Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | 11η μέρα ανόδου - Οι τιμές των μετοχών αλλάζουν επίπεδο

11η μέρα ανόδου - Οι τιμές των μετοχών αλλάζουν επίπεδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη!

 

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν και η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα και στα γεγονότα που, κατά τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι πλούσια.

Η χθεσινή άνοδος, ήταν η 11η συνεχόμενη. Σε πολλούς φαίνεται περίεργο που, σε μια τέτοια περίοδο, καταγράφεται ένα ανοδικό σερί 11 συνεδριάσεων (σερί το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί). Ακόμη πιο περίεργο φαίνεται το γεγονός ότι, το σερί αυτό, είναι το 7ο μεγαλύτερο από τη δημιουργία του Γενικού Δείκτη, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 1988. Δείτε τον παρακάτω πίνακα. Βέβαια, η άνοδος του ΓΔ, σ’ αυτές τις 11 συνεδριάσεις είναι -σε σύγκριση με ανάλογα σερί του παρελθόντος- μικρή και φτάνει στο +9,5%. Όμως, το ποσοστό αυτό δεν είναι αμελητέο. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι, ξεκίνησε σε μια φάση που ο Γενικός Δείκτης κινδύνευε να βρεθεί σε “φάση διόρθωσης”, ενώ σήμερα, βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπάρξει ένα νέο πολυετές ρεκόρ για το Γενικό Δείκτη, εάν κλείσει πάνω από τις 1.133 μονάδες.









Ανοδικά και πτωτικά "σερί" του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου
(1988 έως σήμερα)

Ημέρες συνεχόμενης ανόδου Αριθμός περιστατικών Μ.Ο. Μεταβολής Ημέρες συνεχόμενης πτώσης Αριθμός περιστατικών Μ.Ο. Μεταβολής

14 - Άνοδος 2 13,1% 14 - Πτώση - -

13 - Άνοδος 2 27,7% 13 - Πτώση - -

12 - Άνοδος 2 11,8% 12 - Πτώση 2 -14,5%

11 - Άνοδος 1 9,5% 11 - Πτώση 4 -11,4%

10 - Άνοδος 5 9,7% 10 - Πτώση 2 -10,3%

9 - Άνοδος 10 13,7% 9 - Πτώση 8 -7,1%

8 - Άνοδος 17 10,1% 8 - Πτώση 13 -9,7%

7 - Άνοδος 28 11,2% 7 - Πτώση 22 -8,7%

6 - Άνοδος 40 8,3% 6 - Πτώση 46 -6,8%

Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2023









 

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, επιβεβαιώνουν τη θέση μας για τη μακροχρόνια πορεία του Γενικού Δείκτη και την ανοδική μακροχρόνια φάση στην οποία βρίσκεται -και η οποία θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις των επομένων εβδομάδων.

 

Η θετική πορεία του Γενικού Δείκτη στηρίχθηκε στα παρακάτω:

α) Στη γρήγορη εξασθένιση των ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

β) Στην αντοχή των διεθνών αγορών.

γ) Στα εντυπωσιακά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών.

δ) Στη μείωση του πολιτικού ρίσκου.

Βεβαίως, η ευρύτερη θετική συμπεριφορά της αγοράς, επηρεάζεται από τη θετική ψυχολογία που δημιουργείται -και που σταδιακά παγιώνεται- στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, κάτι που είναι  βασικό στοιχείο της μακροπρόθεσμα ανοδικής τάσης.

 

Διαπιστώνετε ότι, στα τελευταία κείμενά μας, αναφέρουμε συχνά τον όρο “μακροπρόθεσμα ανοδική τάση”, ή και τον όρο “δομική μακροπρόθεσμη ανοδική τάση”. Ο όρος αυτός, ήταν το βασικό θέμα της εκδήλωσής μας της 9/4/2023 (δείτε εδώ), τα πρακτικά της οποίας θα δημοσιεύσουμε μέχρι την προσεχή Τρίτη 25 Απριλίου).

Η αναφορά μας αυτή, γίνεται -και θα συνεχίσει να γίνεται- επειδή είναι το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε, το οποίο προσδιορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται -και στο οποίο θα κινείται- για μεγάλο διάστημα η χρηματιστηριακή μας αγορά.

 

“Περιπέτειες”, όπως αυτή που περάσαμε κατά το μήνα Μάρτιο, θα έρθουν και άλλες. Και μάλιστα θα έρθουν ίσως και πιο έντονες, με μεγαλύτερες διακυμάνσεις.

Σε άρθρο μας που θα δημοσιεύσουμε μέχρι την Παρασκευή, θα περιγράψουμε και θα “μετρήσουμε”, με στατιστικά στοιχεία, τις “διορθώσεις”, ή τις πτωτικές φάσεις του  του Γενικού Δείκτη, κατά τη διάρκεια ανοδικών περιόδων.

 

Μία τέτοια φάση, όπως έχουμε αναφέρει, μπορεί να συμβεί και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα, δεν βοηθήσει στο σχηματισμό Κυβέρνησης, ή στην περίπτωση που περιπλέξει την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Στο ενδεχόμενο αυτό έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα και έχουμε εκφράσει την άποψη ότι, ακόμη και μια τέτοια εξέλιξη, δε θα διακόψει τη “μακροχρόνια δομική φάση” που διανύει η ελληνική οικονομία.

 

Οι “βάρκες” θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Ενισχυόμενες από το γενικότερο ανοδικό κλίμα και από τα θετικά τους αποτελέσματα. Έχουμε ήδη εισέλθει στη δεύτερη φάση που οι τιμές των μετοχών αλλάζουν επίπεδο.

 

Καλή σας μέρα. Θα επανέλθουμε το απόγευμα, γύρω στις 7:30 μμ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text