Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για τους κινδύνους από τις εταιρείες επενδύσεων στο real estate

ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για τους κινδύνους από τις εταιρείες επενδύσεων στο real estate

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για τους κινδύνους από τις εταιρείες επενδύσεων στο real estate

Τα funds που επενδύουν σε ακίνητα για επαγγελματική χρήση συνιστούν απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τη στιγμή που οι επενδύσεις αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η καθαρή αξία του ενεργητικού των εταιρειών που επενδύουν στο real estate (REITS) έχει υπερτριπλασιαστεί σε πάνω από 1 τρισ.ευρώ τα τελευταία 10 έτη, γεγονός που έχει ενισχύσει την εξάρτησή τους από τις αγορές ακινήτων, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Για το λόγο αυτό και η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί για αναντιστοιχία, καθώς οι επενδυτές έχουν συχνές ευκαιρίες για ανάληψη χρημάτων, ενώ τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία είναι μη ρευστοποιήσιμα. Αυτό μπορεί να καταστήσει τα funds ευάλωτα σε εκροές κεφαλαίων, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αστάθεια αυτή θα μπορούσε να έχει συστημικές επιπτώσεις για το real estate για εμπορική χρήση, κάτι που με τη σειρά του θα επηρέαζε τη σταθερότητα στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ.

relates to ECB Warns of Risks Posed By €1 Trillion Real Estate Funds

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Blackstone Real Estate Income Trust το οποίο χρειάστηκε να περιορίσει τις τοποθετήσεις του καθώς οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια. Οι ανησυχίες για την αγορά real estate θα μπορούσαν ωστόσο να πυροδοτήσουν περαιτέρω εκροές κεφαλαίου.

Η αγορά ακινήτων για εμπορική χρήση δέχθηκε σημαντικό πλήγμα καθώς η πανδημία ευνόησε την τηλεργασία και το ηλεκτρικό εμπόριο. Τώρα όμως που υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές προοπτικές και ανησυχία για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις αυξάνονται και οι κίνδυνοι.

Για το λόγο αυτό και θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες ούτως ώστε τα funds αυτά να διαχειρίζονται τα αυξημένα αιτήματα για ρευστότητα, επισημαίνει η ΕΚΤ.

 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text