Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | INTRALOT: Διατηρείται εξασθενημένη και με αμφίβολες προοπτικές

INTRALOT: Διατηρείται εξασθενημένη και με αμφίβολες προοπτικές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTRALOT

 

Διατηρείται εξασθενημένη και με αμφίβολες προοπτικές

 

Βασική προτεραιότητα για την διοίκηση της Intralot το 2023, είναι η έξοδος της μετοχής από το καθεστώς Επιτήρησης, -στο οποίο βρίσκεται από την 9/7/2020-, κάτι που, κατά την άποψή μας, είναι δύσκολο να επιτευχθεί εντός της προσεχούς 3ετίας, τουλάχισοτν.  Εντός του 2022, η διοίκηση, ολοκλήρωσε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους € 129,0 εκατομμυρίων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασιας εισήλθε στην μετοχική σύνθεση του Ομίλου, ένα νέος στρατηγικός επενδυτής που δραστηριοποιείται στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών στις ΗΠΑ (CQ Lottery LLC με ποσοστό 32,9%).

Από τα κεφάλαια της αύξησης, τα € 125,1 εκατομμύρια, χρησιμοποιήθηκαν για την επαναφορά του 34,3% των δικαιωμάτων μειοψηφίας της θυγατρικής του Ομίλου στην Ολλανδία (Intralot US Securities B.V.), ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή φόρων και την χρηματοδότηση λειτουργικών εξόδων. Δείτε εδώ.

Παράλληλα, η διοίκηση υπέγραψε σύμβαση για τριετή δάνεια ύψους 230 εκατ. δολαρίων και για ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Το δάνειο ύψους 230 εκατ. δολαρίων θα αποπληρωθεί σε διαδοχικές τρίμηνες δόσεις, μέχρι την 27/7/2025. Η ετήσια αποπληρωμή θα είναι 5% για τα δύο πρώτα έτη και 10% για το τρίτο έτος, με τα έσοδα να διατίθενται για την άμεση και κατά 100% αποπληρωμή ομολογιών 254,0 εκατ. δολαρίων, λήξεως 2025.

 

Το 2022, ήταν ένα δύσκολο έτος, γεμάτο από διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η λειτουργία του Ομίλου μελλοντικά.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2022, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατα 5,1%, στα € 392,8 εκατομμύρια από € 414,0 εκατ. το 2021. Η μείωση στον κύκλο εργασιών προήλθε κυρίως από την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το 22,4% των εσόδων) και συγκεκριμένα από την αγορά της Μάλτας, όπου τα έσοδα μειώθηκαν κατά 51,5 εκατομμύρια λόγω της λήξης της άδειας δραστηριοποίησης στις αρχές του του 2022. Η βασική αγορά του Ομίλου, όπου είναι οι ΗΠΑ (το 59,8% των εσόδων) κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 8,9%.

Δείτε την διάρθρωση πωλήσεων και κερδοφορίας ανά γεωγραφικό τομέα και ανά τομέα δραστηριοποίησης, εδώ.

Η καθαρή κερδοφορία από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες του Ομίλου, διαμορφώθηκε στα € 24,5 εκατομμύρια, αυξημένη κατά 4,5% σε σχέση με το 2021. Η κερδοφορία, επηρεάστηκε σημαντικά, από την αύξηση των λοιπών εσόδων (έσοδα από ενοίκια), από την μείωση των δαπανών λειτουργίας σε σχέση με το 2021 (κυρίως επειδή το 2021 οι δαπάνες είχαν επιβαρυνθεί από έξοδα αναδιάρθρωσης € 17,2 εκατ.) και από τα κέρδη ύψους € 15,4 εκατ. λόγω συναλλαγματικών διαφορών.  Αυτή ήταν και οι λόγοι όπου η πρόβλεψη μας για ζημίες (€ 25,0 εκατ.) απείχε από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες των θυγατρικών και συγγενών εταιριών του Ομίλου στην Πολωνία (Totolotek S.A.), στη Βραζιλία (Intralot do Brazil Ltda, OLTP Ltda), στο Περού (Intralot de Peru SAC) και στην Ταϊβάν (GoReward Ltd) παρουσιάζονται ως διακοπείσες δραστηριότητες.

 

Αντίθετα, αρνητικά στην κερδοφορία, συνέβαλαν τα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία ανήλθαν στα € 38,0 εκατ. έναντι € 13,6 εκατ. το 2021, μέγεθος που συνδέεται άμεσα την αύξηση των επιτοκίων και το ύψος του δανεισμού του Ομίλου.

Την 31/12/2022, ο δανεισμός του Ομίλου (μετά από επαναγορές) έφτασε τα € 581,4 εκατομμύρια, με τα € 558,9 εκατ. να αφορούν σε μακροπρόθεσμο δανεισμό. Διαβάστε αναλυτικά για τον δανεισμό του Ομίλου σελ. 206, εδώ.

Σχετικά με την έκδοση ομολογιών αξίας € 500 εκατομμυρίων (το 2017), επιτοκίου 5,25% και λήξεως 14/9/2024, η Διοίκηση έχει ήδη αρχίσει και εξετάζει μια σειρά από επιλογές για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου με νέο ομόλογο ή με τραπεζικό δανεισμό. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες, η διοίκηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ένα πλάνο αναχρηματοδότησης. Δείτε σελ. 143, εδώ.

 

Η άποψη μας για την εταιρία και την μετοχή είναι αρνητική. Επί σειρά ετών, η εταιρία εμφανίζει πτωτικό κύκλο εργασιών, ενώ αδυνατεί να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της “πτώσης των εσόδων - αύξηση του δανεισμού - εμφάνισης ζημιών”. Στις ΗΠΑ, παρά τις όποιες προσπάθειες, τελικά η εταιρία δεν έχει κατορθώσει να πετύχει κάτι αξιόλογο, παρά τη μεγέθυνση της αγοράς, κατά την τελευταία 5ετία. Παράλληλα, η εταιρία θα αντιμετωπίσει την κατάσταση της βιολογικής εξάντλησης του προέδρου της. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι, λίγες εταιρίες μπορούν να ξεπεράσουν προβλήματα όπως αυτά που έχουν συσσωρευτεί στην εταιρία. Δείτε παλαιότερο μας άρθρο, που αιτιολογούμε αναλυτικά την στάση μας για την Intralot, εδώ.

 

Για το σύνολο του έτους, η πρώτη εκτίμηση μας είναι ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν γύρω από τα € 400 εκατομμύρια. Σε επίπεδο καθαρών κερδών, η πραγματοποίηση εκτίμησης είναι δύσκολη, αφού η πολυπλοκότητα της σύνθεσης και της λειτουργίας της εταιρίας, δεν επιτρέπει την απόκτηση μιας ξεκάθαρης αντίληψης. Εν τούτοις, ως μια πρώτη εκτίμηση, αναφέρουμε κέρδη μεταξύ € 10 έως € 15 εκατομμυρίων.

Δείτε τον πίνακα στοιχείων της εταιρίας, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text