Ώρες αβεβαιότητας και αναμονής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στη σημερινή, 59η συνεδρίαση του έτους, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 1,43%. Ήταν η 36η άνοδος του Γενικού Δείκτη φέτος και το ποσοστό των ανοδικών συνεδριάσεων έχει υποχωρήσει σε 61,0%.

Η τιμή του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 1.035,72 μονάδες.

Η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 ημερών, βρίσκεται στις 910,87 μονάδες και ανεβαίνει με ρυθμό 0,87 μονάδων την ημέρα. Προς το παρόν, το “απόλυτο σύστημα” είναι πολύ μακριά από το να δώσει κάποιο σήμα εξόδου. Είναι αυτό θετικό; Κατά την άποψή μας, η θετικότητά του, είναι μεγαλύτερη από την αρνητικότητά του. Το γεγονός ότι, η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών είναι μεγαλύτερη του 10%, μας προφυλάσσει από μία “λανθασμένη” προσωρινή πτώση του Γενικού Δείκτη, που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε πράξη εξόδου.

 

Μία πτώση του Γενικού Δείκτη, η οποία θα  μπορούσε να προκύψει από ένα νέο “πανικό” στο εξωτερικό, θα είναι προσωρινή;

Ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε σε μία τέτοια ερώτηση, είναι τα κέρδη των εταιριών, τόσο για το 2022, όσο κυρίως για το 2023. Για το 2022,  μπορείτε να δείτε την εικόνα εδώ. Επί αποτελεσμάτων 17 εταιριών, τα κέρδη, μετά από φόρους, υπολογίζονται σε € 2.340 εκατομμύρια και είναι αυξημένα κατά 17,2% σε σχέση με τα κέρδη του 2021. Επί 19 εταιριών (συμπεριλαμβάνοντας και τα μεγέθη των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ) τα κέρδη, μετά από φόρους, υπολογίζονται σε € 3.226 εκατομμύρια και είναι αυξημένα κατά 39,1% σε σχέση με τα κέρδη του 2021

Εκτιμούμε ότι το ποσοστό της αύξησης του θα υπερβεί το 40%, μέχρι την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων, όλων των εταιριών.

Όπως θα φανεί και στο τεύχος 251, υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες, τα κέρδη των εισηγμένων για το 2023, να είναι αυξημένα κατά 10% έως 15%, σε σχέση με το 2022.

Εάν η αύξηση αυτή επιτευχθεί, δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να φοβόμαστε για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Σε μία ενδεχόμενη “κρίση” στο εξωτερικό, μπορεί να υπάρξει υποχώρηση του ΓΔ, όμως, αυτός θα αντιδράσει γρήγορα ανοδικά.

 

Το Χαμηλό 20 ημερών, του Γενικού Δείκτη, βρίσκεται στις 1.020,19 μονάδες. Έχουμε επισημάνει ότι, λίγο πιο κάτω, στις 1.020,07 μονάδες, βρίσκεται το σημείο “-10%” από το υψηλό του έτους, δηλαδή τις 1.133,11 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι ο ΓΔ θα βρεθεί σε κατάσταση “διόρθωσης” εφόσον το διασπάσει. Κάτι τέτοιο δε θα θέλαμε να συμβεί, αφού θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε μια αρνητική αντίδραση.

Το Υψηλό 20  ημερών, βρίσκεται στις 1.133,11 μονάδες. Θα υποχωρήσει στις 1.083,22 μονάδες μέχρι την 31/3/2023 και θα κινηθεί χαμηλότερα στις επόμενες μέρες.

 

Το διάστημα των 20 ημερών, που χρησιμοποιούνται από τεχνικούς αναλυτές για την επισήμανση σημαντικών σημείων στις τιμές δεικτών ή μετοχών, έχουν την έννοια ότι, ένα τέτοιο διάστημα (περίπου ένας μήνας) είναι αρκετό ώστε να “αφομοιωθούν” τα γεγονότα που προκάλεσαν την κίνηση της τιμής προς εκείνο το σημείο και ότι, μετά από το διάστημα αυτό, τα γεγονότα εκείνα δεν επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία των επενδυτών. Έτσι, για παράδειγμα, αν το Υψηλό 20 ημερών του ΓΔ, βρεθεί στις 1.083,22 μονάδες, σε λίγες μέρες, και τελικά υπάρξει υπέρβαση του σημείου αυτού, θα πρόκειται για μία αρκετά σημαντική εξέλιξη αφού, θα έχουν αφομοιωθεί (δε θα έχουν ξεχαστεί, αλλά θα έχουν φύγει από το προσκήνιο) τα γεγονότα που προκάλεσαν την πτώση του ΓΔ και συνεπώς, μία υπέρβαση του Υψηλού 20  ημερών, θα σημαίνει ότι ο ΓΔ αποκτά και πάλι ανοδική “ορμή”.

