Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | SPACE HELLAS: Το υψηλό ανεκτέλεστο έργων θα συμβάλλει στην αύξηση των μεγεθών κατά το (δύσκολο) 2023

SPACE HELLAS: Το υψηλό ανεκτέλεστο έργων θα συμβάλλει στην αύξηση των μεγεθών κατά το (δύσκολο) 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
SPACE HELLAS: Το υψηλό ανεκτέλεστο έργων θα συμβάλλει στην αύξηση των μεγεθών κατά το (δύσκολο) 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPACE HELLAS

 

Το υψηλό ανεκτέλεστο έργων θα συμβάλλει στην αύξηση των μεγεθών κατά το (δύσκολο) 2023

 

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 24,5%, στα € 128,6 εκατομμύρια και αύξηση καθαρών κερδών κατά 8,7%, στα € 5,0 εκατομμύρια, εμφάνισε ο Όμιλος Space Hellas, το 2022.

Όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αποτυπώθηκαν τα 2/3 του ετήσιου κύκλου εργασιών με το τελευταίο τρίμηνο να αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Η υλοποίηση  σημαντικού μέρους των έργων που έχουν αναληφθεί οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και αντανακλαστικά σε σημαντική αύξηση του κόστους από προμηθευτές. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 17,6% από 19,8% το 2021.

Σημειώνεται ότι, λόγω της φύσης των έργων που αναλαμβάνει η εταιρία, παραδοσιακά, στο β΄εξάμηνο κάθε έτους και κυρίως στο δ’΄τρίμηνο, τιμολογείται το μεγαλύτερο μέρος των εκτελεσθέντων έργων.

Στην αύξηση της καθαρής κερδοφορίας (€ 5 εκατ.) συνέβαλαν θετικά τα καθαρά λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης (που προέκυψαν από επιχορηγήσεις, έκτακτα έσοδα, συναλλαγματικές διαφορές κ.α.) ύψους € 6,9 εκατομμυρίων. Εντούτοις, η μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και η παράλληλη αύξηση των δαπανών λειτουργίας, οδήγησαν στην μείωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους στο 3,9% έναντι 4,5% το 2021. Όμως, το καθαρό περιθώριο κέρδους, εξακολουθεί και κινείται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο 2015-2020.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου την 31/12/2022, διαμορφώθηκε στα € 41,4 εκατομμύρια έναντι € 60,5 εκατ. στο α΄εξάμηνο του 2022 και € 33,9 εκατ. την 31/12/2021. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα, έφτασαν στο 1,82% επί των πωλήσεων και συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (3,08% κατά το 2021 και άνω του 3,5% κατά τα προηγούμενα χρόνια). Όμως, εκτιμάται ότι, καθώς ο δανεισμός αυξάνεται και τα επιτόκια κινούνται ανοδικά, οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δανεισμού θα αυξηθούν σημαντικά.

 

Αναφορικά με τις προοπτικές του 2023, η διοίκηση επισημαίνει ότι το φετινό έτος αναμένεται να είναι μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις και αστάθμητους παράγοντες, ενώ παράλληλα προβλέπονται καθυστερήσεις στην προκήρυξη νέων έργων Δημοσίου, λόγω των αναμενόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Ωστόσο, το σημαντικά υψηλό ανεκτέλεστο έργων για το 2023, είναι ικανό να αντισταθμίσει σημαντικό μέρος των παραπάνω προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την αύξηση του ανεκτέλεστου μελλοντικά καθώς, οι εκτιμήσεις για τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και  Επικοινωνιών, αναμένουν ότι θα δημοπρατηθούν έως το 2026, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδόν € 6,5 δισεκατομμυρίων.

Στην Γενική Συνέλευση της εταιρίας, όπου είχε πραγματοποιηθεί την 20/12/2022 και στην οποία είχαμε παρευρεθεί, η διοίκηση αναφερόμενη στις προοπτικές του 2023, επισήμανε ότι, κατά τα φαινόμενα, το 2023 θα είναι -ή, θα μπορούσε να είναι- ακόμη καλύτερο από το 2022. Δείτε εδώ σχετικό μας άρθρο.

 

Όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, η άποψη μας για την εταιρία είναι θετική. Αναγνωρίζουμε ωστόσο δύο αρνητικά χαρακτηριστικά, α) την αύξηση του δανεισμού και β) η μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους. Δείτε εδώ.  Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι, το περιθώριο κέρδους της εταιρίας είναι χαμηλό -από τα χαμηλότερα στον κλάδο της Πληροφορικής. Αυτό δημιουργεί κινδύνους, στην περίπτωση μιας αιφνίδιας διακύμανσης των πωλήσεων, κάτι που μπορεί να μην αναμένεται κατά την επόμενη περίοδο, αλλά που όμως, ως πιθανότητα, είναι πάντα υπαρκτή.

 

Στην οικονομική έκθεση, η διοίκηση αναφέρει ότι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων, αναπόφευκτα θα επηρεάσει τόσο το κόστος διαχείρισης των έργων όσο και το κόστος των επενδύσεων, ωστόσο χρησιμοποιούνται εργαλεία αντιστάθμισης με σκοπό τη διατήρηση του κόστους στα επίπεδα που έχουν προυπολογιστεί. Επίσης, το κόστος δανεισμού λαμβάνεται υπόψη στην τιμολόγηση κάθε έργου. Δείτε στην σελίδα 39, την ανάλυση ευαισθησίας στις αλλαγές των επιτοκίων, εδώ. Με βάση τις εκτιμήσεις τις εταιρίας, για κάθε 1,0% αύξηση του επιτοκίου δανεισμού, η απώλεια επί των κερδών της εταιρίας, φτάνει στις € 440 χιλιάδες.

Σχετικά, με το μικτό περιθώριο κέρδους, εκτιμούμε ότι υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης καθώς ο κύκλος εργασιών θα αυξάνεται με την ανάληψη νέων έργων.

 

Η πρώτη εκτίμηση μας, για τα μεγέθη του 2023, είναι ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν κοντά στα € 145 εκατομμύρια (+13% αύξηση) και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν κοντά στα € 5,8 εκατομμύρια (καθαρό περιθώριο κέρδους 4,0%, το οποίο εξακολουθεί να είναι χαμηλό). Με βάση τη συγκεκριμένη εκτίμηση, η προβλεπόμενη σχέση P/E διαμορφώνεται στο 7,1.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή κινήθηκε έντονα ανοδικά, λίγες μέρες πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων πλησιάζοντας το υψηλό του έτους (€ 6,66 -7/2/2023). Από την αρχή του έτους, η απόδοση της μετοχής είναι 22,2% και από την 31/12/2021 μέχρι σήμερα βρίσκεται σε 6 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

Δείτε τον πίνακα στοιχείων για την εταιρία, εδώ. (Ο “ πίνακας στοιχείων εταιρίας” περιέχει οικονομικά στοιχεία, ιστορικά στοιχεία μετοχής και αποτελεσμάτων, πίνακες αποδόσεων, προβλέψεων κλπ).

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text