Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | Ελβετία: Σε χαμηλό τριμήνου τον Μάρτιο ο πληθωρισμός

Ελβετία: Σε χαμηλό τριμήνου τον Μάρτιο ο πληθωρισμός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελβετία: Σε χαμηλό τριμήνου τον Μάρτιο ο πληθωρισμός

Μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελβετία τον Μάρτιο, μια πτώση, ωστόσο, ου μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετή προκειμένου η κεντρική τράπεζα της χώρας, SNB, να μην αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούνιο.

Οι τιμές καταναλωτή εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 2,9% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Στοιχείων. Η διάμεση εκτίμησε σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ήταν για πληθωρισμό 3,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε στο 2,2%.

Ο πληθωρισμός παραμένει πια άνω του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας για πάνω από έναν χρόνο - παρά το γεγονός ότι είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της SNB, ο δείκτης θα παραμείνει άνω του στόχου έως και το 2025.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η SNB, με επικεφαλής τον πρόεδρο Thomas Jordan, προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά τις αναταράξεις στην αγορά μετά την - με κρατική διαμεσολάβηση - εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Με μια εξαρετικά "σφιχτή" αγορά εργασίας, η Ελβετία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σπιράλ αύξησης τιμών και μισθών.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text