 

Σε φάσεις όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, όπου ο φόβος (έως και πανικός) διέκοψαν την εξαιρετικά ανοδική πορεία του ΓΔ (μια πορεία που κράτησε περίπου 5 μήνες), το να υπάρξει μία υπέρβαση του Υψηλού 20 ημερών, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα σημαίνει ότι, η αγορά, σιγά σιγά, “ξεχνάει” όσα προκάλεσαν την προηγούμενη πτώση της. Αυτός είναι και ο λόγος που, στο ερώτημα που δέχομαι, “πότε θα πρέπει να ξαναμπει στην αγορά κάποιος που πούλησε στην αρχή της πτώσης”, μία απάντηση που δίνω είναι, μόλις ο ΓΔ πραγματοποιήσει νέο “Υψηλό 20 ημερών”. Προσοχή! Μία ανοδική διάσπαση του Υψηλού 20 ημερών, δεν εγγυάται την επιτυχία της πράξης, όμως, οι πιθανότητες να είναι πετυχημένη η πράξη, είναι περισσότερες από το να είναι αποτυχημένη.

 

Κατά την άποψη πολλών (με αυτή συμφωνώ και γω), το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και για τις κατ’ ιδίαν μετοχές. Δηλαδή, η υπέρβαση του Υψηλού 20 ημερών μιας μετοχής, θα μπορούσε να σημαίνει μία ικανοποιητική ανοδική ισχύ της.

 

Μπορείτε να δείτε όλα τα στατιστικά στοιχεία του “απόλυτου συστήματος” εδώ, καθώς και άλλα στατιστικά στοιχεία της αγοράς, εδώ.

 

Αντίθετα απ’ ότι διαβάζουμε σε άλλους σχολιαστές της αγοράς, το ότι η αξία συναλλαγών παραμένει χαμηλή, όλες αυτές τις μέρες, το βρίσκουμε ως θετικό. Σήμερα, η αξία έφτασε στα € 49 εκατομμύρια και έτσι υποχωρεί και ο μέσος όρος από την αρχή του έτους, σε € 114,4 εκατομμύρια (δείτε εδώ). Το βρίσκουμε θετικό, επειδή σημαίνει ότι, το ευρύτερο κοινό έχει αποβάλει μεγάλο μέρος του φόβου που επικράτησε στις πρώτες μέρες της πτώσης. Δεν είναι ακόμη αποφασισμένο για αγορές, όμως, το ζητούμε σ’ αυτή τη φάση είναι να μην υποχωρήσει η αγορά.

 

Τα ίδια περίπου συμβαίνουν και στο εξωτερικό. Η μετοχή της Deutsche Bank σήμερα ανέβηκε (δείτε εδώ), ενώ ανοδική είναι και η μετοχή της Bank of America (εδώ), τουλάχιστον μέχρι τις 7:30 μμ.

Τα μεγάλα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι οι επενδυτές δείχνουν να έχουν “ηρεμήσει” μετά τα γεγονότα των δύο προηγούμενων εβδομάδων στον τραπεζικό κλάδο, ενώ μια ενδιαφέρουσα άποψη που αναδημοσιεύει το bankingnews (δείτε εδώ) αναφέρει ότι, όταν  θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023, οι επενδυτές θα δουν πόσο λάθος είναι οι εκτιμήσεις.

Είναι βέβαια γνωστή η τάση του συγκεκριμένου site να χρησιμοποιεί πομπώδεις εκφράσεις, ενώ, από την άλλη μεριά είναι παροιμιώδης η …σταθερότητα των προβλέψεών του για την κατεύθυνση των χρηματιστηριακών δεικτών. Εν τούτοις, θα πρέπει να διαβάζουμε και να αξιολογούμε μόνοι μας, αυτά που γράφει.

Στο συγκεκριμένο σημείο, ο αναλυτής δεν έχει άδικο. Το σημείο αυτό το αναφέρουμε επί μήνες και αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για την πορεία της αμερικανικής αγοράς, ενώ δε γνωρίζουμε το πώς μια πτώση ή στασιμότητα θα επηρεάσει τις υπόλοιπες αγορές, μεταξύ των οποίων και την ελληνική.

 

Κσταλήγουμε να πιστεύουμε, όντως, θα υπάρξει επίδραση, πολύ περισσότερο δε καθώς προηγήθηκε το τραπεζικό “επεισόδιο” (αποφεύγουμε να το χαρακτηρίσουμε ως κρίση, επειδή δεν ήταν κρίση). Όμως, μετά απ’ αυτό, η ελληνική αγορά είναι περισσότερο ευαίσθητη σε ότι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη. Πριν από 8 ή 6 ή 4 μήνες, δεν ήταν. Σήμερα είναι. Και θα πρέπει να περάσει ικανοποιητικό διάστημα, πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα και “εκλογική ηρεμία”, ώστε αυτή η επίδραση της αγοράς των ΗΠΑ προς την ελληνική, να μειωθεί και πάλι.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που μας βλέπετε κάπως “μαζεμένους” και στο ερώτημα, τί να κάνουμε, εξακολουθούμε να απαντούμε, “προς το παρόν, τίποτα και ας παρακολουθούμε την κίνηση του απόλυτου συστήματος”.

 

Διαβάστε ένα σύντομο άρθρο για τον ανεκδιήγητο Ευμορφίδη (εδώ). Είναι τραγικά όσα συμβαίνουν. Η αγορά δεν έχει ανάγκη απ’ αυτούς τους επιχειρηματίες. Η αγορά έχει ανάγκη από εταιρίες που σέβονται τον εαυτό τους και τους μετόχους τους.

 

Θα επανέλθουμε αύριο.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text