Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι εκλογές. Οι κίνδυνοι και η στρατηγική.

Οι εκλογές. Οι κίνδυνοι και η στρατηγική.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε σχόλιό μας κατά τις προηγούμενες μέρες, εξηγήσαμε το “εκλογικό ρίσκο” αυτής της περιόδου, ενώ παραθέσαμε τις απόψεις μας, για τους λόγους που αυτό το “ρίσκο”, δεν υφίσταται, ή δεν θα πρέπει να δίδεται μεγάλη σημασία. Δείτε το σχόλιό μας, εδώ.

Όμως, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, το τί λέμε εμείς, δε μετράει τόσο. Μετράει αυτό που λέει η αγορά. Και η αγορά, λογίζει το εκλογικό ρίσκο και αντιδρά απέναντι σ’ αυτό.
(Βέβαια, η ίδια η αγορά, δηλαδή αυτό το γενικό σύνολο των ντόπιων ή ξένων επενδυτών, ποτέ δεν απολογείται, όπως είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε εμείς απέναντί σας, ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κάθε λογής επενδυτών, κινούνται με τα “λεφτά των άλλων” -βέβαια και μεις, δεν κινούμαστε με δικά μας κεφάλαια, αλλά έχουμε δώσει δείγματα γραφής, για το πόσο υπολογίζουμε τα δικά σας λεφτά).

 

Σήμερα, ενώ ξεκίνησε ανοδικά, η αγορά υποχώρησε ευθύς μόλις ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών (21/5/2023).

Γιατί υποχώρησε η αγορά σε εκείνο ακριβώς το σημείο; Δε γνωρίζαμε ότι, κάποια στιγμή, μέσα στην άνοιξη, θα γίνονταν εκλογές;

Το γνωρίζαμε. Όμως, υπάρχει ένας αριθμός (μικρών και μεγάλων, ιδιωτών και θεσμικών) που είχαν αποφασίσει την έξοδό τους από την αγορά, την ημέρα προκήρυξης των εκλογών.

 

Είναι σωστή κίνηση αυτή;

Έχει μια λογική, ιδίως για μερικούς που είναι μαθημένοι στις γρήγορες κινήσεις. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι λανθασμένη ή σωστή. Κάποια στιγμή θα το μάθουμε όμως.

 

Υπάρχει λογική στο να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης;

Σαφώς και υπάρχει. Ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει μια “νευρικότητα” στις διεθνείς αγορές, αλλά και θεμελιώδεις λόγοι για να υποχωρήσουν (αυτές, οι διεθνείς αγορές) πιο κάτω.

 

Θα βρεθεί ο Γενικός Δείκτης κάτω από το σημερινό επίπεδο;

Εκτιμούμε ότι είναι αρκετά πιθανό. Το ατυχές είναι ότι, η προκήρυξη των εκλογών μας βρίσκει: α) μετά από ένα τραγικό δυστύχημα που ενδεχομένως αποδυνάμωσε τη κυβέρνηση (στις πολιτικές κρίσεις, χρησιμοποιούμε την οπτική της αγοράς), β) μετά από ένα πολύ έντονο διεθνές χρηματιστηριακό επεισόδιο (αναφερόμαστε στο ζήτημα των τραπεζών, αυτής της περιόδου) και γ) σε μία φάση κατά την οποία θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου στις διεθνείς αγορές, τα οποία αναμένεται να μην προκαλέσουν ενθουσιασμό.

Δε θα μας εξέπληττε μάλιστα, αν ο δείκτης υποχωρούσε (προσωρινά) και κάτω από τις 1.000 μονάδες, κάτι που, πριν από πέντε εβδομάδες, θα θεωρούσαμε ως πολύ δύσκολο να συμβεί.

 

Υπάρχει κίνδυνος πτωτικής διάσπασης του ΚΜΟ-200 ημερών;

Σαφώς και υπάρχει. Μέχρι την 21η Μαΐου θα γίνουν 33 συνεδριάσεις. Στο διάστημα αυτό, η τιμή του ΚΜΟ-200, το περισσότερο που μπορεί να κερδίσει είναι περίπου 24 μονάδες, δηλαδή να φτάσει τις 825 μονάδες. Άρα, μιλάμε για ένα περιθώριο πτώσης 86 μονάδων στο Γενικό Δείκτη, ή -8,4%.

Βέβαια, στη διάσπαση, θα δώσει σήμα εξόδου ο “απλός ΚΜΟ-200” και ενδεχομένως η παραλλαγή “ΚΜΟ-200 και Υψηλό-Χαμηλό 20 ημερών”. Από την πλευρά μας, δε μπορούμε ακόμη να εκφραστούμε για το τί θα ακολουθήσουμε σε μία περίπτωση διάσπασης του ΚΜΟ-200. Αν χρειαστεί να γίνει, θα γίνει έγκαιρα, όπως κάθε φορά.

