Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Η εταιρία σε φάση ανάπτυξης των οικονομικών της μεγεθών

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Η εταιρία σε φάση ανάπτυξης των οικονομικών της μεγεθών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Η εταιρία σε φάση ανάπτυξης των οικονομικών της μεγεθών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

 

Η εταιρία σε φάση ανάπτυξης των οικονομικών της μεγεθών

 

Δυναμικά ξεκίνησε το α΄τρίμηνο του 2023, για τον Όμιλο Fourlis, καθώς η ζήτηση επανέρχεται στην κανονικότητα και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εξομαλύνονται. Κατά την ενημέρωση αναλυτών, η διοίκηση επισήμανε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις τιμών στα καταστήματα ΙΚΕΑ -υπό την προϋπόθεση ότι τα κόστη δεν θα αυξηθούν περεταίρω-  καθώς το 80% των προβλημάτων στα καταστήματα ΙΚΕΑ (ελλείψεις και καθυστερήσεις προϊόντων), έχουν επιλυθεί ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

 

Ο επενδυτικός σχεδιασμός του Ομίλου, στοχεύει στην αύξηση του κύκλου εργασιών στα € 750 εκατομμύρια έως το 2025 και στην αύξηση του περιθωρίου EBIT, στο 8%, από 2,5% σήμερα. Για την επίτευξη του στόχου, η διοίκηση δρομολογεί την υλοποίηση των παρακάτω επενδύσεων.

ΙΚΕΑ: Προγραμματίζεται η ανακατασκευή των μεγάλων καταστημάτων σε μεσαία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Επίσης, σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες, που δραστηριοποιείται ο Όμιλος (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο), πρόκειται να ανοίξουν 5 νέα καταστήματα μεσαίου μεγέθους και 10 καταστήματα μικρού μεγέθους μέσα στην επόμενη πενταετία. Μέχρι το 2025, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει τα € 450 εκατομμύρια (+41,7% σε σχέση με το 2022).

Intersport: Προγραμματίζονται ανακαινίσεις και ανακατασκευές στα καταστήματα, έτσι ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και πιο αποδοτικά. Μέχρι στιγμής, ο Όμιλος αριθμεί 105 καταστήματα και ο στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να φτάσει στα 120, με σύμμαχο τα brand Nike και Adidas, που του προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Υπενθυμίζουμε ότι την 30/12/2022, ανακοινώθηκε η πώληση των δικαιωμάτων χρήσης του brand “The Athlete’s Foot” (14 καταστήματα) στην Ελλάδα, με το τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται στα € 4 εκατομμύρια. Ο κύκλος εργασιών της δραστηριότητας ήταν περίπου € 10 εκατομμύρια. Λίγες μέρες αργότερα, η διοίκηση ανακοίνωσε την πώληση της δραστηριότητας “Intersport” στην Τουρκία (12 καταστήματα) με τίμημα € 1,5 εκατομμύριο. Οι πωλήσεις της δραστηριότητας το 2022, ήταν € 12,8 εκατομμύρια με μηδενικά κέρδη προ φόρων. Συνεπώς, ο Όμιλος χάνει από αυτές τις δραστηριότητες, πωλήσεις περίπου € 23 εκατομμυρίων (ή αλλιως το 4,5% του συνολικού κύκλου εργασιών ή το 12,5% του κύκλου εργασιών των αθλητικών ειδών). Εντούτοις κερδίζει, από την μείωση του κόστους. Μέχρι το 2025, αναμένεται κύκλος εργασιών να φτάσει τα € 250 εκατ. (35,6% σε σχέση με το 2022).

Holland & Barrett: Πρόσφατα λειτούργησαν τα τρία πρώτα καταστήματα του κλάδου και ο στόχος είναι η λειτουργία 100 με 120 φυστικά κατάστημα στην Ελλάδα, στην Ρουμανία και στην Βουλγαρία, την επόμενη πενταετία. Ο στόχος για το 2025, είναι ο κύκλος εργασιών να φτάσει τα € 50 εκατομμύρια.

