Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Oι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν τις επιχειρήσεις για τα παχυλά κέρδη τους

Oι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν τις επιχειρήσεις για τα παχυλά κέρδη τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι κεντρικές τράπεζες στρέφουν την προσοχή τους στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον υψηλό πληθωρισμό ως δικαιολογία για να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των τιμών ενέχουν τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν μόνιμες πιέσεις στο κόστος.

Τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών επιχειρήσεων άγγιξαν πέρυσι το υψηλότερο επίπεδο από τα χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με οικονομολόγους του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης Amherst.

Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης γνώρισαν την τελευταία διετία τη μεγαλύτερη αύξηση κερδοφορίας από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής τράπεζας Natixis.

«Η αύξηση της ζήτησης σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν ήταν και τόσο ευαίσθητοι στις αυξήσεις των τιμών όταν τελείωσαν τα lockdowns. Επομένως, οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τον υψηλό πληθωρισμό για να αυξήσουν τα κέρδη τους», αναφέρει ο Dirk Schumacher της Natixis.

H προσοχή στα πιο παχυλά περιθώρια κέρδους σηματοδοτεί στροφή για τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι ανησυχούσαν για τον κίνδυνο μίας ανοδικής σπείρας μισθολογικών αυξήσεων αντίστοιχης με τη δεκαετία του 1970, στο πλαίσιο της οποίας οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος του εργατικού δυναμικού.

«Μέρος των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων ενδεχομένως να οφείλεται στη μεγαλύτερη ισχύ των επιχειρήσεων στην αγορά», ανέφερε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Η Esther Lynch, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορικών συνδικάτων εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι κεντρικές τράπεζες επιτέλους συνειδητοποιούν ότι ο πληθωρισμός καθοδηγείται από τα κέρδη και όχι από τους μισθούς. «Οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές στον κλάδο ενέργειας και τροφίμων, έχουν πυροδοτήσει πληθωρισμό καθώς χρησιμοποίησαν τα προβλήματα στην προσφορά για να καλύψουν τις αυξήσεις των τιμών τους».

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επικρίθηκε που αγνόησε το θέμα αυτό στη διάρκεια της κατάθεσής του στο Κογκρέσο αυτό το μήνα. «Η Fed δεν μπορεί να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τον επιχειρησιακό μοντέλο της Wall Street. Όμως, θα μπορούσε να αναφερθεί σε αυτό», είπε η Sherrod Brown, πρόεδρος της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Αντίστοιχα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, είχε καλέσει τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τις αυξήσεις των τιμών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν υψηλό πληθωρισμό.

Στη Γερμανία, η συμπεριφορά των VW, BMW και Daimler, που έχουν ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ το τελευταίο έτος, έδειξε πως τα προβλήματα προσφοράς σε συνδυασμό με την ανθεκτική ζήτηση ώθησαν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Εν μέσω έλλειψης σε ημιαγωγούς, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εστίασαν στην παραγωγή μεγαλύτερων αυτοκινήτων, καθώς και σε ηλεκτρικά οχήματα. Αυτά είναι πιο ακριβά και πιο κερδοφόρα, καθώς μπορούν να πωληθούν σε πιο πλούσιους.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πόσο καιρό οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές καθώς το ενεργειακό κόστος καθώς και το κόστος άλλων πρώτων υλών έχουν υποχωρήσει.

Ήδη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στη χαμηλότερη ζήτηση που προκλήθηκε από τα υψηλότερα επιτόκια και την χρησιμοποίηση των άφθονων αποθεμάτων τα οποία συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text