Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | Ο παράγοντας του “πολιτικού ρίσκου” και η αγορά

Ο παράγοντας του “πολιτικού ρίσκου” και η αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο παράγοντας του “πολιτικού ρίσκου” και η αγορά

 

Αμέσως μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εκδηλώθηκαν πτωτικές πιέσεις στις μετοχές. Οι πιέσεις αυτές αναπτύχθηκαν, λόγω της μετάθεσης των κοινοβουλευτικών εκλογών στο μήνα Μάιο και της αντίληψης ότι, το τραγικό συμβάν θα προκαλούσε εκλογική φθορά στο κυβερνών κόμμα, κάτι που θα δημιουργούσε μια αρκετά περίπλοκη κατάσταση, μετά τις εκλογές. Ο αιφνίδιος “τραπεζικός πανικός” που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και μεταδόθηκε αστραπιαία στην Ευρώπη, επιδείνωσε την κατάσταση στα χρηματιστήρια, με μεγαλύτερα θύματα, τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

 

Είναι σαφές ότι, ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου, “βάρυνε” το ψυχολογικό κλίμα στην αγορά και μάλιστα, γύρω μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου, κινδύνεψε να θέσει τον ΓΔ σε κατάσταση “διόρθωσης”, με απώλειες άνω του -10%, από το υψηλό κλείσιμο της 1/3/2023.

Η κατάσταση αυτή, μας απασχόλησε ιδιαίτερα, στα καθημερινά μας σχόλια και αναπτύξαμε διάφορα σενάρια δράσης, για διάφορες πιθανές περιπτώσεις, για το διάστημα πριν και κυρίως, μετά τις εκλογές. Όμως, εκτιμούμε ότι τα πράγματα είναι πιο απλά. Και τα περιγράφουμε στο σχόλιο της 31/3/2023 (δείτε εδώ).

 

Επί χρόνια υποστηρίζουμε ότι η αγορά μας εισήλθε σε ένα νέο μακροχρόνιο (πολυετή) ανοδικό κύκλο. Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου (ο οποίος ξεκίνησε στο 2016-2017) συνέβησαν πολλά απρόσμενα και σοβαρά γεγονότα: Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, ο αποσυντονισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων, η ενεργειακή κρίση, τραπεζικές κρίσεις και τόσα άλλα. Όλα αυτά ήταν σοβαρότατα -σε διεθνές επίπεδο- και ανατρεπτικά.

 

Η χρηματιστηριακή αγορά, σε κάθε φάση, μετά από μία σύντομη πτωτική διακύμανση, τα ξεπερνούσε. Η αγορά ωθείται ανοδικά, από τη φυσιολογική άνοδο της οικονομίας, μετά από μία δεκαετία “συμπίεσης”. Από την άλλη πλευρά, παρά τους κομματικούς διαξιφισμούς, η Ελλάδα, έχει τη θεσμική θωράκιση για να αντιμετωπίσει κυβερνητικές κρίσεις, χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία της χώρας. Κάτι που, κατά την άποψή μας, σημαίνει ότι, η χώρα και η χρηματιστηριακή της αγορά, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το -πολιτικά- δύσκολο διάστημα των επομένων μηνών, χωρίς σοβαρές απώλειες ή κλυδωνισμούς.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text