Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

 

Για μία ακόμη φορά, θα διαμαρτυρηθούμε και θα καταγγείλουμε την απαράδεκτη καθυστέρηση που εξακολουθεί να υφίσταται στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών. Μέχρι την 4/4/2023, μόλις 34 από τις 146 εισηγμένες εταιρίες, έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα για τη χρήση του 2022. Η αγορά δε μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και δίκαια, με αυτό τον τρόπο. Σε άλλες χώρες, την εβδομάδα αυτή, θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Αν θέλουμε να έχουμε μία σοβαρή χρηματιστηριακή αγορά, θα πρέπει να έχουμε σοβαρούς κανόνες και πρακτικές.

Η Σαράντης (ΣΑΡ), ήταν πάντα μια εταιρία, με σχετικά χαμηλό προφίλ (και όχι ιδιαίτερα προσεγμένες δημόσιες σχέσεις), που διαχρονικά αύξανε τα βασικά οικονομικά της μεγέθη, ενώ η μετοχή της κατέγραφε θετικές αποδόσεις. Κατά το περασμένο έτος, διεκόπη η μακροχρόνια συνεργασία της εταιρίας με την πολυεθνική Estee Lauder, εξέλιξη η οποία οδήγησε τη μετοχή -που επί χρόνια βρισκόταν στην περιοχή των € 8,80 έως € 9,20- σε επίπεδα, ακόμη και κάτω από τα € 6,00. Ήδη, από τα μέσα στου φθινοπώρου, η μετοχή δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Τα αποτελέσματα της εταιρίας (αύξηση πωλήσεων κατά 9,4%, σε € 446 εκατ. και των κερδών κατά 11,9%, σε € 45,4 εκατ.) ήταν ιδιαίτερα θετικά και, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν στην επιστροφή της μετοχής στα παλαιότερα υψηλά επίπεδα. Δείτε το αρχείο στοιχείων της εταιρίας, εδώ.

Για τους λόγους αυτούς επαναφέρουμε τη μετοχή στη λίστα “top-25” (δηλαδή τις μετοχές τις οποίες θεωρούμε ως τις πλέον κατάλληλες για επένδυση), στη θέση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η οποία εξακολουθεί να δείχνει επιχειρηματική και μετοχική αδυναμία.

Παράλληλα, όπως ήταν φυσιολογικό, μετά από τις εξελίξεις, αφαιρέσαμε τη μετοχή της ΦΡΙΓΟ, από την ομάδα των μετοχών, για τις οποίες εκφράζουμε θετική άποψη. Καθώς δε γνωρίζουμε ακόμη, πώς θα διαμορφωθεί το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας, αλλά ούτε και την εξέλιξη της μετοχικής της κατάστασης, εκτιμούμε ότι η μετοχή, παύει να έχει ενδιαφέρον για το ευρύτερο κοινό.

Δείτε τη λίστα των επενδυτικών επιλογών, εδώ.

Κατά το τελευταίο διάστημα, κυκλοφόρησαν φήμες που αναφέρονται σε πρόθεση της διοίκησης του Ομίλου Ιντεάλ, για την έξοδό του από το Χρηματιστήριο. Εκτίμησή μας είναι ότι, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί. Και ως κυριότερο λόγο, θεωρούμε το γεγονός ότι, μεγάλο μέρος των εξαγορών του Ομίλου, χρηματοδοτείται με την έκδοση νέων μετοχών του μέσω της διαδικασίας της συγχώνευσης, υπέρ των ιδιοκτητών των απορροφώμενων εταιριών, οι οποίες ρευστοποιούνται απ’ αυτούς, σε συμφωνημένο χρόνο. Η μέθοδος αυτή είναι εύκολα διαχειρίσιμη, είναι ανέξοδη και δίνει και τη δυνατότητα υπεραξιών, μέσα από το κατάλληλο χειρισμό και την ύπαρξη θετικής συγκυρίας για τη χρηματιστηριακή αγορά -όπως άλλωστε υπάρχει σήμερα. Το σύστημα αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σχέδια μελλοντικής επέκτασης του Ομίλου, τα οποία ακούγονται ότι είναι μεγάλα. Από την άλλη πλευρά, δε βλέπουμε τα οφέλη από μία έξοδο από τη χρηματιστηριακή αγορά, ιδιαίτερα σήμερα, που οι προοπτικές ανόδου του χώρου, είναι ισχυρές.

Μιλώντας, στις 4/4/2023, σε δημοσιογράφους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (είχε κυκλοφορήσει έντονη φημολογία για α.μ.κ. που θα ξεπερνούσε τα € 50 εκατομμύρια). Άλλωστε, μία δεύτερη -και ενδεχομένως μεγάλη- αύξηση κεφαλαίου, μέσα σε διάστημα 4 μηνών (ή η τρίτη, μέσα σε διάστημα 15 μηνών, αν λάβουμε υπόψη και την α.μ.κ. στις αρχές του 2022), χωρίς μάλιστα να έχουν αποδώσει, στην τιμή της μετοχής, οι δύο προηγούμενες, θα ήταν μία επικίνδυνη εξέλιξη. Όμως, απλά και μόνον η συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα, είναι κάτι αρνητικό, αφού φανερώνει ότι, όντως η εταιρία -η οποία μεταβλήθηκε και αναπτύχθηκε σε μέγεθος τόσο γρήγορα- έχει ανάγκη κεφαλαίων. Και όταν μια εταιρία έχει ανάγκη κεφαλαίων, η αγορά αντιδρά. Σε σχολιασμό μας στη σελίδα …, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας, αναφέροντας ότι, η Intrakat, μαζί με την ΑΚΤΩΡ (και τα χρέη του), εξαγόρασε και τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της εταιρίας. Και, ναι μεν, μετά την επίσημη απορρόφηση, τα μεγέθη της εταιρίας θα εμφανίζονται αυξημένα, όμως, αυξημένα θα εμφανίζονται και τα προβλήματα. Ο αρχικός ενθουσιασμός της αγοράς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης, έχει υποχωρήσει. Και αυτό το δείχνει και η εξέλιξη της τιμής της μετοχής.

