Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | "Δεν υπάρχει κίνδυνος γενικής τραπεζικής κρίσης" - Καθησυχαστικοί Μακρόν, Σολτς, Μελόνι, Ρούτε και Λαγκάρντ

"Δεν υπάρχει κίνδυνος γενικής τραπεζικής κρίσης" - Καθησυχαστικοί Μακρόν, Σολτς, Μελόνι, Ρούτε και Λαγκάρντ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Δεν υπάρχει κίνδυνος γενικής τραπεζικής κρίσης" - Καθησυχαστικοί Μακρόν, Σολτς, Μελόνι, Ρούτε και Λαγκάρντ

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (των 27 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο στη Γηραιά Ήπειρο, στα απόνερα των χρεοκοπιών αμερικανικών και ελβετικών τραπεζών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές.

"Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στέρεα" και "η ευρωζώνη είναι η ζώνη όπου οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Μακρόν πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη διέπονται από πολύ απαιτητικούς κανόνες και μεγάλη διαφάνεια και βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ. "Δεν υπάρχει σύγκριση. Τα θεμελιώδη μεγέθη στις τράπεζες της ευρωζώνης είναι στερεά", υπογράμμισε.

Η Deutsche Bank είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται το μέλλον της, δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ως απάντηση στις ανησυχίες που έχει εγείρει η απότομη "βουτιά" της μετοχής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας την Παρασκευή.

"Η Deutsche Bank έχει αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα", δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της Deutsche Bank, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι απάντησε με τη σειρά της ότι δεν βλέπει "κάποια ανάγκη για ιδιαίτερη ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία".

Απίθανο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να υποστεί νέα τραπεζική κρίση και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρός σε σχέση με μία δεκαετία πριν, με τη λειτουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και των στρες τεστ, και η οικονομία είναι επίσης ισχυρότερη.

"Θεωρώ ότι είναι απίθανο, αν δείτε πώς έχουμε οργανώσει τα πράγματα στην Ευρώπη", είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

"Ηταν μία αντίδραση σε ό,τι συνέβη τότε και η κατάσταση είναι διαφορετική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία".

Για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης διαβεβαίωσε εξάλλου τους ηγέτες της ΕΕ η  πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

"Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας", δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text