Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | PROFILE: Διπλασιασμό μεγεθών μέσα στην επόμενη τριετία προσδοκά η διοίκηση

PROFILE: Διπλασιασμό μεγεθών μέσα στην επόμενη τριετία προσδοκά η διοίκηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
PROFILE: Διπλασιασμό μεγεθών μέσα στην επόμενη τριετία προσδοκά η διοίκηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROFILE

 

Διπλασιασμό μεγεθών μέσα στην επόμενη τριετία προσδοκά η διοίκηση

 

Τα βασικά μεγέθη μεγέθη της εταιρίας κινήθηκα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Από μια μικρού μεγέθους εταιρία, η Profile έχει καταφέρει να μεγαλώσει το αποτύπωμα της σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να διατηρήσει μια υγιή διάρθρωση στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της, ενώ διανέμει σταθερά μέρισμα από το 2018. Όσον αφορά στην φετινή διανομή, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το ύψος της, ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι η καταβολή του θα γίνει την 10η Ιουλίου.

Κατά το 2022, ο Όμιλος κατέγραψε πωλήσεις ύψους € 25,0 εκατομμυρίων (+24,4% ετήσια αύξηση) και καθαρά κέρδη ύψους € 3,3 εκατ. (+48,5%) διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 13,0% έναντι 10,9% το 2021.

Σημειώνεται ότι, τον Ιούνιο 2022 πραγματοποιήθηκε η πώληση του επιχειρηματικού κλάδου διαχείρισης κρατήσεων και διαχείρισης τελωνειακών εργασιών, καθώς πλέον δεν εντάσσεται στις βασική δραστηριότητα του Ομίλου, η οποία είναι η ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό, επιχειρηματικό και δημόσιο τομέα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ανοίγονται  νέες -και σημαντικά ευρύτερες- δυνατότητες και προοπτικές για την εταιρία.

Οι πωλήσεις και η καθαρή κερδοφορία, από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες, διαμορφώθηκαν στα € 25,4 εκατ. και € 4,3 εκατ. αντίστοιχα.

 

Η στρατηγική της διοίκησης, είναι η δημιουργία νέων και καινοτόμων προϊόντων καθώς και η διεύρυνση της παρουσίας του Ομίλου στο εξωτερικό μέσω εξαγορών. Ήδη το 2022, ο Όμιλος, έκλεισε νέες συμφωνίες και σημαντικές επεκτάσεις με 34 οργανισμούς σε 12 χώρες.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, το 2023, ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά με το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων εσόδων στο χρηματοοικονομικό τομέα να φτάνει το 70% και το ανεκτέλεστο έργων να φτάνει τα € 100 εκατομμύρια, μέγεθος που αναμένεται να κινηθεί αυξητικά με την πάροδο του χρόνου.

Για το σύνολο του έτους, η διοίκηση αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης, τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά, δημιουργώντας προοπτικές για διπλασιασμό των μεγεθών κατά την επόμενη τριετία.

 

Όπως επισημάναμε πρόσφατα σε άρθρο μας για την εταιρία (εδώ), η άποψη μας είναι εξαιρετική. Οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης των μεγεθών του Ομίλου, είναι το εξωτερικό περιβάλλον (περίπου το 70% των εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό) και τα έσοδα που θα δημιουργηθούν από πιθανές νέες εξαγορές και γενικότερα από την διεύρυνση του αποτυπώματος της εταιρίας. Παράλληλα, η εγχώρια δραστηριότητα πρόκειται να ενισχυθεί από τις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (τουλάχιστον μέχρι το 2026, που έχει οριστεί η λήξη του) και από την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί -τα τελευταία χρόνια- για ψηφιακό εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση των λειτουργιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Χρηματιστηριακά, το επενδυτικό κοινό αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με την μετοχή να καταγράφει άνοδο +7% με υψηλό όγκο (την 11/4/2023). Από την αρχή του έτους η μετοχή κερδίζει +18,4% και την 31/12/2022, βρέθηκε σε 23 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, έναντι 19 την 31/12/2021.

Θετικά επηρέασε και η έκθεση της Optima Bank για την μετοχή, η οποία εκτιμά ότι η τιμή της ΠΡΟΦ θα φτάσει στα € 5,6 (από € 3,38 την 12/4/2023). Παράλληλα τα έσοδα του 2023 θα φτάσουν τα € 29,8 εκατ. και τα καθαρά κέρδη τα € 3,9 εκατ. ενώ μέχρι το 2026 τα έσοδα θα φτάσουν τα € 58,7 εκατ. και τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν στα € 10,9 εκατομμύρια. Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

 

Η εκτίμηση μας δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από αυτή της Optima καθώς αναμένουμε ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν κοντά στα € 30 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν κοντά στα € 4,0 εκατομμύρια. Με αυτή την εκτίμηση η προβλεπόμενη σχέση P/E, διαμορφώνεται στα 20,6.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text