Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κόλινς (Fed): Λογικό να έχουμε άλλη μία αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια

Κόλινς (Fed): Λογικό να έχουμε άλλη μία αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

H αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έκανε δύσκολο να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάλληλη πολιτική όσον αφορά στα επιτόκια, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Σούζαν Κόλινς, ωστόσο, άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας φαίνεται λογική, σύμφωνα με την ομιλία της σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων, την οποία επικαλείται το Marketwatch.

«Προς το παρόν αναμένω κάποια μέτρια πρόσθετη αυστηροποίηση της πολιτικής και στη συνέχεια να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτού του έτους», είπε h Κόλινς, συμφωνώντας με τη μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις τους που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Κόλινς τόνισε ότι αυτή η πρόβλεψη «εξισορροπεί εύλογα τον κίνδυνο η νομισματική πολιτική να μην είναι αρκετά περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό και τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί η δραστηριότητα περισσότερο από όσο χρειάζεται για την αντιμετώπιση των αυξημένων πιέσεων στις τιμές».

Η Κόλινς αποκάλεσε τον εαυτό της «ρεαλιστικά αισιόδοξη» λέγοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει δρόμος για τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς την διολίσθηση σε σημαντική ύφεση.

Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, προσέθεσε.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σημάδια μεγαλύτερης ισχύος στην οικονομία από ό,τι αναμενόταν ευρέως. Αυτή η ισχύς μπορεί να αντανακλά το γεγονός ότι η πολιτική επιτοκίων δεν εισήλθε σε «πλήρως περιοριστικό έδαφος» μέχρι το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους και ίσως είναι πολύ νωρίς για να δούμε τις πλήρεις επιπτώσεις της στη δραστηριότητα.

Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης στην αγορά εργασίας, σχολίασε.

Ενώ η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 400.000 ανά μήνα μέχρι στιγμής φέτος, ένα μεγάλο μέρος της ανόδου προήλθε από τομείς που εξακολουθούν να «καλύπτουν» τις απώλειες από τις αρχές της πανδημίας.

Καθώς αυτή η διαδικασία φτάνει στο τέλος της, η Κόλινς βλέπει μια μετριοπάθεια στις προσλήψεις, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των πιέσεων στους μισθούς.

Το άγχος για τις τράπεζες από την ταχεία κατάρρευση της Silicon Valley Bank πιθανότατα θα τις οδηγήσει να υιοθετήσουν μια κάπως πιο συντηρητική προοπτική και να ενισχύσουν τα πρότυπα δανεισμού συμπλήρωσε η αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομίας και στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, είπε, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας πως «αυτές οι εξελίξεις μπορεί να αντισταθμίσουν εν μέρει την ανάγκη για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων».

 

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text