Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές εξοπλισμού για μικροτσίπ

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές εξοπλισμού για μικροτσίπ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές εξοπλισμού για μικροτσίπ

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αναμένεται να αφορούν 23 τύπους εξοπλισμού για την κατασκευή προηγμένων μικροτσίπ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών ως προς τις εξαγωγές εξοπλισμού για την κατασκευή μικροτσίπ, μετά την παρόμοια αναγγελία της Ολλανδίας στις αρχές του μήνα, που επικρίθηκε έντονα από την Κίνα.

«Το μέτρο έχει σκοπό να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποφυγή της χρήσης τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της διεύθυνσης ελέγχου εξαγωγών στο υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο αυτό, ανέφερε εξάλλου μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αναμένεται να αφορούν 23 τύπους εξοπλισμού για την κατασκευή προηγμένων μικροτσίπ, σύμφωνα με το υπουργείο, που αναμενόταν να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στον Τύπο εντός της ημέρας.

Τα μέτρα πιθανόν θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο, κατά πληροφορίες ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον στρατηγικής σημασίας τομέα των μικροτσίπ, απαραίτητων για την κατασκευή smatphones, συνδεδεμένων αυτοκινήτων, αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε σκληρή μάχη όσον αφορά την κατασκευή μικροκυκλωμάτων και, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, η Ουάσινγκτον πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις κυρώσεις σε βάρος κινεζικών κατασκευαστριών μικροτσίπ.

Μπροστά στους αμερικανικούς περιορισμούς, η Κίνα ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 πως προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως θέτει σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού σε διεθνές επίπεδο.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε από τη δική της πλευρά ότι θα προχωρήσει επίσης στην επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογιών για την κατασκευή ηλεκτρονικών για λόγους «ασφαλείας», έπειτα από αμερικανικές πιέσεις.

Η κυβέρνηση της Κίνας επέκρινε έντονα την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, απόρροια κατ’ αυτην της προσπάθειας της Δύσης να διατηρήσει την «ηγεμονία» της.

 

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text