Πάντα πιστεύαμε ότι το “σύστημα” θα αντέξει και δε θα υπάρξει κίνδυνος εξόδου, όμως τα πράγματα μπορεί να έρθουν αλλιώς.

 

Ποιό είναι το χειρότερο εκλογικό σενάριο (για την αγορά);

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το χειρότερο σενάριο για τη χρηματιστηριακή αγορά θα είναι να έχει υποχωρήσει ο Δείκτης μέχρι την 21η Μαΐου και τελικά, οι κάλπες να μην αναδείξουν κυβέρνηση. Εκεί μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αν και μπορεί, σε περίπτωση δημιουργίας ενός ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού, η όλη εξέλιξη, να αποβεί θετική για τη χώρα, την οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά.

 

Και το αμέσως χειρότερο εκλογικό σενάριο (για την αγορά);

Θα ήταν, να έχει υποχωρήσει ο ΓΔ, να μην εκλεγεί κυβέρνηση, να μην επιτευχθεί συμφωνία συνεργασίας και να οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Αυτό, ίσως θεωρηθεί ως θετικό, αφού η χώρα, στις δεύτερες εκλογές θα αποκτήσει κυβέρνηση και τα πάντα θα επανέλθουν στην ομαλότητα. Συμφωνούμε με την οπτική αυτή, αν και θα πρόκειται για μια δοκιμασία που θα πάει την οικονομία και την αγορά, πίσω.

Βέβαια, υπάρχει και το πολύ χειρότερο σενάριο, δηλαδή να μην υπάρξει κυβέρνηση, ούτε και μετά τις δεύτερες εκλογές, οπότε θα πρέπει να πάμε για τρίτες εκλογές. Όμως, νομίζω ότι στην περίπτωση αυτή, δε θα υπάρξει επίδραση στην αγορά, επειδή ό,τι θα ήταν να γίνει, θα έχει γίνει.

 

Είναι βέβαιο ότι η αγορά θα επηρεαστεί από τις εκλογές, με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω;

Βέβαιο δεν είναι τίποτα στις αγορές. Απλά, είναι ιδιαίτερα πιθανό. Πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πορεία της αγοράς ή να την “κρατήσουν” σε ικανοποιητικά επίπεδα, με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, θα μπορούσαν να προέλθουν από τις αγορές του εξωτερικού (δίνουμε λίγες πιθανότητες), ή από τον τομέα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Είναι θετικό το γεγονός ότι, μέχρι τότε, θα έχουν γίνει αρκετές γενικές συνελεύσεις, ενώ θα έχουν ανακοινωθεί και αρκετά αποτελέσματα του α’ τριμήνου (Προσοχή! Φέτος, κατά πάσα πιθανότητα, οι εταιρίες δε θα υποχρεωθούν να δημοσιεύσουν στοιχεία αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο).

Παράλληλα, καθώς η αγορά μας είναι -αντικειμενικά- φτηνή, θα μπορούσαν να υπάρξουν εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

 

Και τί στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος;

Ξέρουμε ότι, πολλοί είχαν μπει στον “πειρασμό” και ρευστοποίησαν, ή άλλοι ρευστοποίησαν λόγω του τραπεζικού επεισοδίου και δεν αγόρασαν ακόμη. Κάποιοι θα φοβηθούν και ρευστοποιήσουν. Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε επενδυτής, έχει διαφορετική σχέση με το ρίσκο.

Παρά το ότι, για λόγους εκφοβισμού των εκλογέων, το σύνθημα “πρόκειται για τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων 10 έως 50 ετών” (βάλτε ότι νούμερο θέλετε), κατά την άποψή μας, δεν πρόκειται για τις πιο κρίσιμες εκλογές. Θα είναι απλά εκλογές. Όπως αυτές που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, και όπως αυτές που λογικά δε θα πρέπει να επηρεάζουν την πορεία μιας χρηματιστηριακής αγοράς, όπως γίνεται σε κράτη με ισχυρές θεσμικές δομές. (Σκέφτομαι ότι θα είχε ενδιαφέρον να κάναμε μια έρευνα για το πώς επιδρούν οι εκλογές στους χρηματιστηριακούς δείκτες άλλων κρατών). Όπως σημειώναμε και στο πρόσφατο άρθρο μας (δίνουμε το λινκ πιο πάνω), η δική μας εκτίμηση είναι ότι οι εκλογές, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο (κάποιων μηνών) δε θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς. Η χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζεται από την πορεία της οικονομίας, την πορεία των διεθνών αγορών και των κερδών των επιχειρήσεων.

Εμείς, θα ακολουθήσουμε τα σήματα του απόλυτου συστήματος. Μέχρι το τέλος Απριλίου, δηλαδή 14 συνεδριάσεις πριν από την εκλογική αναμέτρηση, θα ανακοινώσουμε την παραλλαγή που θα ακολουθήσουμε και θα εξηγήσουμε τους λόγους της απόφασής μας.

 

Καλό σας βράδυ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text