Δεν είναι κακό όταν, οι βασικοί μέτοχοι, δανείζουν την εταιρία τους, σε δύσκολες στιγμές, ή όταν οι όροι δανεισμού από το “επίσημο” σύστημα, δεν είναι συμφέροντες. Κακό είναι όταν δανείζουν οι βασικοί μέτοχοι, χωρίς να ενημερώνουν, αναλυτικά και συγκεκριμένα, τους υπόλοιπους μετόχους. Κακό είναι όταν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φτάνει σε σημείο να ρωτήσει την εταιρία για το δανεισμό αυτό. Και ακόμη πιο κακό είναι όταν, η εταιρία καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, δεν έδειχνε να έχει κεφαλαιακά προβλήματα και συνεπώς θα μπορούσε να προσφύγει στο τραπεζικό σύστημα. Και, τέλος, το ακόμη μεγαλύτερο κακό -που φτάνει και στο απαράδεκτο- είναι όταν η εταιρία, ενώ έχει αρνητικό “καθαρό δανεισμό” (δηλαδή, το ταμείο της έχει περισσότερα χρήματα από το συνολικό δανεισμό της), αυτή εξακολουθεί να οφείλει στους βασικούς μετόχους της και να πληρώνει τόκους (που φαίνονται “αλμυρούτσικοι”) προς αυτούς. Το ζήτημα αποκαλύφθηκε από τον Νίκο Καρούτζο, του bankingnews (δείτε εδώ). Περιμέναμε καλύτερα πράγματα από την Κρι Κρι. Όλα αυτά -τα οποία στο τέλος γίνονται γνωστά- τελικά παίζουν ρόλο στην παρουσία της εταιρίας και την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Και βέβαια, τη θετική φήμη, ενώ είναι πολύ δύσκολο για να την αποκτήσεις, τη χάνεις πολύ εύκολα.

Είχαμε την -πολύ ενδιαφέρουσα- εμπειρία της επίσκεψης ενός από τα εργοστάσια της εταιρίας Ελληνικά Καλώδια, μέλος του Ομίλου Cenergy. Συγκεκριμένα, επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο στο Σουσάκι Κορίνθου (πρώην Fulgor), το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα -και μεγαλύτερα- στον κόσμο στον τομέα της κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης. Το εργοστάσιο είναι εντυπωσιακό. Όμως, ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση, σχηματίζεται όταν κάποιος βλέπει τις προσεκτικές -και παράλληλα ταχείες- διαδικασίες για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας, αλλά και τη βελτίωση της τεχνολογίας των καλωδίων, που θα επιτρέψουν την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή της εταιρίας στον “αγώνα” που γίνεται στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές της γης, για την αύξηση της διασυνδεσιμότητας και την ευκολότερη μεταφορά ενέργειας μεταξύ περιοχών και μεταξύ των κρατών.

Είναι σαφές ότι, η Ελληνικά Καλώδια -και μαζί της όλος ο Όμιλος Cenergy- διανύει μία από τις καλύτερες φάσεις της, φάση που πρόκειται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια, ενώ τα σημερινά της μεγέθη, θα αυξηθούν σημαντικά κατά την επόμενη 5ετία. Παράλληλα, έχουμε συχνά εξηγήσει γιατί και ο όμιλος της Elvalhalkor, σωστά τοποθετημένος στις αγορές χαλκού και αλουμινίου, προέβλεψε έγκαιρα τις εξελίξεις και επένδυσε σε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής του, κάτι που, όπως είδαμε και στα αποτελέσματα της εταιρίας για το 2022, “απογειώνει” τα μεγέθη του, σε μία “πτήση” που, επίσης προβλέπεται να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια.

 

Σε παλαιότερες προεκλογικές περιόδους, οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν τις μετοχές που επηρεάζονταν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Σήμερα, οι επισημάνσεις είναι πολύ λιγότερες, ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των μετοχών, αλλά και της μείωσης της εξάρτησης της οικονομίας από το ποιός διευθύνει το Κράτος. Όμως, η ΔΕΗ, παραμένει ως η εταιρία που θα επηρεαστεί περισσότερο απ’ όλες, από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Η εταιρία, είχε πρωταγωνιστήσει στην πολιτική αντιπαράθεση, ήδη πριν από τις εκλογές του 2019, έγινε κεντρικό θέμα καθ’ όλη τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης και παραμένει στο προσκήνιο και στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση. Θα πρέπει να θεωρούμε ως βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες αλλαγές στον επιχειρηματικό της προσανατολισμό, σε περίπτωση κυβερνητικής μεταβολής. Από την άλλη πλευρά όμως, ουδείς αποκλείει παρεμβάσεις στον επιχειρηματικό της σχεδιασμό, ακόμη και στην περίπτωση διατήρησης της σημερινής κυβερνητικής κατάστασης.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text