς εξελίσσεται η οικονομία. Αυτό προσδιορίζει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων προσδιορίζουν την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη. Εκτίμησή μας είναι ότι, τα πολιτικά κόμματα για τα οποία υπάρχει πιθανότητα να μπουν στο “παιχνίδι της εξουσίας”, έχουν κυβερνητική εμπειρία, έχουν επιτυχίες και αποτυχίες και γνωρίζουν ότι θα κριθούν από το πώς θα εξελιχθούν η κοινωνία και η οικονομία και όχι από τα συνθήματά τους.

 

Συνεπώς, ναι και βέβαια γνωρίζουμε την προτίμηση της χρηματιστηριακής αγοράς για τις συντηρητικές κυβερνήσεις. Όμως, γνωρίζουμε ότι, αυτή η προτίμηση δεν επιβεβαιώνεται πάντα από την οικονομική και τη χρηματιστηριακή μας ιστορία. Και για το λόγο αυτό, παρά το ότι ανησυχούμε και εμείς (το έχουμε πει ότι, η πορεία της αγοράς δεν εξαρτάται από τις δικές μας απόψεις, αλλά από τις απόψεις της επενδυτικής πλειοψηφίας), εκτιμούμε ότι, κακώς δίνουμε τόση μεγάλη σημασία σε όλα αυτά. Η χώρα, θα ακολουθήσει το δρόμο της.

 

Θέλω να απαντήσω σε έναν συνδρομητή -και παράλληλα σε όλους εσάς- που με ρώτησε σήμερα για τις τραπεζικές μετοχές.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σ’ αυτή την ολιγοήμερη ξαφνική δοκιμασία, δεν έδειξε να επηρεάζεται -επηρεάστηκαν βέβαια οι μετοχές. Παράλληλα, από την αύξηση των επιτοκίων και θα κερδίσει (λόγω βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους τους), αλλά και θα χάσει (λόγω αύξησης της τιμής του προϊόντος που εμπορεύεται, δηλαδή του χρήματος). Γενικά πιστεύουμε ότι δεν ανατρέπονται οι προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών και των κερδών στα επόμενα χρόνια.

Όμως, το “παιχνίδι” στο οποίο συμμετέχουμε είναι ψυχολογία, ενώ παρατηρούμε συχνά τη συμπεριφορά της αγέλης.

 

Εκτιμούμε ότι, οι τραπεζικές μετοχές, θα απολέσουν μέρος της ορμής τους, για κάποιο διάστημα. Αυτό το συνδυάζουμε και με το λεγόμενο “πολιτικό ρίσκο” που αναφέρθηκε παραπάνω.

Αυτό το “πολιτικό ρίσκο” θα το βιώναμε ούτως ή άλλως, το γνωρίζαμε. Απλά, ήρθε και “κόλλησε” και το τραπεζικό πρόβλημα των προηγούμενων ημερών και η ψυχολογία χάλασε. Χάλασε όμως για κάποιο διάστημα και όχι για πάντα. Ίσως, η δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας βάσης τιμών, να λειτουργήσει θετικά στο προσεχές μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει  οπτική μας. Οι τράπεζες θα πρωταγωνιστήσουν και φέτος στα μεγέθη της κερδοφορίας και αυτό μας οδηγεί στο να είμαστε αισιόδοξοι για τις τιμές των μετοχών τους.

 

Θα επανέλθουμε αύριο.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text