Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η σημερινή συνεδρίαση, δεν ήταν σπουδαία, ήταν όμως σημαντική.

Η σημερινή συνεδρίαση, δεν ήταν σπουδαία, ήταν όμως σημαντική.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή συνεδρίαση, μπορεί να μην ήταν “σπουδαία”, όμως, ήταν σημαντική:

- Ήταν η 4η ανοδική κατά τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις.

- Ήταν η 3η συνεχόμενη ανοδική.

- Η αξία των συναλλαγών έφτασε στα € 91 εκατομμύρια, έναντι περίπου € 70 εκατομμυρίων που ήταν ο μέσος όρος των προηγουμένων πέντε συνεδριάσεων.

- Υπήρξαν 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών και 57 σταθερών ή χωρίς κίνηση.

- Η αγορά ήταν ήρεμη και δεν υπήρξαν διακυμάνσεις.

 

Ξανασκέφτομαι το ζήτημα του πολιτικού ρίσκου, το οποίο μας απασχόλησε τελευταία και για το οποίο γράψαμε αρκετά.

 

Μετά από συζητήσεις που είχα με συνδρομητές, θέλω να εκφράσω δύο σκέψεις:

 

α) Ξέφυγε από τον κίνδυνο η αγορά, μετά και τη σημερινή ανοδική συνεδρίαση; Κατά την άποψή μας, όχι. (Επίσης κατά την άποψή μου, κακώς θεωρούμε ότι υφίσταται πολιτικό ρίσκο -έχουμε ήδη αναφερθεί σ’ αυτό- όμως εφόσον η ευρύτερη αγορά πιστεύει ότι αυτό υφίσταται, θα πρέπει να λειτουργήσουμε πάνω σ’ αυτή τη λογική). Το πολιτικό ρίσκο, θα εξαλειφθεί, όταν υπάρξει κυβερνητική (όχι πολιτική, αλλά κυβερνητική) ομαλότητα στη χώρα.

 

β) Επί χρόνια υποστηρίζουμε ότι η αγορά μας εισήλθε σε ένα νέο μακροχρόνιο (πολυετή) ανοδικό κύκλο. Αυτό έχετε κουραστεί να το διαβάζετε. Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου (αν θεωρήσουμε ότι ξεκίνησε στο 2016-2017) συνέβησαν πολλά απρόσμενα και σοβαρά γεγονότα: Η πανδημία (μοναδικό, σπάνιο και σχετικά άγνωστο φαινόμενο), ο πόλεμος στην Ουκρανία (που τελικά αποδείχθηκε ως η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο), ο πληθωρισμός (ένα φαινόμενο ξεχασμένο που ανέτρεψε τα πάντα), ο αποσυντονισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων, η ενεργειακή κρίση, τραπεζικές κρίσεις και τόσα άλλα. Όλα αυτά ήταν σοβαρότατα -σε διεθνές επίπεδο- και ανατρεπτικά.

Κάθε φορά, η αγορά (όπως οι αγορές σε όλο το κόσμο) αντιδρούσε με πανικό, ωσάν να μην υπάρχει αύριο. Και κάθε φορά, οι δείκτες επέστρεφαν σε όλο και υψηλότερα σημεία. Άλλες φορές γρήγορα, άλλες φορές πιο αργά, όμως σε διάστημα μερικών μηνών, ο Γενικός Δείκτης επέστρεφε πιο δυνατός. Και τελικά, όσοι ρευστοποίησαν και άργησαν να επανατοποθετηθούν, έκαναν λάθος.

Μετά από τόσα που έχουμε περάσει και τη στιγμή που η ελληνική οικονομία κινείται δυναμικά, πιστεύουμε ότι αν ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, ή ο οποιοσδήποτε, κινούμενοι με τις δικές τους προθέσεις και προστατεύοντας τα δικά τους συμφέροντα, δε μπορούν να σχηματίσουν Κυβέρνηση, θα καταρρεύσει η αγορά; Ή ότι θα βλαφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Όχι, αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει.

 

Αυτά προς το παρόν. Μην ξεχνάτε την εκδήλωση της Κυριακής. Δείτε εδώ:

 

“Η φιλοσοφία της (μελετημένης) μακροχρόνιας χρηματιστηριακής επένδυσης. Πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας” (εκδήλωση του Χ&Α) - Διαβάστε το κείμενο, εδώ.

 

Πολλοί από εσάς, είχατε εκφράσει ερωτήματα, σχετικά με το πώς δουλεύει το “χαρτοφυλάκιο σταθερών καταβολών”. Εδώ θα είναι μια ευκαιρία να το δούμε αναλυτικά.

 

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα υπάρξουν και νέες προδημοσιεύσεις. Δείτε εδώ.

 

Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε όλοι!



 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text