Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Σκέψεις επί της επετείου των 5 ετών από την επανακυκλοφορία του Χ&Α. Ευχές για ένα καλό, παραδοσιακό, ελληνικό Πάσχα!

Σκέψεις επί της επετείου των 5 ετών από την επανακυκλοφορία του Χ&Α. Ευχές για ένα καλό, παραδοσιακό, ελληνικό Πάσχα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τις ημέρες αυτές συμπληρώνονται 5 χρόνια από την κυκλοφορία του τεύχους Νο 199 (εδώ) και την έναρξη της δεύτερης περιόδου ζωής του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

 

(Σημείωση: Το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, κυκλοφόρησε στις 5 Δεκεμβρίου 1990. Ανέστειλε την κυκλοφορία του τον Οκτώβριο του 2004, μετά την κυκλοφορία του τεύχους Νο 198. Επανακυκλοφόρησε (με το τεύχος 199), στις 19 Απριλίου 2018).

Δεν θα κάνουμε απολογισμό αυτών των πέντε ετών. Θα αναφέρουμε όμως ότι, η εμπειρία των ετών αυτών ήταν συναρπαστική. Πέραν των εξελίξεων και των διακυμάνσεων που σημειώθηκαν στα χρηματιστήρια, κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, στη δική μας, την εκδοτική πλευρά, δύο ήταν τα στοιχεία που μας προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση και που συνέβαλαν στο έργο μας, αυτή την περίοδο:

α) Οι τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας. Τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, επιτρέπουν την επεξεργασία πλήθους στοιχείων και την τεράστια άνοδο της παραγωγικότητας, σε σχέση με το παρελθόν. Δε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι, μια μικρή ομάδα αναλυτών, θα μπορούσε να συντηρεί και να επεξεργάζεται ένα τεράστιο όγκο αρχείων, γεγονός που βοηθά στην ανάλυση και στην καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου από τους επενδυτές.

β) Η ωφέλεια από τη γνώση και τη χρήση ιστορικών στοιχείων. Αυτή η επένδυση, σε ιστορική γνώση και σε ιστορικά στοιχεία, που ξεκίνησε κάποια στιγμή στο παρελθόν, μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να έχουμε ένα “ευρύ οπτικό πεδίο”, τόσο στα επίπεδα της γενικότερης οικονομίας και χρηματιστηριακών αγορών, όσο και σε επίπεδο εταιριών.

 

Παράλληλα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των πέντε ετών, θέλουμε να επαναλάβουμε το “στίγμα” μας, στην επενδυτική κοινότητα. Δηλαδή, ποιοί είναι οι στόχοι του περιοδικού. Τί προσπαθεί να εξυπηρετήσει και πώς το πετυχαίνει αυτό.

 

Ο γενικότερος στόχος μας είναι η προώθηση της έννοιας της συνειδητής μακροπρόθεσμης επένδυσης. Με αυτό εννοούμε την αναγωγή της επενδυτικής διαδικασίας, στο ρόλο έναν “πυλώνα” που θα αποφέρει, σε μακροπρόθεσμη βάση, εισόδημα και θα προσφέρει ασφάλεια στον επενδυτή. Το στόχο αυτόν, τον προσεγγίζουμε, μέσα από:

 

α) Την εκπαίδευση του επενδυτή, επί επενδυτικών εννοιών και εργαλείων χρηματιστηριακής και χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

β) Την παρακολούθηση και την ανάλυση των εξελίξεων των χρηματιστηριακών αγορών -κυρίως της ελληνικής- μέσα από εργαλεία που δείχνουν την εξέλιξη των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων τάσεων.

γ) Την παρακολούθηση και την ανάλυση των εξελίξεων κάθε εισηγμένης εταιρίας, με χρηματοοικονομικά και στατιστικά εργαλεία, που να επιτρέπουν το σχηματισμό μιας έγκυρης και εύκολα κατανοητής άποψης για την ποιότητά της και την κατεύθυνση των εταιριών.

 

Ας δούμε τα παραπάνω, με πιο απλά λόγια.

 

Όπως ήδη γνωρίζετε, βασίζουμε την εξέταση των χρηματιστηριακών εξελίξεων, πάνω σε μία θέση για την γενικότερη και μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς. Για παράδειγμα, στα τελευταία χρόνια, η άποψή μας βασίστηκε στην υπόθεση ότι, από το 2016, η οικονομία -και κατ’ επέκταση και η χρηματιστηριακή αγορά- εισήλθαν σε μία νέα μακροχρόνια ιστορική περίοδο. Και ότι, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η πρώτη φάση αυτής της νέας περιόδου, θα είναι ανοδική και ότι, σταδιακά -σε μια διαδικασία που θα κρατήσει αρκετά χρόνια- η αγορά θα οδεύσει προς την “κορύφωσή” της.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε σήμερα. Και στο πλαίσιο αυτό γίνεται η εξέταση της αγοράς, αλλά και των εταιριών, μέσα από το περιοδικό μας.