 

Ωστόσο, στο παραπάνω στόχο (κύκλος εργασιών € 750 εκατομμυρίων μέχρι το 2025), η διοίκηση δεν έχει αναφέρει την συμβολή της Trade Estate, στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία. Σχετικά, με αυτό τον τομέα, η είσοδος της εταιρίας, δρομολογείται για το β΄εξάμηνο του 2023, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα € 250 εκατομμυρίων (έχει ήδη επενδύσεις σε ακίνητα €303,6 εκατομμυρίων) για την αγορά επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics. Δείτε την οικονομική έκθεση της θυγατρικής, εδώ.

 

Επισημάνσεις για τα αποτελέσματα 2022:

 

Η διοίκηση πέτυχε τον στόχο της, για το 2022, καθώς έφτασε τον κύκλο εργασιών στα € 501,4 εκατ. (είχε εκτιμήσει κύκλο εργασιών € 500 εκατ.) πετυχαίνοντας αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται, ότι στα έσοδα πωλήσεων συμπεριλαμβάνονται € 6,1 εκατομμύρια έσοδα από ενοίκια (σελ. 205, εδώ). Παράλληλα, η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα € 19,7 εκατομμύρια, η οποία επωφελήθηκε από κέρδη ύψους € 8,4 εκατομμυρίων, που αφορούν σε κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας επενδυτικών ακινήτων. Συνεπώς, η οργανική κερδοφορία του Ομίλου, ήταν € 11,3 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρόβλεψη μας για τις πωλήσεις του 2022, ήταν € 500 εκατομμύρια, ενώ για τα κέρδη ήταν € 16 εκατ. (μη συμπεριλαμβανομένων των κερδών από αναπροσαρμογή αξίας).

 

Στις επιμέρους δραστηριότητες του Ομίλου, ο κλάδος των αθλητικών ειδών κατέγραψε ζημιές προ φόρων, λόγω του αυξημένου κόστους πωληθέντων και των λειτουργικών δαπανών. Παράλληλα, ο κλάδος των ΙΚΕΑ, διπλασίασε την κερδοφορία προ φόρων και διατήρησε το περιθώριο EBITDA, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το περσινό (11,3% από 11,6%). Δείτε αναλυτικά πίνακα με την εξέλιξη των μεγεθών, εδώ.

 

Τέλος, ο καθαρός δανεισμός, την 31/12/2022, έφτασε τα € 201,3 εκατομμύρια, από αυτά τα € 102,5 εκατ. αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες λιανικής και τα € 98,8 εκατ. αφορούν στην δραστηριότητα της Trade Estate.  Δείτε στην σελίδα 281, την ανάλυση ευαισθησίας επιτοκίου, εδώ.

 

Εκτιμήσεις και χρηματιστηριακή πορεία:

 

Η άποψη μας για την εταιρία και την μετοχή είναι εξαιρετική (κατηγορία “Top 25”) γι’ αυτό και  είναι μια από τις τέσσερις μετοχές που έχουμε στο εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο του “Απόλυτου Συστήματος”. Εκτιμούμε ότι η διοίκηση θα πετύχει τους στόχους, που έχει θέσει και αυτό θα αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής, η οποία από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, καταγράφει άνοδο 7,2%.

Ως πρώτη εκτίμηση για το 2023, αναμένουμε ότι ο κύκλος εργασιών, θα φτάσει τα € 560 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν από τα € 21 έως τα € 23 εκατομμύρια. Με αυτή την εκτίμηση, η προβλεπόμενη σχέση P/E του Ομίλου, διαμορφώνεται στο  8,1.

Η διοίκηση θα προτείνει την διανομή μερίσματος ύψους € 0,11 ανά μετοχή  (όσο και πέρυσι).

 

Δείτε τον πίνακα στοιχείων για την εταιρία, εδώ.

 

(Ο “ειδικός πίνακας στοιχείων” περιέχει οικονομικά στοιχεία, ιστορικά στοιχεία μετοχής και αποτελεσμάτων, πίνακες αποδόσεων, προβλέψεων κλπ).


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text