Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η εντύπωση που σχηματίζεται από την παρακολούθηση των διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Η εντύπωση που σχηματίζεται από την παρακολούθηση των διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η παρακολούθηση των τιμών, σε βραχυχρόνια φάση, έστω κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, επιτρέπει σε κάποιον να σχηματίσει μία -συχνά έγκυρη- άποψη για την πορεία της αγοράς και την πορεία μιας μετοχής, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Η παρακολούθηση των τιμών, σε μία μακρύτερη φάση, έστω κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μερικών μηνών, επιτρέπει το σχηματισμό μιας άποψης για τη μεσοχρόνια (μερικών μηνών) πορεία της αγοράς και των μετοχών.

Η παρακολούθηση των τιμών, κατά τη διάρκεια πολλών μακροχρόνιων (διάρκειας ετών) περιόδων, επιτρέπει το σχηματισμό μιας -συχνά έγκυρης- άποψης για τη μακροχρόνια τάση και τη μακροχρόνια εξέλιξη των τιμών.

 

Για όσους έχουν μνήμες από την πορεία της αγοράς στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ή στην περίοδο 2010-2013, ή ακόμη και στην περίοδο 2017-2019, είναι σαφές ότι, η πορεία των τιμών σήμερα, είναι ομαλή και διαπνέεται από μία εμπιστοσύνη και αισιοδοξία, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά το επίπεδο του φόβου για το τί θα μπορούσε να γίνει στην αγορά.

 

Προσωπικά, αυτό το διαπιστώνω σχεδόν κάθε μέρα. Ως παρατήρηση, ξεκίνησε να γίνεται έντονη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όταν ο δείκτης “αρνούνταν” να υποχωρήσει, δυνάμωσε πέρυσι το φθινόπωρο, όταν ο δείκτης ανέβαινε, παρά τις αρνητικές επιδόσεις πολλών μεγάλων διεθνών αγορών, έγινε εμφανές όταν, πριν λίγους μήνες, ο δείκτης ξεπέρασε τις 1000 μονάδες και επιβεβαιώνεται κατά τις τελευταίες μέρες, καθώς, ο δείκτης, μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και σε μια φάση με αβέβαιες πολιτικές εξελίξεις, διατηρεί την ανοδικότητά του, ενώ πολλές (κυρίως μη τραπεζικές) μετοχές, κινούνται σε ανώτατα ιστορικά ρεκόρ.

 

Πού οφείλεται αυτή η κίνηση και η αισιοδοξία της αγοράς; Μακροσκοπικά, οφείλεται στο ότι η αγορά διανύει μια μακροχρόνια ανοδική περίοδο και μάλιστα, τη φάση που η μακροχρόνια αυτή τάση, αρχίζει πλέον να γίνεται εμφανής σε όλο και περισσότερους. Αν εξετάσουμε τα δεδομένα πιο “στενά”, διαπιστώνουμε ότι, η αισιοδοξία ενισχύεται από τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, τις θετικές προοπτικές τους και τη θετική πορεία της οικονομίας.

 

Οι εισηγμένες εταιρίες, συνεχίζουν τις δημοσιεύσεις εξαιρετικών αποτελεσμάτων για το 2022. Δείτε παρακάτω (με βάση στοιχεία μέχρι και 21/4/2023):

(Σημειώνω ότι, στους παρακάτω πίνακες, συγκρίνονται τα αποτελέσματα των ιδίων 52 εταιριών, για τα έτη από το 2015 έως και το 2022).

 

Συγκριτικά αποτελέσματα για 55 εισηγμένες εταιρίες (πλην τραπεζών): εδώ.

Με βάση αυτή την κατηγορία εταιριών, οι συνολικές πωλήσεις είναι, μέχρι στιγμής, αυξημένες κατά 47,3% και τα κέρδη κατά 62,2%.

Συγκριτικά αποτελέσματα για 52 εισηγμένες (πλην τραπεζών/ΔΕΗ/ΕΛΠΕ/ΜΟΗ): εδώ. Στην κατηγορία αυτή, οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 31,9% και τα κέρδη κατά 26,9%.

 

Η στρατηγική σ’ αυτή τη φάση:

Η άποψή μας παραμένει ότι, είναι ριψοκίνδυνο, δαπανηρό και συχνά μάταιο να “κυνηγούμε” μετοχές. Καθώς εκτιμούμε ότι, οι μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά κατά το 2023, οι τιμές στο τέλος του έτους, θα είναι υψηλότερες απ’ ότι είναι σήμερα. Εν τούτοις, αν συμβεί κάτι αρνητικό, υπάρχει το “φρένο”, δηλαδή το σήμα εξόδου από το “απόλυτο σύστημα” που θα μας προφυλάξει από ενδεχόμενες ζημιές.

Σ’ αυτή τη φάση, οι μετοχές που θα συνεχίσουν να πετυχαίνουν τα υψηλότερα κέρδη είναι οι μετοχές των εταιριών που πετυχαίνουν θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα. Να παρακολουθείτε τα σχόλιά μας επί των αποτελεσμάτων, τις προβλέψεις που διατυπώνουμε, αλλά και τη λίστα της επενδυτικής κατάταξης και των επενδυτικών επιλογών.

 

Διατηρούμε την εκτίμηση ότι, ακόμη και αν υπάρξει κυβερνητική εμπλοκή μετά τις επερχόμενες εκλογές, η όποια επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά θα είναι παροδική. Δεν είναι βέβαιο ότι, αξίζει τον κόπο, ή ότι κάποιος θα μπορούσε εύκολα να πετύχει το timing, ώστε να “προφυλαχθεί” από μία ενδεχόμενη διακύμανση, ρευστοποιώντας από σήμερα ένα μέρος (ή το σύνολο) του χαρτοφυλακίου του.

 

Θα επανέλθουμε τη Δευτέρα το μεσημέρι, με σχόλια επί μετοχών.

 

Καλό Σαββατοκύριακο.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text