 

Μας απασχολούν οι μεσοπρόθεσμες φάσεις και διακυμάνσεις, που σημειώνονται στα πλαίσια αυτής της μακροπρόθεσμης πολυετούς κίνησης. Όμως, δε μας απασχολούν ιδιαίτερα, οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς.

 

Αποφεύγουμε τη δημοσίευση άρθρων που, περιγράφουν τις “γρήγορες” και “βραχυπρόθεσμες” κινήσεις των μετοχών, ή άρθρων που περιγράφουν (ή που προσπαθούν να περιγράψουν) τις κινήσεις των μετοχών, που βασίζονται πάνω σε φήμες, σε “παιχνίδια”, ή σε περιγραφές βραχυπρόθεσμων σχηματισμών της τεχνικής ανάλυσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι, για πολλά sites, αυτά τα άρθρα, αποτελούν λόγο ύπαρξης. Όμως, η υπερ-τριακονταετής εμπειρία μας στο χώρο, μας έχει δείξει (και αποδείξει) ότι, αυτές οι προσπάθειες δεν οδηγούν πουθενά, τουλάχιστον το μεγαλύτερο τμήμα του επενδυτικού κοινού.

 

Είμαστε εναντίον των πολλών και συχνών πράξεων στο Χρηματιστήριο, αφού είναι αμφίβολο εάν τελικά οδηγούν σε καλύτερη απόδοση. Το βέβαιο είναι ότι οδηγούν σε μεγαλύτερο ρίσκο και άγχος.

Η δική μας άποψη είναι ότι, η επενδυτική δραστηριοποίηση και η ενασχόληση με το Χρηματιστήριο, πρέπει να προσθέτει -σε μακροπρόθεσμη βάση- εισόδημα στον επενδυτή και την οικογένειά του. Και να το πετυχαίνει αυτό, χωρίς μεγάλη ενασχόληση, χωρίς μεγάλο κίνδυνο και χωρίς πολύ άγχος. Και όλα αυτά, με τις, κατά το δυνατό, λιγότερες πράξεις. Πιστεύουμε ότι η ζωή μας, δεν πρέπει να κατακυριεύεται από το Χρηματιστήριο, αλλά αυτό, θα πρέπει να βοηθά στο να ζήσουμε πιο άνετα και με περισσότερα ενδιαφέροντα.

 

Βρισκόμαστε σε μία μακροπρόθεσμα ανοδική, μία “δομικά ανοδική” φάση της αγοράς. “Όλες οι βάρκες ανεβαίνουν” σε μία τέτοια φάση. Απλά, ανεβαίνουν αργά. Κάνουμε τις επιλογές μας και περιμένουμε. Και επεμβαίνουμε, μόνον όταν διαπιστώνουμε ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της ανοδικής κίνησης, μπορεί να παρεμβληθεί μία μεσοχρόνια πτωτική διακύμανση, την οποία μπορούν να “συλλάβουν” έγκαιρα τα “εργαλεία” μας, ώστε να προλάβουμε να “βγούμε” από την αγορά έγκαιρα και να “επανεισέλθουμε” επίσης έγκαιρα.

 

Αργότερα, σε μερικά χρόνια, μετά την “κορύφωση” της αγοράς, θα βρεθούμε σε μία “μακροπρόθεσμα πτωτική” (ή “δομικά πτωτική”) φάση της αγοράς. Τότε, ας μην εκπλαγεί κάποιος, το πλέον πιθανό είναι ότι, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις της αγοράς και των εισηγμένων εταιριών, χωρίς να κάνουμε πράξεις, ή να κάνουμε ελάχιστες, σε αυστηρά επιλεγμένες μετοχές και για πολύ συγκεκριμένες χρονικές φάσεις. Επειδή, σε μακροπρόθεσμα πτωτικές περιόδους, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, “όλες οι βάρκες υποχωρούν”.

 

“Βοηθός” μας στην εξέταση των φάσεων της αγοράς και “οδηγός” μας στην επιλογή του κατάλληλου χρόνου για τις πράξεις μας, είναι το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”. Το σύστημα αυτό, έχει αποδειχθεί ότι “δουλεύει” με επιτυχία και είναι κάτι απλό που μπορούν να παρακολουθήσουν οι περισσότεροι επενδυτές, που υιοθετούν μια μακροπρόθεσμη οπτική για το Χρηματιστήριο, όπως είναι και η δική μας.

 

Με βάση αυτή την οπτική και με βάση τα εργαλεία που έχουμε αναπτύξει -και τα οποία δοκιμάστηκαν με επιτυχία αυτά τα πέντε χρόνια- θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε, με ήρεμο τρόπο, την αγορά, χωρίς την ανάληψη υψηλού ρίσκου και να εκπαιδεύουμε επενδυτές στο να αντιλαμβάνονται τη σωστή, τη μακροπρόθεσμη διάσταση των χρηματιστηριακών αγορών και τους τρόπους που οι αγορές μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των.

 

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Παράλληλα, ευχόμαστε σε σας και στις οικογένειές σας, καλή Ανάσταση και καλό, παραδοσιακό, ελληνικό Πάσχα!

 

Γιάννης Σιάτρας


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text